Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Γάζα: Εκεχειρία ζητάει ο Κέρι – Πίεση στη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Γάζα: Εκεχειρία ζητάει ο Κέρι – Πίεση στη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, ζητάει ο Τζον Κέρι ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τους ομολόγους του σε Κατάρ και Τουρκία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με τους ομολόγους του τού Κατάρ και της Τουρκίας, ώστε οι χώρες αυτές, σύμμαχοι της Χαμάς να ασκήσουν πίεση στο παλαιστινιακό κίνημα ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Τζον Κέρι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του από το Κάιρο, όπου επέστρεψε ύστερα από μια ημέρα στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, ενώ τηλεφώνησε και στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταβάλλει προσπάθειες ώστε η Ντόχα και η Άγκυρα να ασκήσουν πίεση στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να δεχτεί την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία, την οποία έχει απορρίψει θέτοντας ως προϋπόθεση για την αποδοχή της, την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ διαμένει στο Κατάρ, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε έντονα την ισραηλινή επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, όπως και το ρόλο της Αιγύπτου στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας.

Σε 17 ημέρες σύγκρουσης, περισσότεροι από 730 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, στην πλειονότητά τους άμαχοι, μεταξύ τους δεκάδες παιδιά.

Παρά την άρνηση της Χαμάς, υψηλόβαθμό στέλεχός της δήλωσε χθες ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε την άρση του αποκλεισμού τη στιγμή της κατάπαυσης του πυρός, ζητώντας μάλλον μια λεπτομερή συμφωνία για τους όρους της άρσης του αποκλεισμού, που έχει επιβληθεί από το 2006.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ που είχε δεχθεί το αιγυπτιακό σχέδιο, δήλωσε ότι θα συνεχίσει την αεροπορική και χερσαία επιχείρησή του εναντίον του πυκνοκατοικημένου θύλακα προκειμένου να καταστρέψει τις σήραγγες που συνδέουν τη Γάζα με το έδαφός του.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Κέρι θα συνεχίσει τις τηλεφωνικές επαφές από το Κάιρο σε μια προσπάθεια τερματισμού της αιματηρής σύγκρουσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο μυστικός κόσμος κάτω από τη Γάζα – Η αλήθεια για τις σήραγγες – ΒΙΝΤΕΟ

Οι βομβαδισμοί στη Γάζα όπως φαίνονται από το διάστημα (ΦΩΤΟ)

Έκαναν το χατίρι του Νετανιάχου και επέτρεψαν ξανά τις πτήσεις προς το Ισραήλ

Ξεκλήρισαν οικογένεια – Νεκρά δύο παιδιά 3 και 5 ετών

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε