Κόσμος

90.000 εκτοπισμένοι μέσα σε ένα μήνα

Οι συγκρούσεις στο Κονγκό ανάγκασαν χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τον περασμένο μήνα.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες ανταρτών, πρώην στρατιωτών και τακτικών στρατευμάτων μαίνονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι ενώ μόνο τον περασμένο μήνα περισσότερες απο 90.000 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

“Οι εκτοπισμένοι χρειάζονται προστασία, τρόφιμα, νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης”, επισημαίνει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσων του ΟΗΕ.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν πως το χάος και οι αναταραχές εμπόδίζουν τα μέλη τους να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές και πολλοί από τους εκτοπισμένους έχουν καταφύγει σε σχολεία και εκκλησίες.

Ο Αντόνιο Γκουετέρες, επικεφαλής της UNHCR, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε πως η αναμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας του Κονγκό αποτελεί προτεραιότητα για την επίλυση τελικά της ανθρωπιστικής κρίσης που συνεχίζεται επτά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου.

“Το Κονγκό αντιμετωπίζει μια δραματική ανθρωπιστική κατάσταση”, τόνισε ο Γκουετέρες και απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ενός πειθαρχημένου εθνικού στρατού, τα μέλη του οποίου θα πληρώνονται και θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε όλη τη χώρα περίπου 1,69 εκατομμύρια άνθρωποι μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους τους τελευταίους 18 μήνες αφού επικράτησε ειρήνη σε ορισμένες περιοχές, αλλά ο αριθμός των εκτοπισμένων διογκώνεται εξαιτίας των συγκρούσεων σε άλλα σημεία της τεράστιας αυτής χώρας.
   

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε το σχέδιο των 20 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι αναμένεται μέχρι σήμερα η απάντηση της Μόσχας σχετικά με το σχέδιο - Τα βασικά σημεία, οι εγγυήσεις ασφαλείας και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της Ουκρανίας
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 6
Σπάνια ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο: Μπλόκο στην ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Σικάγο
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς για την προστασία των αστυνομικών που εφαρμόζουν την πολιτική των μαζικών απελάσεων των παράτυπων μεταναστών
Ντόναλντ Τραμπ