Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας: Σόιμπλε στο Οικονομικών αλλά με εποπτεία Γκάμπριελ!

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας: Σόιμπλε στο Οικονομικών αλλά με εποπτεία Γκάμπριελ!

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αλλά θα πρέπει να λογοδοτεί στον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που… έμαθαν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Στο Βερολίνο, η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων του εσωκομματικού δημοψηφίσματος του SPD, που θα εγκρίνει ή όχι την προγραμματική συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες, βρίσκεται σε εξέλιξη και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 17.00-19.00 ώρα Ελλάδας. Όμως ήδη έχουν «διαρρεύσει» τα ονόματα των μελών της νέας κυβέρνησης, γράφει η Deutsche Welle.

Bild, Der Spiegel, Rheinische Post και Focus Online αναφέρουν από χθες το βράδυ ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, ενώ ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα αναλάβει το «υπερυπουργείο» Οικονομίας και Ενέργειας.

Στην εσωκομματική ψηφοφορία συμμετείχαν 330 χιλιάδες από τα 475 χιλιάδες μέλη του SPD

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει ο μέχρι τώρα πρόεδρος της ΚΟ του SPD, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας θα διατηρήσει ο χριστιανοδημοκράτης Τόμας Ντε Μεζιέρ. Η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν (CDU) αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα πάει στο SPD και τη γενική γραμματέα του Αντρέα Νάλες.

Ενδιαφέρουσες είναι οι ανακατατάξεις στο χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο, μετά την απόφαση του υπουργού Καγκελαρίας Ρόναλντ Προφάλα να εγκαταλείψει την πολιτική. Αναλυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την απόφαση του Προφάλα που ήταν ο πιο στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ και αρχιτέκτονας της εκλογικής νίκης του 2009. Ο ίδιος επικαλείται προσωπικούς λόγους και οι πληροφορίες τον θέλουν να μετακινείται στην ιδιωτική οικονομία.

Εάν η προγραμματική συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών εγκριθεί, η Άνγκελα Μέρκελ θα επανεκλεγεί την ερχόμενη Τρίτη στο αξίωμα της καγκελαρίου. Αν όμως η κομματική βάση του SPD έχει πει «όχι» στην συγκυβέρνηση τα δύο μεγάλα κόμματα, η Γερμανία αλλά και η Ευρώπη θα μπουν σε περιπέτειες. Η Μέρκελ δεν θα είχε πολλές επιλογές, παρά μόνο νέες εκλογές ή έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερμανικές τράπεζες: Είμαστε υπερήφανοι για τον Σόιμπλε

Η έκπληξη του Σόιμπλε στον Στουρνάρα: Happy birthday dear Yannis (ΦΩΤΟ)

Οι ψηφοφόροι του SPD δε θέλουν τον Γκάμπριελ για υπουργό Οικονομικών αλλά τον Σόιμπλε

Το ΔΝΤ πυροβολεί Μέρκελ και Σόμπλε: Πνίξατε την Ελλάδα

Σόιμπλε: Θα ήθελα να παραμείνω υπουργός

Οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν το υπουργείο Οικονομικών που θέλει και ο Σόιμπλε

Τηλεφώνημα Βενιζέλου σε Σόιμπλε: Δεν αντέχουν άλλο οι Έλληνες – “Στόλισε” την τρόικα

Σόιμπλε: Λιτότητα; Ποια λιτότητα; Εμείς δεν επιβάλουμε τίποτα!

Λιτότητα αγάπη μου! Τι προβλέπει για την Ελλάδα η συμφωνία στη Γερμανία

Γερμανική πρόκληση: “Στον κόσμο της η Μέρκελ! Η Ελλάδα δεν προοδεύει και πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε