Η ιστορία του Peter Sullivan, που αθωώθηκε μετά από 38 χρόνια φυλάκισης για έναν φόνο που δεν διέπραξε ποτέ, είναι συγκλονιστική και φέρνει στο φως σοβαρές αδυναμίες στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Δυστυχώς, δεν είναι η μόνη περίπτωση.
Ανθρώπινες ζωές καθορίστηκαν από πρόχειρες έρευνες, προκατάληψη και μία λάθος ετυμηγορία. Οι ιστορίες τους υπενθυμίζουν ότι η δικαιοσύνη δεν είναι πάντα δίκαιη – αλλά ο αγώνας για την αλήθεια δεν πρέπει ποτέ να σταματά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μια απλή κατηγορία, μια ελλιπής έρευνα, μια ψευδής μαρτυρία… Αυτά ήταν αρκετά για να καταστρέψουν τη ζωή έξι ανδρών. Χρειάστηκαν 29, 39 ακόμα και 44 χρόνια για να αποδειχθεί ότι δεν έφταιγαν. Οι περιπτώσεις τους είναι κραυγαλέες υπενθυμίσεις ότι η δικαιοσύνη δεν είναι πάντα αλάθητη – και ότι μερικές φορές, η αλήθεια αργεί απελπιστικά να έρθει στο φως.
Peter Sullivan (Ηνωμένο Βασίλειο – 38 χρόνια)
Καταδικάστηκε το 1987 για τον φόνο της Diane Sindall. Έμεινε 38 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που εξαρχής έλεγε ότι δεν έκανε. Το 2025, νέα ανάλυση DNA απέδειξε ότι δεν ήταν παρών στη σκηνή του εγκλήματος, οδηγώντας στην αθώωσή του.
Ο Βρετανός Πίτερ Σάλιβαν κηρύχθηκε αθώος από τη βρετανική δικαιοσύνη στη μεγαλύτερη υπόθεση δικαστικής πλάνης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο 68χρονος, σήμερα, άνδρας παρακολούθησε τη διαδικασία στο Εφετείο του Λονδίνου μέσω βιντεοκλήσης από τη φυλακή όπου κρατείται και άκουσε την απόφαση με το κεφάλι σκυμμένο και τα χέρια σταυρωμένα. Όταν βεβαιώθηκε ότι η καταδίκη του ακυρώθηκε, ξέσπασε σε κλάματα και έβαλε την παλάμη του στο στόμα.
Σε μια σύντομη δήλωσή του την οποία διάβασε ο δικηγόρος του στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «δεν είναι θυμωμένος», ούτε «πικραμένος».
Ronnie Long (ΗΠΑ – 44 χρόνια)
Καταδικάστηκε το 1976 από ένα λευκό σώμα ενόρκων για βιασμό, με την αστυνομία να αποκρύπτει κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία. Ο Ρόνι Λονφγκ πέρασε σε φυλακή της Βόρειας Καρολίνα 44 χρόνια της ζωής του για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ.
Ο αφροαμερικανός Λονγκ, κατηγορήθηκε για βιασμό μιας λευκής γυναίκας το 1976. Μία επιτροπή ενόρκων, αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από λευκούς, τον έκρινε ένοχο για βιασμό και διάρρηξη και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.
Αφού επέμενε για την αθωότητά του και πέρασε όλη την ζωή ασκώντας εφέσεις, τελικά αφέθηκε ελεύθερος από τη χάρη που του απένειμε ο κυβερνήτης της Πολιτείας τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Λονγκ είχε καταδικαστεί εσφαλμένα. Αθωώθηκε το 2020 και έλαβε αποζημίωση 25 εκατομμυρίων δολαρίων.
Dewey Bozella (ΗΠΑ – 26 χρόνια)
Εικοσιέξι ολόκληρα χρόνια έμεινε φυλακισμένος ο Dewey Bozella όταν βρέθηκε ανεξήγητα μπλεγμένος ως ο βασικός ύποπτος σε μια υπόθεση δολοφονίας μιας 92χρονης.
Το 1990, έχοντας εκτίσει ένα σεβαστό μέρος της ποινής του, του δόθηκε η δυνατότητα να αποφυλακιστεί με τον όρο να ομολογήσει το έγκλημά του. Εκείνος, ήταν ανένδοτος. Συνέχισε να υποστηρίζει την αθωότητά του, παρά το γεγονός ότι η κίνησή του αυτή όχι μόνο πετούσε στα σκουπίδια την μόνη ευκαιρία που του έδωσαν οι δικαστικές Αρχές, αλλά θα τον καταδίκαζε εκ νέου.
Το ίδρυμα Innocence Project ασχολήθηκε τότε σοβαρά με την περίπτωσή του και κατάφερε να ανιχνεύσει αποδείξεις που τον αθώωναν, με τον Bozella να αποφυλακίζεται το 2009. Μετά την αποφυλάκισή του, πραγματοποίησε το όνειρό του να αγωνιστεί επαγγελματικά στην πυγμαχία.