Κόσμος

52 οι νεκροί στο ναυάγιο βάρκας με πρόσφυγες στα ανοιχτά της Αιγύπτου

Τα μέλη των ομάδων διάσωσης της Αιγύπτου περισυνέλεξαν επιπλέον εννέα σορούς από τα νερά της Μεσογείου μία ημέρα αφότου μια βάρκα στην οποία επέβαιναν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες βυθίστηκε, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών στους 52, ανακοίνωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι.

Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν τέσσερα μέλη του πληρώματος της βάρκας, με την οποία ταξίδευαν έως και 600 πρόσφυγες, γνωστοποίησαν δικαστικές πηγές.
Η βάρκα βυθίστηκε χθες, στα ανοιχτά του Μπουργκ Ρασίντ, ενός χωριού στην επαρχία Μπεχέιρα στη βόρεια Αίγυπτο. Οι ομάδες διάσωσης έχουν προς το παρόν περισυλλέξει 169 ανθρώπους, μια ένδειξη ότι ο απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί σε πολλές εκατοντάδες.
Λίγο νωρίτερα, ένα πολεμικό πλοίο μετέφερε στην ξηρά έξι πτώματα, μεταξύ αυτών κι αυτό ενός παιδιού, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ένας αξιωματικός ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «πέντε Αφρικανούς». Ο παππούς του αναγνώρισε το παιδάκι.
«Στο πλοίο, υπάρχει μια αποθήκη όπου βάζουν τα ψάρια κι η οποία δεν έχει προς το παρόν ανοιχθεί. Ενδεχομένως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο εσωτερικό» διευκρίνισε ένας αξιωματούχος. Σύμφωνα με συγκλίνουσες μαρτυρίες περίπου 10 διασωθέντων, σχεδόν 100 άνθρωποι είχαν στοιβαχθεί στο αμπάρι.
Η βάρκα ανατράπηκε καθώς ήταν υπερφορτωμένη. Η βοήθεια έφθασε στο σημείο έπειτα από 6 ώρες, σύμφωνα με τους ίδιους.
«Είχαν επιβιβαστεί 200, η βάρκα ήταν ήδη γεμάτη. 200 άλλοι επίσης επιβιβάστηκαν. Το πλοίο γύρισε προς τη μία πλευρά και άρχισε να βυθίζεται» περιέγραψε ο Άχμεντ Μοχάμεντ, ένας Αιγύπτιος ηλικίας 27 ετών.
«Ήταν η αποκάλυψη. Ο καθένας προσπαθούσε να βγει ζωντανός. Εγώ κολύμπησα 10 χιλιόμετρα».
Εισαγγελείς διέταξαν να οδηγηθούν στην φυλακή τα μέλη του πληρώματος για ένα διάστημα 4 ημερών κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα των αρχών. Οι πρόσφυγες που διασώθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ από την πλευρά του υποσχέθηκε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης της χώρας στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που συνεχίζονται και επισήμανε ότι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
Στη βάρκα επέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες από την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Ερυθραία και τη Σομαλία, σύμφωνα με αξιωματούχους. Παραμένει άγνωστος ο προορισμός του πλεούμενου, αν και οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πιστεύουν πως κατευθυνόταν στην Ιταλία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ελληνοαμερικανός κροίσος Τζον Κατσιματίδης θέλει να σώσει τους στρουθοκάμηλους που θανατώνονται λόγω της γρίπης των πτηνών
«Αυτά τα πουλιά θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για ιατρικές ανακαλύψεις. Αντί για έρευνα, η κυβέρνηση τα εξοντώνει - και πρέπει να ρωτήσουμε γιατί. Ποιος επωφελείται από αυτή τη σιωπή;»
Ο Τζον Κατσιματίδης με την κόρη του, Άντρια 1
12 τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Αμβούργο - Συνελήφθη μία γυναίκα
Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για οκτώ τραυματίες, αλλά η αστυνομία διευκρίνισε στη συνέχεια ότι τρία άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση
Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά σε επίθεση με μαχαίρι στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
1