Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

EgyptAir: Έγιναν κομμάτια στον αέρα οι 66 επιβαίνοντες – Τα μακάβρια ευρήματα δείχνουν έκρηξη στο μοιραίο αεροπλάνο – Άγνωστο ακόμα τι την προκάλεσε

EgyptAir: Έγιναν κομμάτια στον αέρα οι 66 επιβαίνοντες – Τα μακάβρια ευρήματα δείχνουν έκρηξη στο μοιραίο αεροπλάνο – Άγνωστο ακόμα τι την προκάλεσε

– Τρομοκρατική ενέργεια ή μηχανική βλάβη το ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί για την τραγωδία της EgyptAir με 66 νεκρούς
– Μόνο σίγουρο φαντάζει πως σημειώθηκε έκρηξη στο αεροπλάνο που συνετρίβη στην ανατολική Μεσόγειο
– Τα ανθρώπινα μέλη που ανασύρθηκαν δείχνουν ότι έγινε έκρηξη αλλά δεν υπάρχουν (ακόμα) ίχνη εκρηκτικών
– Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία: Τα μέρη από τις σορούς των θυμάτων που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής δεν είναι μεγαλύτερα από την παλάμη ενός χεριού!
– 80 κομμάτια από ανθρώπινα μέλη βρίσκονται ήδη σε νεκροτομείο του Καΐρου

Λεπτομέρειες που συγκλονίζουν. Μακάβριες όσο ο θάνατος των 66 επιβαινόντων στο μοιραίο Airbus της EgyptAir που απογειώθηκε από το Παρίσι για το Κάιρο αλλά χάθηκε πάνω από την ανατολική Μεσόγειο. Λεπτομέρειες που ίσως ρίξουν φως στα αίτια μιας ακόμη πολύνεκρης αεροπορικής τραγωδίας.

Η έκρηξη στην πτήση MS804 της EgyptAir μοιάζει η πιο πιθανή αιτία της συντριβής. Αλλά κανείς δεν ξέρει αν είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης, όπως από την πρώτη στιγμή δήλωσαν οι αιγυπτιακές και όχι μόνο αρχές, ή βλάβης στο αεροπλάνο. Άλλωστε, η αποκάλυψη πως λίγο πριν το αεροπλάνο χαθεί από τα ραντάρ υπήρξε επικοινωνία των πιλότων με τον πύργο ελέγχου όπου γνωστοποιήθηκε ότι το αεροσκάφος είχε γεμίσει καπνό μάλλον από φωτιά στην τουαλέτα, είχε βάλει στο “τραπέζι” το ενδεχόμενο της μηχανικής βλάβης.

Οι πιο σοκαριστικές λεπτομέρειες έρχονται από τους ιατροδικαστές που εξέτασαν τα πρώτα ανθρώπινα μέλη που περισυνελέγησαν από το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροπλάνου και έφτασαν στο νεκροτομείο του Καΐρου. Η έκτακτη είδηση του Associated Press πως τα μέρη από τις σορούς που εξετάστηκαν δείχνουν πως στο αεροπλάνο σημειώθηκε έκρηξη σόκαρε. Περισσότερο όμως σοκάρουν οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως.

Μέχρι στιγμής, από τα ευρήματα που έχουν εξεταστεί δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη από εκρηκτικά ώστε να υπάρξει το συμπέρασμα πως η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα. Εκείνο που συγκλονίζει είναι το γεγονός πως, απ’ ό,τι φαίνεται, οι 66 επιβάτες και πλήρωμα του μοιραίου Airbus έγιναν κομμάτια.

“Το λογικό συμπέρασμα είναι πως υπήρξε έκρηξη που έριξε το αεροπλάνο” είπε ανώτατος αξιωματούχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αιγύπτου, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, στο Associated Press. “Το μέγεθος των υπολειμμάτων δείχνει έκρηξη, με το μεγαλύτερο υπόλειμμα να έχει το μέγεθος παλάμης. Ορισμένα από τα υπολείμματα άρχισαν να φθάνουν την Κυριακή μέσα σε 23 σακούλες”, πρόσθεσε.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν φτάσει 80 κομμάτια από ανθρώπινα μέλη, τα οποία όμως είναι πολύ μικρά. “Δεν υπάρχει ακόμα ένα ολόκληρο μέλος, όπως ένα κεφάλι ή ένα χέρι. Ανάμεσα στα κομμάτια που έχουν περισυλλέγει είναι ένα μέρος από ένα κεφάλι.

Ωστόσο άλλος αξιωματούχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι πολύ λίγα υπολείμματα έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην υπηρεσία και ότι είναι πολύ νωρίς να καθοριστεί αν σημειώθηκε έκρηξη στο αεροπλάνο.

Η έκρηξη στο αεροσκάφος μπορεί να προήλθε από πολλές αιτίες, είτε από μηχανική βλάβη, είτε από τοποθέτηση βόμβας ή πυροδότηση εκρηκτικών από καμικάζι αυτοκτονίας.

Τα ευρήματα στα ανθρώπινα μέλη μπορούν ωστόσο να δείξουν, εάν δεν πρόκειται για απλά εγκαύματα και εάν δεν υπήρξε αλλοίωση λόγω της επαφής με το νερό, εάν υπήρξε κάποιο υλικό που παραπέμπει σε εκρηκτικά.

Η αποκάλυψη ευρημάτων έκρηξης επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για ύπαρξη καπνού στο αεροσκάφος λεπτά πριν την πτώση του και ίσως απαντά και στο γεγονός γιατί οι πιλότοι δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν και να ενημερώσουν για πρόβλημα στο αεροσκάφος.

Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα του ιατροδικαστή αναζωπυρώνουν τα σενάρια για τη μοιραία πτήση MS804 της EgyptAir.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Associated Press

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε