Κυριακή, 16 Ιουν.
30oC Αθήνα

Και στη Σλοβενία οι υπουργοί πετούν με φθηνά εισιτήρια

Και στη Σλοβενία οι υπουργοί πετούν με φθηνά εισιτήρια

Αναταραχή έχει ξεσπάσει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Σλοβενίας μετά την αποκάλυψη σκανδάλου με φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο υπουργός Εσωτερικών, αρχηγός του κόμματος “Λίστα Πολιτών”, Γκρέγκορ Βίραντ.

Πολιτικοί του κυβερνητικού συνασπισμού υπονόησαν ότι η τύχη του υπουργού μπορεί είναι αβέβαιη.

“Η ιστορία αυτή έχει κλονίσει τον συνασπισμό” δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SD) Ματίαζ Χαν.

“Ο συνασπισμός έχει θέσει προτεραιότητα τη μάχη κατά της διαφθοράς, αλλά έχουμε υπουργούς που λογοδοτούν για ανάρμοστη συμπεριφορά κάθε μέρα” είπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής καθώς ομάδα βουλευτών της αντιπολίτευσης κατέθεσαν επερώτηση και τη σχετική πρόταση.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβενίας και μέλος του κυβερνώντος κόμματος “Θετική Σλοβενία” (PS) εν τω μεταξύ είπε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Γκρέγκορ Βίραντ είναι “πολύ σοβαρές”.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Υποδομών, Σάμο Όμερζελ, μέλος του κόμματος “Λίστα Πολιτών” είπε ότι ο υπουργός έχει τη στήριξή του.

“Δεν μίλησα ακόμη μαζί του, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα δώσει αξιόπιστες και σαφείς εξηγήσεις. Δεν έχω αμφιβολία γι αυτό” επεσήμανε.

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Άλενκα Μπράτουσεκ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι ο Γκρέγκορ Βίραντ ως μεγάλος αγωνιστής κατά της διαφθοράς θα γνωρίζει τι να κάνει, αν η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς εντοπίσει κάτι λάθος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Βίραντ εμφανίστηκε να απαλλάσσεται από κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του ως πρώην υπουργός για να εξασφαλίσει το 2008-2011 δεκάδες φθηνά αεροπορικά εισιτήρια από την αεροπορική εταιρεία Adria Airways από ειδική κατηγορία για εργαζόμενους και ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, η εφημερίδα “Ντνέβνικ” της Λιουμπλιάνας αποκάλυψε ότι ο Γκρέγκορ Βίραντ προσωπικά παρήγγειλε τα εισιτήρια από το διευθυντή πωλήσεων της Adria, κάτι που ο υπουργός Εσωτερικών δεν ανέφερε στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Η Επιτροπή δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση, αλλά σχολιαστές αναμένουν να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση.

Ενδεχόμενη παραίτηση του Γκρέγκορ Βίραντ θα κλονίσει σοβαρά τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος εξαρτάται από τις ψήφους της Λίστας Πολιτών για την πλειοψηφία στη Βουλή.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας υποστηρίζεται ότι “ο Γκρέγκορ Βίραντ εξαπάτησε την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς”.

Η Επιτροπή απάλλαξε τον υπουργό βασισμένη στην αντίληψη ότι τα εισιτήρια για δεκάδες πτήσεις είχαν διασφαλιστεί από τη σύζυγο του κ. Βίραντ και έναν οικογενειακό φίλο.

Όμως η “Ντνέβνικ” δημοσίευσε την ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ του κ. Βίραν και του Τόμαζ Κοστάνισεκ, πρώην διευθυντή πωλήσεων της Adria, που δείχνει ότι ο υπουργός προσωπικά παρήγγειλε τα εισιτήρια.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις ότι ο Κοστάνισεκ, πρώην συμμαθητής του κ. Βίραντ, επίσημα ενέκρινε περισσότερα από 20 εισιτήρια για τον υπουργό και μέλη της οικογένειάς του για τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, τα Σκόπια, το Σαάγεβο και τη Φραγκφούρτη σε τιμές χαμηλότερες από της αγοράς.

“Αυτό δείχνει ότι ο κ. Βίραντ ψεύδεται όταν υποστηρίζει για πάνω από έναν χρόνο ότι δεν γνώριζε για τις εκπτώσεις επειδή η σύζυγός του κανόνιζε το θέμα των εισιτηρίων”.

Η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς υποστήριξε ότι δεν έχει τα έγγραφα -είναι στην κατοχή της εφημερίδας- και ότι δεν μπορούσε να έρθει σε επικοινωνία με τον Κοστάνισεκ, επειδή εκείνος δεν ήθελε να μιλήσει.

Η Επιτροπή δεν μπορεί να επιβάλει σε άτομο που έχει δημόσια αξιώματα να μιλήσει με τους ανακριτές της.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού.

Ο Γκρέγκορ Βίραντ είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να οδηγήσει την “Ντνέβνικ” στο δικαστήριο για το δημοσίευμα. “Εξήγησα στην Επιτροπή τα γεγονότα με κάθε λεπτομέρεια. Είναι σαφές από την αναφορά της ότι η ευθύνη για το αποδιοργανωμένο σύστημα των αποφάσεων σχετικά με εκπτώσεις στην Adria Airways δεν μπορεί να αποδίδονται στους εκατοντάδες πελάτες που έλαβαν τις εκπτώσεις” υπογράμμισε.

Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα “Βέτσερ” του Μάριμπορ, σχολιάζοντας το σκάνδαλο με τα αεροπορικά εισιτήρια, αναφέρει ότι “οι συναλλαγές του Γκρέγκορ Βίραντ με την Adria Airways είναι η νέα καρικατούρα της Σλοβενίας”, μιας χώρας στην οποία “ο επιβάτης Γκρέγκορ είναι ευτυχισμένος και ο υπουργός Βίραντ αποτυγχάνει να κάνει οτιδήποτε”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευρωβουλευτής στη φυλακή γιατί δωροδοκήθηκε

Σλοβενία: Θα χρειαστούν μήνες για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία

Σλοβενία: Οριακή μείωση της ανεργίας σε μηνιαία βάση και αύξηση κατά 4,6% σε ετήσια

Ζημιές 194 εκατ. ευρώ προκάλεσε ο χιονιάς στα δάση της Σλοβενίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε