Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

10 χρόνια από την καταστροφή της Φουκουσίμα, η Ιαπωνία τιμά τους νεκρούς

10 χρόνια από την καταστροφή της Φουκουσίμα, η Ιαπωνία τιμά τους νεκρούς

Πέρασαν 10 χρόνια από τη μέρα που άλλαξε την Ιαπωνία: από τις 11 Μαρτίου του 2011 όταν έγινε ο σεισμός των 9 Ρίχτερ στη Φουκουσίμα, που προκάλεσε τσουνάμι και πυρηνική καταστροφή. Ο απολογισμός, δραματικός: 18.500 νεκροί και αγνοούμενοι, αδιανόητη καταστροφή και μια χώρα που άλλαξε για πάντα.

Η Ιαπωνία δεν έχει ξεχάσει. Και σήμερα, ημέρα συμπλήρωσης των 10 ετών από την καταστροφή, στις 14:46 (σ.σ. 07.46 Ελλάδας), την ώρα που είχε σημειωθεί ο σεισμός στη Φουκουσίμα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Η τριπλή καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία πριν από ακριβώς δέκα χρόνια άφησε πίσω 18.500 νεκρούς και αγνοούμενους, κυρίως εξαιτίας των σεισμικών κυμάτων. Το πυρηνικό δυστύχημα στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι έκανε ακατοίκητες ολόκληρες πόλεις για χρόνια, εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Οι εικόνες από το τότε και το τώρα, συγκλονίζουν…

Ακόμα σήμερα είναι αφόρητο να αναλογίζεται κανείς τα θύματα ή το πώς νιώθουν όσοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους, τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα σε τελετή για την επέτειο.

Υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να βοηθά τους πολίτες που επλήγησαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και διαβεβαίωσε ότι η Ιαπωνία, μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο, δεν θα ξεχάσει ποτέ τα μαθήματα που της δίδαξε η καταστροφή.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις