Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Μέριλιν Μονρό: Η ιστορική φωτογραφία του 1962 που καθήλωσε τον πλανήτη

Μέριλιν Μονρό: Η ιστορική φωτογραφία του 1962 που καθήλωσε τον πλανήτη

Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από εκείνο το βράδυ στη Νέα Υόρκη όταν η 35χρονη Μέριλιν Μονρό, έγραφε ιστορία για ακόμα μια φορά τραγουδώντας το περίφημο “Happy Birthday” στο Madison Square Garden μπροστά σε 15.000 καλεσμένους στα γενέθλια του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Τζόν Φ. Κέννεντι.

Η Μέριλιν φορώντας ένα φόρεμα στην κυριολεξία ραμμένο πάνω της με εκατοντάδες μικρά κρύσταλλα Swarofski, το ανοιξιάτικο εκείνο βράδυ, βγήκε στην σκηνή και αφού πήρε μια ανάσα άρχισε να τραγουδά με πάθος το τραγούδι των γενεθλίων. Οι χιλιάδες θεατές πολύ απλά ήξεραν ότι ζούσαν κάτι το οποίο δεν θα ξεχνούσαν ποτέ!

Η Μέριλιν τραγουδούσε στον αγαπημένο της Τζον Φ.Κέννεντι σα να μην υπήρχε κανείς άλλος, σα να ήταν οι δυο τους. Ήταν εκείνη η ερμηνεία της Μέριλιν που που φούντωσε ακόμα περισσότερο τις φήμες ότι υπήρχε ερωτική σχέση ανάμεσα στην σταρ του Χόλιγουντ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Η Μέριλιν βέβαια πέθανε τρείς μήνες μετά και ο Κέννεντι δολοφονήθηκε την επόμενη Άνοιξη. Γι’ αυτούς που μαγεύονται από ιστορικές αναδρομές, εκείνη η νύχτα που η Μέριλιν τραγούδησε στον JFK, είναι μια νύχτα γεμάτη μυστήριο, σεξ, πολιτική, παιχνίδια εξουσίας και ποπ κουλτούρα.

Ο Μπιλ Ρέϊ, ο φωτογράφος που κατέγραψε την στιγμή αυτή με μοναδικό τρόπο, θυμάται ότι ήταν 26 ετών το 1962 και ο Κέννεντι ήταν για τους περισσοτερους ένας Θεός. Θυμάται ότι εκείνο το βράδυ όλοι οι φωτογράφοι ήταν στην μπροστινή σειρά και περίμεναν να αρχίσει το σόου. Και οι άνδρες της ασφάλειας θα έκαναν αυτό που γίνεται μέχρι και σήμερα. Δηλαδή, θα τους έλεγαν: “τραβήξτε μερικές φωτογραφίες, ευχαριστούμε που ήρθατε, τώρα ξεκουμπιστείτε”.

Οι Μυστικές Υπηρεσίες το έκαναν όντως αυτό εκείνο το βράδυ και ο βετεράνος πλέον, φωτογράφος κατάφερε και ξέκοψε από το “κοπάδι” και άρχισε να περιφέρεται για να βρει μια καλή γωνία από την οποία θα μπορούσε να καδράρει την Μέριλιν μαζί με τον JFK. Έτσι, άρχισε να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και έφτασε σε έναν διάδρομο σαν πασαρέλα. Τότε κατάφερε να αποτυπώσει την αποκορύφωση της βραδιάς.Διηγείται: «Ξαφνικά ενώ υπάρχει μεγάλη φασαρία, όλοι σιωπούν. Ηταν κάτι απόκοσμο αυτό που συνέβη. Η Μέριλιν, είναι στην σκηνή βγάζει μια λευκή γούνα και μένει με αυτό το συγκλονιστικό φόρεμα. Ηταν στο χρώμα του δέρματος, απόλυτα εφαρμοστό. Ήταν ραμμένο πάνω της και καλυμμένο με κρύσταλλα swarofski. Η παύση μεγάλη. Και ξαφνικά εκείνη αρχίζει να τραγουδάει το Happy Birthday Mr President προκαλώντας σε όλους σχεδόν λιποθυμία από το πάθος. Προσευχόμουν να βγεί καλή η φωτογραφία γιατί ήμουν αρκετά μακριά, χωρίς τρίποδο και προσπαθούσα ακόμα και να μην ανασαίνω για να πιάσω σωστά την στιγμή». Θυμάται επίσης ότι όταν η Μέριλιν τελείωσε το τραγούδι, ο JFK ανέβηκε στην σκηνή να την ευχαριστήσει αλλά εκείνη είχε ήδη εξαφανιστεί…

πηγη: TIME/LIFE

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε