Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

“Είμαι ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς” – Ποιόν “έδιωξε” από την αίθουσα του δικαστηρίου

“Είμαι ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς” – Ποιόν “έδιωξε” από την αίθουσα του δικαστηρίου

Αυτή την απάντηση έδωσε ο σερβοβόσνιος στρατηγός όταν έφτασε μπροστά στον Πρόεδρο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο πρώην διοικητής των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς δήλωσε επίσης ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι είναι ένας “πολύ άρρωστος άνθρωπος” και ότι δεν έχει διαβάσει τίποτε από το υλικό που τού επιδόθηκε μετά την άφιξή του στο κέντρο κράτησης του Σεβένινγκεν του δικαστηρίου της Χάγης, περιλαμβανομένου του κατηγορητηρίου.
 
Ο Ράτκο Μλάντιτς θα κληθεί να απαντήσει εάν δέχεται ή όχι την ενοχή του για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

  Η ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί στις 4 Ιουλίου, αφήνοντας στον κατηγορούμενο προθεσμία 30 ημερών για μια πρώτη εξέταση του φακέλου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Πήρε την αίθουσα από τον Κάραζιτς

‘Ενα εντυπωσιακό παραλειπόμενο είναι οτι ο επίσης κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς αναγκάστηκε να παραχωρήσει την συνηθισμένη δικαστική αίθουσα στην οποία δικάζεται και τη συνηθισμένη θέση του στο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στον πρώην συνεργάτη του Ράτκο Μλάντιτς.

Οι δύο πρώην ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας εμφανίζονταν συχνά μαζί σε πολλές περιστάσεις στην διάρκεια του πολέμου (1992-95), αλλά σήμερα θα εμφανιστούν ξεχωριστά.

Ο Κάρατζιτς που συνελήφθη το 2008 και η δίκη του άρχισε πριν από 18 μήνες, συνήθως δικάζεται στην Αίθουσα Ένα του δικαστηρίου της Χάγης. Σήμερα μεταφέρθηκε στην Αίθουσα Τρία, για να πάρει τη θέση του ο Μλάντιτς.

Στην Αίθουσα Ένα δικαζόταν επί τέσσερα χρόνια ο πολιτικός μέντορας τόσο του Κάρατζιτς όσο και του Μλάντιτς, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μέχρι τον ξαφνικό θάνατό του το 2006.

Οι δίκες μεταδίδονται από διαφορετικά τηλεοπτικά κυκλώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Την Παρασκευή το «ραντεβού» Μλάντιτς-ΔΠΔ

Έφτασε στη Χάγη ο Μλάντιτς – Θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις

Ο Μλάντιτς μπορεί να πεθάνει πριν αρχίσει η δίκη του

“Ο Ράτκο Μλάντιτς δούλευε οικοδόμος!”

Ράτκο Μλάντις: ο άνθρωπος πίσω από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα


Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε