Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ακούει κανείς; Άλλοι 25 νεκροί στη Μεσόγειο!

Κάθε μέρα και μια τραγωδία. Άλλοι 25 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί σε λαστιχένια βάρκα μερικά ναυτικά μίλια ανοιχτά της Λιβύης. Και αυτή τη φορά, η βάρκα που τους πήρε για να τους μεταφέρει στην Ευρώπη ήταν γεμάτη απελπισμένους μετανάστες.

Οι διακινητές είχαν βάλει περισσότερους απ’ όσους χωρούσε. Και αυτό αποδείχθηκε ξανά μοιραίο. Το σκάφος έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Bourbon Argos εντόπισε αργά το βράδυ της Τρίτης (25.10.2016), 26 ναυτικά μίλια από τη Λιβύη, τη λαστιχένια βάρκα με τους υπεράριθμους μετανάστες.

25 από αυτούς βρέθηκαν νεκροί. Τους βρήκαν μέσα στη βάρκα και το πιθανότερο είναι πως έχασαν τη ζωή τους πιθανότατα από εισπνοή καυσίμων. Άλλοι 107 που βρίσκονταν στην ίδια βάρκα, διασώθηκαν. Το ίδιο και 139 άνθρωποι που επέβαιναν σε άλλη λαστιχένια βάρκα.

«Όταν φτάσαμε στην πρώτη βάρκα, πήραμε 107 επιζώντες στο πλοίο αλλά και μπορούσαμε να ανασύρουμε τα πτώματα γιατί λάβαμε μια άλλη επείγουσα κλήση για διάσωση, είπε ο Michele Telaro συντονιστής στο πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Το πλήρωμα του Bourbon Argos έφυγε αλλά όταν έσωσε τους άλλους 139 μετανάστες, επέστρεψε στην πρώτη βάρκα. Και τότε, αντί για 11 πτώματα που πίστευαν τα μέλη του πως είχαν αφήσει πίσω, ανακάλυψαν πως οι νεκροί ήταν 25! Και τους είχε καλύψει η μίξη καυσίμων και νερού.

«Μας πήρε τρεις ώρες να ανασύρουμε 11 πτώματα γιατί η μίξη πετρελαίου και νερού ήταν τόσο ισχυρή που δεν μπορούσαμε να ρισκάρουμε να είμαστε για πολύ ώρα. Ήταν τρομερό», πρόσθεσε. Επειδή ήδη είχε πέσει η νύχτα και δεν ήθελαν να αφήσουν τους νεκρούς στο σημείο μέχρι να ξημερώσει, το πλήρωμα του Bourbon Argos ζήτησε βοήθεια από το NGO Sea Watch. Και έτσι ανασύρθηκαν και άλλες 14 σοροί.

Ανάμεσα σε εκείνους που διασώθηκαν, 23 άνθρωποι είχαν εγκαύματα από τα χημικά, 11 από τις περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν ως εξαιρετικά σοβαρές. Μεταξύ των διασωθέντων ο άνδρας και το οκτώ μηνών βρέφος μιας γυναίκες που έχασε τη ζωή της.

Πηγή: msf.org

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε