Κόσμος

Eurovision 2025: Η EBU απειλεί με κυρώσεις τους σχολιαστές της Ισπανίας επειδή αναφέρθηκαν στον πόλεμο στη Γάζα

Οι 2 παρουσιαστές αναφέρθηκαν σε επιστολή που έστειλε η Ισπανία στην EBU για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision αλλά και στον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα

Αν και η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, EBU, κάνει τα πάντα ώστε η Eurovision να μην έχει πολιτικά ή θρησκευτικά μηνύματα και να είναι ουδέτερη, όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, η συμμετοχή του Ισραήλ (λόγω του πολέμου στη Γάζα) δημιουργεί εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Τρανό παράδειγμα το σχόλιο των σχολιαστών της Ισπανίας.

Ο λόγος γίνεται για τα όσα είπαν οι παρουσιαστές που μετέδιδαν τον β’ ημιτελικό της Eurovision στην Ισπανία, την περασμένη Πέμπτη, τη στιγμή που εμφανιζόταν το Ισραήλ με το τραγούδι «New Day Will Rise». Οι σχολιαστές της RTVE (Δημόσια ισπανική Ραδιοτηλεοπτική Εταιρία) Tony Aguilar και Julia Varela, αναφέρθηκαν στην επιστολή της RTVE προς την EBU, με την οποία ζητούσαν συζήτηση για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Σε άλλο σημείο ανέφεραν και στον αριθμό των νεκρών στη Γάζα, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ξεπερνά τους 53.000, ενώ σε αυτό τον απολογισμό συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από 15.000 παιδιά.

Έτσι η EBU απείλησε με «νομικές κυρώσεις», με έγγραφό της που εστάλη στην Ana María Bordás, επικεφαλής της ισπανικής αντιπροσωπείας και μελλοντική πρόεδρο της Ομάδας Αναφοράς της Eurovision.

Η EBU θεώρησε πως το σχόλιο των Ισπανών παραβίασε την ουδετερότητα του διαγωνισμού, καθώς το εγχειρίδιο των σχολιαστών απαγορεύει πολιτικές δηλώσεις.

Η RTVE επιβεβαίωσε στην εφημερίδα El País ότι οι σχολιαστές έδρασαν «σε συντονισμό με τον τηλεοπτικό σταθμό».

Πηγές ανέφεραν πως το αίτημα για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα έπρεπε να θεωρείται πολιτική δήλωση, την ίδια στιγμή που η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στα θύματα των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Για αυτό το σχόλιο που έβαλε «φωτιά», ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας  φέρεται να υπέβαλε επίσημη καταγγελία στην EBU.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παγιδευμένοι στο Έβερεστ πάνω από 1.000 ορειβάτες λόγω σφοδρής χιονοθύελλας – Κινδυνεύουν από υποθερμία
Εκατοντάδες ντόπιοι και ομάδες διάσωσης έχουν αποσταλεί για να καθαρίσουν το χιόνι που εμποδίζει την πρόσβαση στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 4.900 μέτρων
Έβερεστ 1
«Γαλλικά» του Τραμπ στον Νετανιάχου μετά την απάντηση της Χαμάς στο αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα – «Γιατί είσαι πάντα τόσο γ@@@@ένα αρνητικός»
Ο Νετανιάχου είπε ότι η απάντηση της Χαμάς δεν είναι κάτι για να το γιορτάσουν - «Πρέπει να το δεχτείς, δεν έχεις άλλη επιλογή» του αποκρίθηκε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην είσοδο του Λευκού Οίκου 21
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί τη Χαμάς με «ολοκληρωτική εξόντωση» αν δεν παραδώσει την εξουσία στη Γάζα
Ο Αμερικανός πρόεδρος υψώνει τους τόνους απέναντι στο ισλαμιστικό κίνημα, την ώρα που το σχέδιο εκεχειρίας του δυσκολεύεται να προχωρήσει και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αίγυπτο
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο 3
Γάζα: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει» λέει ο Μάρκο Ρούμπιο – Η Χαμάς ζητά «άμεση» ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εκτίμησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, παρά την μερική πρόοδο του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Χαμάς καλεί σε μια γρήγορη συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων με το Ισραήλ
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα