Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Brexit: Αυστηρή στάση απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσουν Παρίσι και Βερολίνο

Brexit

Παρίσι και Βερολίνο αναμένεται να τηρήσουν αυστηρή στάση απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο ως προς την διαμόρφωση της μελλοντικής του σχέσης με την Eυρωπαϊκή Ενωση.

Και όλα αυτά την ώρα που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες επαναλαμβάνονται σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μετά την εκπεφρασμένη βούληση της βρετανικής κυβέρνησης να παραβιάσει ορισμένες ρυθμίσεις της συμφωνίας αποχώρησης και ειδικότερα δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο για την Βόρεια Ιρλανδία.

«Διατηρούμε εποικοδομητικό πνεύμα, αλλά είμαστε αυστηροί ως προς την ουσία», δήλωσε στο AFP ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον γερμανικό ομόλογό του Μίχαελ Ροτ στο Βερολίνο.

«Είναι ένας από τους βασικούς άξονες της γερμανικής προεδρίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης «η εξασφάλιση υψηλού βαθμού ενότητας» ως προς το ζήτημα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς το γεγονός ότι οι 27 χώρες της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν διαιρέσεις στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε.

Ο όγδοος γύρος διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Λονδίνου άρχισε χθες και θα διαρκέσει μέχρι αύριο, αλλά η έκβασή του είναι περισσότερο από αβέβαιη.

Η βρετανική πρόθεση για την παραβίαση ορισμένων από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας που πλαισιώνει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, πρόθεση που αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Financial Times , αιφνιδίασε δυσάρεστα τους Ευρωπαίους που προειδοποίησαν για πλήγμα στην εμπιστοσύνη.

Ο Κλεμάν Μπον δήλωσε από την πλευρά του ότι η μπάλα βρίσκεται στην βρετανική πλευρά.

«Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να μας πει αν θέλει, πέραν των εικασιών και της φημολογίας, να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πράγμα που δεν είναι καλό για την ΕΕ, αλλά είναι ακόμη χειρότερο για το Ηνωμένο Βασίλειο», προειδοποίησε.

«Εάν επιθυμεί συμφωνία, έχουμε ένα πλαίσιο το οποίο υπάρχει εδώ και έναν χρόνο περίπου…που έχει ορισθεί στην κοινή πολιτική διακήρυξη», η οποία έγινε αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, τόνισε ο γάλλος υπουργός.

«Πρέπει να τηρήσουμε τις αρχές αυτές και πλέον να επιταχύνουμε την εις βάθος και επί των λεπτομερειών διαπραγμάτευση για την εφαρμογή» αυτής της διακήρυξης, είπε προσθέτοντας ότι δεν θέλει να πιστέψει ότι «η μία από τις πλευρές αποδεσμεύεται από την συμφωνία αυτή».

Και οι δύο επανέλαβαν ότι επιθυμούν «μία καλή σχέση» με το Λονδίνο.

«Για να γίνει αυτό, πρέπει κάθε ο ένας να τηρήσει ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί και να προχωρήσει με καλή πίστη στην διαπραγμάτευση για την μελλοντική σχέση», επέμεινε ο γάλλος υπουργός. «Θέλουμε μία συμφωνία, αυτή είναι η θέση της Γαλλίας και της ΕΕ».

Πηγη ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις