Κυριακή, 5 Μαΐ
18oC Αθήνα

Κρεμλίνο: Ποια κατασκοπεία; Οι Αμερικάνοι κάνουν τις υποκλοπές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού από το σκάνδαλο των υποκλοπών που φέρονται αν έκαναν οι ΗΠΑ χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Ρωσίας το δημοσίευμα πως η Μόσχα επιχείρησε να κατασκοπεύσει τους ηγέτες των κρατών μελών της G20, προσφάτως στην Αγία Πετρούπολη.

Το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα Corriere della Sera, επικαλούμενη αναφορά της υπηρεσίας ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τις ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με την αναφορά, οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας κατασκόπευαν τους ξένους ηγέτες που βρέθηκαν στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο Σεπτέμβριο μέσω των “δώρων” που τους μοίρασαν, όπως λούτρινα αρκουδάκια, ημερολόγια και στικάκια USB.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι τουλάχιστον 300 τέτοια δώρα δόθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι έκρυβαν κατασκοπευτικό εξοπλισμό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η πηγή αυτών των ισχυρισμών και υποστήριξε ότι όλα γίνονται για να καλυφθεί το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη πως οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τους πάντες στην Ευρώπη.

“Αναμφίβολα πρόκειται για μια προσπάθεια να στραφεί το επίκεντρο της προσοχής μακριά από τα υπαρκτά ζητήματα στις σχέσεις των ευρωπαϊκών πρωτευουσών με την Ουάσινγκτον, σε αβάσιμα, ανύπαρκτα ζητήματα”, φέρεται να είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Η εφημερίδα La Stampa από την πλευρά της ανέφερε ότι οι συσκευές αυτές παρουσίαζαν ορισμένες “ανωμαλίες”, όμως δεν είναι βέβαιο πόσα δεδομένα κλάπηκαν από τους Ρώσους κατασκόπους

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, κατά την συνήθη ανασκόπηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου της Αγίας Πετρούπολης στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλύφθηκε ότι τους είχαν δώσει ως αναμνηστικά δώρα μνήμες USB και ειδικά καλώδια για τη σύνδεση των κινητών τηλεφώνων τους με τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών η οποία εξέτασε λεπτομερώς τις συσκευές αυτές και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούσαν να κλέψουν δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα και τα λάπτοπ.

Βέβαια, η κατασκοπεία σε μια Σύνοδο της G20 δεν είναι κάτι… πρωτοφανές. Τον περασμένο Ιούλιο ο Guardian αποκάλυψε ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν τις αντιπροσωπείες της G20 στη Σύνοδο Κορυφής του 2009 παραπλανώντας ορισμένους από τους μετέχοντες και πείθοντάς τους να χρησιμοποιήσουν τα δωρεάν Ίντερνετ-καφέ που υποτίθεται ότι είχαν οργανωθεί και λειτουργούσαν για να τους εξυπηρετήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχέδιο των Ρώσων για να παρακολουθούν την παγκόσμια ελίτ – Τα δώρα που μοίρασαν στη Σύνοδο Κορυφής των G20 ήταν κατασκοπευτικό υλικό!

Αυτό είναι το αμερικανικό κέντρο υποκλοπών που φτιάχτηκε το 2006; Φωτογραφία από τη κατασκευή

Χαμός στις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις Πάγκαλου για τις υποκλοπές

Υποκλοπές: Νεα αποκάλυψη του Spiegel – Γιατί η Μέρκελ προσποιήθηκε την οργισμένη – Κεδίκογλου σε Πάγκαλο: Η ΕΥΠ δεν πρέπει να υπονομεύεται

Ξεκινάει εισαγγελική έρευνα στην Ισπανία για τις παρακολουθήσεις

“What is this motherfucker Pangalos doing?”

Οι Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν την… Αμερική – Το Spiegel αποκαλύπτει τον τρόπο που μας παρακολουθούν – Πάγκαλος: Κι εμείς τους παρακολουθούσαμε!

Γερουσία: Η NSA δεν πρέπει να κατασκοπεύει πρωθυπουργούς συμμαχικών χωρών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε