Τρίτη, 16 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Χούθι: Ένας νεκρός ναυτικός μετά την επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Χούθι: Ένας νεκρός ναυτικός μετά την επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Νεκρός είναι ένας ναυτικός από το ελληνόκτητο πλοίο το οποίο δέχτηκε επίθεση από τους Χούθι χτες Τετάρτη (12.06.2024) στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διπλή επίθεση από αέρος και θαλάσσης δέχθηκε το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Tutor σημαίας Λιβερίας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, που εκτελούσε δρομολόγιο από Σουέζ σε Ινδία, με αποτέλεσμα την εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο του. Είναι το δεύτερο περιστατικό στην Ερυθρά Θάλασσα με νεκρό ναυτικό μετά από επίθεση των Χούθι.

Η σορός του άτυχου ναυτικού, σύμφωνα με πληροφορίες είναι εγκλωβισμένο στο πλημμυρισμένο μηχανοστάσιο του πλοίου, ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί το αν ο άνδρας πέθανε από την πρόσκρουση του πυραύλου ή αν πνίγηκε όταν το νερό που γέμισε το μηχανοστάσιο.

Το ελληνόκτητο Tutor χωρητικότητας 82.000-dwt, που κατασκευάστηκε το 2022, ανήκει στην Evalend Shipping και έγινε το πρώτο πλοίο που χτυπήθηκε από θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούθι και δέχθηκε τουλάχιστον μία πυραυλική επίθεση.

Το πλοίο δεν βρίσκεται έκτοτε υπό τις δικές του εντολές και έχει υποστεί «σοβαρές πλημμύρες και ζημιές στο μηχανοστάσιο», σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού στρατού και των ναυτικών πληροφοριών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Χούθι, Γιαχία Σαρί, το πλοίο ήταν «ευάλωτο», όπως δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ πηγές αναφέρουν ότι η Tsavliris Salvage Group έχει επιστρατεύσει δύο ποντοπόρα ρυμουλκά, το Gladiator (κατασκευής 1977) με 15.000 ίππους και το Hercules (κατασκευής 2009) με 5.150 ίππους, για να σπεύσουν στη διάσωση του Tutor.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις