Ελλάδα

Χαμόγελο του Παιδιού: 1 στα 3 παιδιά δέχονται bullying στο σχολείο – Σε ποιες περιοχές υπάρχει έξαρση

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) στη χώρα μας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το «Χαμόγελο του Παιδιού». Η έρευνα για το φαινόμενο του εκφοβισμού στα σχολεία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.293 παιδιών. 

Η έρευνα για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying), διεξήχθη στο πλαίσιο Πανελλαδικής Σχολικής Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης του με τίτλο «Μίλα Τώρα». Όπως αναφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού», ερωτήθηκαν συνολικά 2.293 παιδιά από όλες τις σχολικές βαθμίδες για το σχολικό έτους που διανύουμε, δηλαδή το 2022-2023.

Σύμφωνα με την έρευνα για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, προέκυψαν τα εξής:

  • 1 στα 3 παιδιά (32,4%), σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων σε όλη την Ελλάδα, δέχεται εκφοβισμό.
  • 1 στα 2 παιδιά (48,8%) στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, δέχεται σχολικό εκφοβισμό.
  • Όμοια, περίπου 1 στα 2 παιδιά (42,1%) δέχεται σχολικό εκφοβισμό στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • 1 στα 6 παιδιά σε όλη τη χώρα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.
  • 100% των παιδιών που θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, σημειώνει την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού.

Η έρευνα για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού 

Αυξημένος σε κορίτσια, φτωχά παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες

Στα συμπεράσματα της μελέτης εντάσσονται, επίσης, τα εξής σημαντικά συμπεράσματα. Ο σχολικός εκφοβισμός, είναι φυλετικός, ενώ, εκδηλώνεται περισσότερο σε κορίτσια και σε φτωχά παιδιά.

Επίσης, τα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα, είναι κυρίως:

  •  παιδιά μεταναστών από άλλες χώρες,
  • κορίτσια,
  • παιδιά που βιώνουν υλική στέρηση και
  • παιδιά που διαβιούν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό με μητέρα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εντός του  2022, διαχειριζόταν 1 κλήση την ήμερα στην Εθνική Γραμμή SOS 1056 για ψυχολογική υποστήριξη σε φαινόμενα Ενδοσχολικής Βίας κι Εκφοβισμού.

Πραγματοποιούσε 2 παρεμβάσεις πρόληψης ανά σχολική ημέρα για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό.

Σημείωσε αύξηση 174% στις Παρεμβάσεις πρόληψης για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό σε 22.340 μαθητές/μαθήτριες και 3.467 εκπαιδευτικούς και 1.848 γονείς.

Πηγή: iatropedia.gr

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τα αποκαλυπτικά μηνύματα του 63χρονου πριν πυροβολήσει τον κουμπάρο του στη Θεσσαλονίκη - «Ήθελε να με βγάλει από την μέση»
«Τον απείλησα ότι θα τον σπάσω στο ξύλο. Ήθελα να τον φοβερίσω να σταματήσει να ασχολείται με την γυναίκα μου», λέει ο φερόμενος ως δράστης που αναζητείται από τις αρχές
Περιπολικό της αστυνομίας σε επεισόδιο με πυροβολισμούς στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης
Τα παιδιά του Αλέξη Κούγια απαγορεύουν δημοσιεύματα για την ιδιωτική ζωή και την περιουσία τους – Η ανακοίνωση
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιφυλασσόμαστε να προβούμε άμεσα στις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες κατά παντός υπευθύνου»
Τα παιδιά του Αλέξη Κούγια 2
«Ευθύνη της πολιτείας η προστασία των Πανεπιστημίων», σημειώνει η πρυτανεία της Νομικής Σχολής για την άγρια επίθεση κουκουλοφόρων
«Η διοίκηση της σχολής ενημέρωσε αμέσως την Ελληνική Αστυνομία για το συμβάν, η οποία ανταποκρίθηκε αλλά όταν έφτασε στο κτίριο, οι εισβολείς είχαν εξαφανιστεί»
O χτυπημένος διδακτορικός φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθήνας