Κυριακή, 16 Ιουν.
26oC Αθήνα

Φιλιππίνες: Εκατοντάδες νεκροί κάτω από τα ερείπια – Φόβοι για επιδημίες

Φιλιππίνες: Εκατοντάδες νεκροί κάτω από τα ερείπια – Φόβοι για επιδημίες

Εφιαλτικές εικόνες σε μια πόλη – φάντασμα. Καθυστερεί η ανθρωπιστική βοήθεια ενώ 600.000 άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από τρόφιμα και νερό.

Σωστικά συνεργεία σκάβουν στη λάσπη και τα ερείπια στην πόλη Τακλομπάν, για να εντοπίσουν και να ανασύρουν νεκρούς ενώ πολλοί νεκροί κείτονται στους δρόμους καθώς υπάρχει έλλειψη από τις ειδικές πλαστικές σακκούλες μέσα στις οποίες τοποθετούνται τα πτώματα.

Στους 2.357 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι νεκροί μόνο στην Τακλομπάν μπορεί να φθάνουν τις 10.000.


Δεκάδες θύματα αναμένεται να ενταφιαστούν σήμερα σε δυο ομαδικούς τάφους έξω από την πόλη. Στον έναν θα ενταφιαστούν τα πτώματα που έχουν αναγνωριστεί και στον άλλο εκείνα για τα οποία θα γίνει προσπάθεια να αναγνωριστούν αργότερα μετά τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.


Οι επιζώντες φοβούνται για την εκδήλωση επιδημιών, λόγω της έντονης δυσοσμίας, παρά τις διαβεβαιώσεις από τις υγειονομικές αρχές ότι είναι απίθανο να προκληθούν αρρώστιες.

Πάνω από 11 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν

Περίπου 600.000 εκτοπισμένοι έχουν άμεση ανάγκη από τροφή, νερό και στέγη, σύμφωνα με την υπηρεσία ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

Στρατιώτες έχουν αρχίσει να διανέμουν με φορτηγά νερό και ρύζι στην πόλη Τακλομπάν όπου πεινασμένοι επιζώντες λεηλατούν σουπερμάρκετ και εμπορικά κέντρα.


“Δεν ήμαστε προετοιμασμένοι για μια τόσο μεγάλη καταστροφή”, είπε ο Εντουάρντο ντελ Ροζάριο, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αεροσκάφη έχουν αρχίσει ρίψεις τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στις περιοχές στις οποίες δεν είναι εφικτή η πρόσβαση από ξηράς.

Καθυστερεί πολύ η βοήθεια

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι ‘Ειμος παραδέχθηκε σήμερα, έξι ημέρες μετά την καταστροφή, ότι καθυστερεί πολύ η βοήθεια προς τους επιζώντες και εξέφρασε τη λύπη της για την “εγκατάλειψη” των απελπισμένων αυτών ανθρώπων.


“Πιστεύω ότι είμαστε όλοι αναστατωμένοι από το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην έκτη ημέρα και ότι δεν έχουμε καταφέρει να προσεγγίσουμε όλους τους ανθρώπους”, τόνισε η ‘Ειμος, η οποία παραδέχθηκε ότι η βοήθεια δεν έχει φθάσει ακόμα στις περιοχές στις οποίες υπάρχει άμεση ανάγκη. “Ελπίζω ότι εντός των 48 προσεχών ωρών, αυτό θα αλλάξει σημαντικά”, υπογράμμισε.

Διαβάστε

Φιλιππίνες: Λεηλασίες, πυροβολισμοί, βιασμοί και πτώματα στους δρόμους – ΦΩΤΟ

Οι κοινότητες των Φιλιππινέζων μεταναστών κινητοποιούνται για να βοηθήσουν τους επιζώντες από τον τυφώνα

Η Google στην υπηρεσία των πληγέντων στις Φιλιππίνες

Χάος και απελπισία στις Φιλιππίνες! Ξεθάβουν σωλήνες για πόσιμο νερό

Φιλιππίνες: Σκοτώθηκαν ενώ λεηλατούσαν αποθήκη ρυζιού

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε