Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Νότια Αφρική αποχαιρετά τον «πατέρα» της – Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Νέλσον Μαντέλα – Δείτε LIVE

Η Νότια Αφρική αποχαιρετά τον «πατέρα» της – Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Νέλσον Μαντέλα – Δείτε LIVE

– ΤΩΡΑ η ταφή του Νέλσον Μαντέλα
– Γίνεται παρουσία μόλις 450 ανθρώπων και χωρίς κάλυψη μετά από επιθυμία της οικογένειας
– Προηγήθηκε τελετή στην ιδιοκτησία των Μαντέλα, παρουσία 4.500 ανθρώπων
Μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, γιγαντοοθόνες έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα
– ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ Η ΚΗΔΕΙΑ

Είναι ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον άνθρωπο που άλλαξε τη μοίρα και την ιστορία της Νότιας Αφρικής. Του ανθρώπου που έγινε το σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, που κατάφερε να νικήσει το καθεστώς των διακρίσεων. Κι ας το πλήρωσε ακριβά.

Ο Νέλσον Μαντέλα, ο Μαντίμπα, ο “πατέρας” της Νότιας Αφρικής θα αναπαυθεί στην αγκαλιά της Αφρικανικής γης.

Η κηδεία του νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου  άρχισε στη γενέτειρά του, το χωριό Κούνου της επαρχίας του Ανατολικού Ακρωτηρίου, στο νότιο τμήμα της χώρας.

ΔΕΙΤΕ LIVE

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

ΩΡΑ 12:50 Οι κάμερες “φεύγουν” από το σημείο της ταφής. Ήταν επιθυμία της οικογένειας να γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

ΩΡΑ 12:40 Τρία ελικόπτερα με σημαίες κρεμασμένες ανάποδα πετούν πάνω από το χώρο της ταφής

ΩΡΑ 12:39 Ξεκίνησε η τελετή της ταφής του Νέλσον Μαντέλα,  η οποία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα τελετουργικά των Κόζα, της φυλής του Μαντέλα. Η κηδεία είναι μια σύνθετη τελετή στόχος της οποίας είναι η επικοινωνία με τους προγόνους ώστε να επιτραπεί στο πνεύμα του θανόντα να αναπαυθεί.

ΩΡΑ 12:30 Σε στρατιωτικό κιλλίβαντα έφτασε το φέρετρο του Νέλσον Μαντέλα στον τόπο της ταφής

ΩΡΑ 12:13 Όσοι κλήθηκαν να παραστούν στην ταφή, μεταφέρονται στο κοιμητήριο όπου θα αναπαυτεί για πάντα στην αγκαλιά της αφρικανικής γης ο Νέλσον Μαντέλα

ΩΡΑ 11:45 Ο Σίριλ Ραμαφόσα διάβασε κατάλογο με όσους θα παραστούν στην ταφή. Ανάμεσα σε αυτούς ο Ντέσμοντ Τούτου, πρώην πρόεδροι της χώρας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στρατιωτική ηγεσία, ηγέτες φυλών και αξιωματούχοι του Εθνικού Κογκρέσου

ΩΡΑ 11:40 Η τελετή τελειώνει. Θα ακολουθήσει η ταφή του Νέλσον Μαντέλα σε σημείο δίπλα στους τάφους των γονιών του και τριών από τα παιδιά του. Στην ταφή θα παραβρεθούν αυστηρά 450 άτομα.

ΩΡΑ 11:29 Οι περισσότεροι από τους ομιλιτές αποκαλούν τον Μαντέλα “tata” δηλαδή πατέρα

ΩΡΑ 11:24 Στην τελετή αποχαιρετισμού του Νέλσον Μαντέλα οι πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας, Αλεν Ζιπέ και Λιονέλ Ζοσπέν

ΩΡΑ 11:13 Παρόντες στην τελετή η Όπρα Γουίνφρεϊ, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός (για το ρόλο του Αμίν Νταντά) Φόρεστ Γουίτακερ αλλά και ο πολυεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον

Μια από τις κόρες του Νέλσον Μαντέλα
ΩΡΑ 11:10 Η τελετή πραγματοποιείται παρουσία 4.500 ανθρώπων, ανάμεσά τους ο πρίγκηπας Κάρολος της Αγγλίας και ο πρών πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ
Κάρολος - Στόλτενμπεργκ
ΩΡΑ 11:00 Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα απευθύνει χαιρετισμό. Ευχαρίστησε το ιατρικό προσωπικό που περιποιήθηκε τον Μαντέλα. “Καθώς ο μακρύς σου δρόμος προς την ελευθερία τελείωσε, το δικό μας ταξίδι συνεχίζεται. Πρέπει να μεταφέρουμε την κληρονομιά σου στο μέλλον”, λέει.
Ο Τζέικομπ Ζούμα στο πόντιουμ
ΩΡΑ 10:30 Τελετάρχης είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, Σίριλ Ραμαφόσα

Η τελετή πραγματοποιείται στην ιδιοκτησία των Μαντέλα, παρουσία 4.500 ανθρώπων, ανάμεσά τους μέλη του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, δεκάδες μέλη της οικογένειας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αφρικανοί και άλλοι ηγέτες και διασημότητες, όπως η Όπρα Ουίνφρι και ο πρίγκιπας Κάρολος.

Η Όπρα Γουίνφρεϊ
Με την κηδεία ολοκληρώνεται το δεκαήμερο πένθος για τον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο οποίος πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου σε ηλικία 95 ετών.

Η τελετή της κηδείας μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση από τις 08:15 τοπική ώρα. Μεγάλες οθόνες έχουν στηθεί για το λόγο αυτό σε ολόκληρη τη χώρα.


Η τελετή της κηδείας άρχισε με τη μεταφορά του καλυμμένου με τη νοτιοαφρικανική σημαία φερέτρου κάτω από μια τεράστια σκηνή που έχει στηθεί στην ιδιοκτησία των Μαντέλα.

Κατά την έναρξη της τελετής το λόγο πήρε η πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου Μπακέλα Μπέτε, η οποία τόνισε στη σύντομη ομιλία της ότι ο Μαντέλα “κατέστησε την υποδουλωμένη χώρα τη Νότια Αφρική του σήμερα”.


Το πρώτο μέρος της τελετής είχε διάρκεια πάνω από δυο ώρες.

Διαβάστε

Νέλσον Μαντέλα: Πλάνταξε στο κλάμα η Ναόμι Κάμπελ – ΦΩΤΟ

“Αγαπημένε Μαντίμπα σ’ ευχαριστώ που μου έμαθες να συγχωρώ”

Στον Nelson Mandela ήταν αφιερωμένη η πρώτη ώρα των μαθημάτων στα σχολεία του Μαυροβουνίου

Nelson Mandela: Αθάνατος! Η Νότια Αφρική αποχαιρέτισε τον Μαντίμπα της

Ιστορική χειραψία: Όταν ο Ομπάμα συνάντησε τον Κάστρο (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Nelson Mandela: Λεπτό προς λεπτό το αντίο στον ιστορικό ηγέτη της Νότιας Αφρικής

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε