Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Μπλερ αρνείται ότι προσπάθησε να σώσει τον Καντάφι: Τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Ο Μπλερ αρνείται ότι προσπάθησε να σώσει τον Καντάφι: Τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Λίγες ημέρες πριν από την άγρια δολοφονία του δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ο Τόνι Μπλερ τον είχε προειδοποιήσει να εγκαταλείψει τη χώρα. Αρνείται όμως ότι το έκανε για να τον σώσει.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας κατέθεσε ότι τον πήρε τηλέφωνο με δική του πρωτοβουλία και του είπε να φύγει σε “ασφαλές μέρος” για να σταματήσει η αιματοχυσία. Σύμφωνα με τα αρχεία των κλήσεών του, ο Τόνι Μπλερ του πρότεινε να φύγει προκειμένου να επέλθει ειρηνική λύση.

Καταθέτωντας σε επιτροπή βουλευτών, ο Τόνι Μπλερ είπε ότι δεν το έκανε από φόβο για την ασφάλεια του δικτάτορα. “Το πιο βασικό είναι να σταματήσει η βία και η αιματοχυσία. Ένας έχεις ένα ασφαλές μέρος, πήγαινε γιατί μόνο έτσι θα τελειώσουν όλα ειρηνικά” είχε πει στον Μουαμάρ Καντάφι.

“Η ανησυχία μου δεν ήταν για την ασφάλειά του” είπε στην εξεταστική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ο Τόνι Μπλερ. “Η ανησυχία μου ήταν να τον απομακρύνω από την κατάσταση ώστε να επέλθει ειρηνική μετάβαση στη χώρα”.

Κατέθεσε πως είχε κάνει 2 ή 3 τηλεφωνήματα στον Μουαμάρ Καντάφι μέσα στη διάρκεια ενός 24ωρου χωρίς να του έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από διπλωμάτες ή την κυβέρνηση, αλλά με δική του πρωτοβουλία. Ενημέρωσε για την κίνησή του τον Ντέιβιντ Κάμερον και τη Χίλαρι Κλίντον, με τον πρώτο να μην υποστηρίζει την ενέργειά του.

Ο Τόνι Μπλερ ήθελε να συμφωνήσει να αποσυρθεί ο Μουαμάρ Καντάφι, αλλά σύντομα κατέστη σαφές πως ο δικτάτορας δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση. Οι δύο άντρες είχαν συναντηθεί πρώτη φορά το 2004 στη σκηνή του και τον είχε επισκεφτεί ξανά το 2007. Η συνάντηση είχε αποτελέσει βασικό στοιχείο στη διαδικασία επανένταξης της Λιβύης στη διεθνή κοινότητα μετά από χρόνια κυρώσεων κατά του Μουαμάρ Καντάφι για τη στήριξή του στην τρομοκρατία.

Πηγή: Mirror

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε