Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Γάζα: Φεύγουν απ’ τα σπίτια τους με ζώα και κάρα ενώ το Ισραήλ απειλεί με νέους βομβαρδισμούς

Φωτό Reuters
Φωτό Reuters

Οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τα σπίτια τους, έπειτα από μία νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών και μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι επίκειται επιχείρηση μαζικού βομβαρδισμού.

Στο Μπέιτ Λαχίγια, οι κάτοικοι φεύγουν με αυτοκίνητα, με γαϊδούρια, με κάρα, αλλά και πεζοί, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν να μεταφέρουν.
Άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με κάθε μέσα - Φωτό Reuters
Φωτό Reuters
“Την περασμένη νύκτα έγιναν τόσοι βομβαρδισμοί που κανείς δεν μπόρεσε να κοιμηθεί, είναι τρομακτικό. Προσπαθώ να πάω σε ένα σχολείο, σε οποιοδήποτε τόπο μπορεί να είναι ασφαλής”, δήλωσε ο Φαρίντ, που μεταφέρει μακριά από το χωριό τα έξι μέλη της οικογενείας του και μία μοτοσικλέτα φορτωμένη με κουβέρτες.
Παίρνουν ό, τι μπορούν φεύγοντας - Φωτό Reuters
Φωτό Reuters
Φωτό Reuters
Ο Μοχάμεντ Σουλτάν έχει στιβάξει παιδιά και αντικείμενα της οικοσκευής του σε ένα κάρο με άλογο και αναζητεί μαζί με τους συγγενείς του ένα σχολείο που να τελεί υπό τη διαχείριση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Προειδοποιήσεις για νέους βομβαρδισμούς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έριξε φέιγ βολάν με τα οποία καλεί τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από το μεσημέρι, διότι θα ξεκινήσουν μαζικοί βομβαρδισμοί της ζώνης.
Δεν έχουν τέλος οι βομβαρδισμοί - Φωτό Reuters
Ο Μαχάμεντ Σουλτάν βεβαιώνει ότι δεν έλαβε καμία προειδοποίηση, απλώς φεύγει τρομαγμένος από τους νυκτερινούς βομβαρδισμούς και φοβούμενος για τα παιδιά του.
Συντρίμμια παντού από τις ισραηλινές επιδρομές - Φωτό Reuters
Η έξοδος των κατοίκων άρχισε τη νύκτα εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών. Οι περισσότεροι αναζητούν ένα σχολείο της Unrwa για να βρουν καταφύγιο.
Φωτό Reuters
Ο Ρόμπερτ Τέρνερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Unrwa δηλώνει ότι χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν ήδη βρει καταφύγιο στα σχολεία του οργανισμού.
Συγγενείς αγνοουμένων ψάχνουν για ανθρώπινα μέλη - Φωτό Reuters
“Η Unrwa διαθέτει οκτώ σχολεία που έχει δεχθεί περισσότερους από 4.000 κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Και άλλοι φθάνουν, οι περισσότεροι φεύγουν από τους βόρειους τομείς, το Μπέιτ Λαχίγια και το Μπέιτ Χανούν”, εξηγεί στους δημοσιογράφους.
Ένας Παλαιστίνιος που χτυπήθηκε στις ισραηλινές επιδρομές - Φωτό Reuters
Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, 165 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχοι, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Αρνείται η Χαμάς ότι έριξε ρουκέτες στο Ισραήλ

“Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, δεν έχει κανέναν ρόλο στην επίθεση με ρουκέτες από τον Λίβανο κατά του Ισραήλ αργά το βράδυ του Σαββάτου και δεν έχει καμία σχέση με την ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης εξ ονόματος της ένοπλης πτέρυγάς της για την επίθεση αυτή”, δήλωσαν αξιωματούχοι της Χαμάς στον Λίβανο.

Τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο έπεσαν το βράδυ του Σαββάτου σε ανοικτούς χώρους της ισραηλινής πόλης Ναχαρίγια. Το Ισραήλ απάντησε με πυρά του πυροβολικού. Δεν υπήρξαν θύματα, ενώ ανάλογη επίθεση εκδηλώθηκε και την Παρασκευή από τον Λίβανο.

Η συζήτηση για την ανάληψη ευθύνης

Οι αξιωματούχοι της Χαμάς στον Λίβανο δήλωσαν ότι η οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις. Και σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης στο όνομα των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, απάντησαν ότι η Χαμάς δεν έχει καμία σχέση με την ανακοίνωση.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι έρευνες για να διαπιστωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση με ρουκέτες δεν έχουν αποτέλεσμα, ενώ οι δύο κύριες παλαιστινιακές οργανώσεις στον Λίβανο αρνούνται κάθε σχέση με την επίθεση.

Η Χεζμπολάχ που πολέμησε έναν σύντομο πόλεμο με το Ισραήλ το 2006 δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν επιτύχει μία “ισορροπία του φόβου” που θα ανοίξει τον δρόμο για “μία νέα εποχή στον αγώνα κατά του Ισραήλ”

Στην πρώτη της ανακοίνωση από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας, η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ τάχθηκε υπέρ της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ και δήλωσε “υποστήριξη στην παλαιστινιακή αντίσταση και τους στόχους της”.

Αν και η Χεζμπολάχ διακηρύσσει συστηματικά ότι είναι έτοιμη να συγκρουσθεί με το Ισραήλ, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτήν την περίοδο που οι δυνάμεις της συνεπικουρούν τις στρατιωτικές δυνάμεις του Μπασάρ αλΑσαντ στη Συρία, θέλει να αποφύγει πάση θυσία μία εμπλοκή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συναγερμός! Ισραήλ σε Παλαιστίνιους: Φύγετε, θα σας βομβαρδίσουμε

Χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ επιτέθηκαν σε θέση της Χαμάς κοντά στη Γάζα

Video ντοκουμέντο: Η στιγμή που ανατινάζεται σπίτι Παλαιστινίων – “Ζεσταίνει” την πολεμική μηχανή το Ισραήλ – Έρημη πόλη η Γάζα

Πόλεμος! Η Χαμάς απειλεί να επιτεθεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ! Προειδοποίηση στις εταιρίες να μην κάνουν πτήσεις προς Ισραήλ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε