Κόσμος

Politico: Η κυβέρνηση της Μέρκελ «κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου» για την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Μόλις τέσσερις μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του αντικαγκελαρίου της Όλαφ Σολτς είχε υιοθετήσει αξιολόγηση ασφαλείας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, σύμφωνα με την οποία έκρινε ότι η ενεργειακή τροφοδοσία δεν θα κινδύνευε από την αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο που θα σήμαινε η λειτουργία του επίμαχου αγωγού.

Η σημερινή γερμανική κυβέρνηση του καγκελαρίου, πλέον, Όλαφ Σολτς αναγκάσθηκε να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το απόρρητο έγγραφο για το ρωσικό φυσικό αέριο, που φέρει ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2021 και συντάχθηκε από το υπό τον Πέτερ Αλτμάϊερ υπουργείο Οικονομίας, αφού δημοσιογράφοι του περιοδικού Der Spiegel ζήτησαν πρόσβαση στην έκθεση με την εκρηκτική αξιολόγηση και απείλησαν με δικαστική προσφυγή κατά της γερμανικής κυβέρνησης σε περίπτωση άρνησης δημοσιοποίησής της.

Η αξιολόγηση, η οποία συνόδευε θετική εισήγηση για την πιστοποίηση του Nord Stream 2, αναδεικνύει μία υπερβολικά αφελή γνώμη για τους κινδύνους που έθετε η υπερβολική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία αυξανόταν συνεχώς κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν του πολέμου της Μόσχας, γράφει το Politico.

Αγνοεί επίσης τις ανησυχίες ανατολικοευρωπαίων εταίρων της Γερμανίας, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία, που προειδοποιούσαν τότε ότι ο Nord Stream 2, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει απευθείας φυσικό αέριο από την Ρωσία στη βόρεια Γερμανία θα αύξανε το κίνδυνο ενεργειακού εκβιασμού εκ μέρους του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τόσο για την Γερμανία, όσο και για τις γειτονικές αγορές, ο κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων στην ασφάλεια της τροφοδοσίας λόγω διακοπής λειτουργίας μεμονωμένων υποδομών προμήθειας εισαγωγών είναι πολύ περιορισμένος», αναφέρεται στο κείμενο της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με την διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου και με το φάσμα της ενεργειακής κρίσης.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από δύο ημέρες, ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε ότι «ήταν πάντοτε σίγουρος» ότι ο Πούτιν «θα χρησιμοποιούσε τις ενεργειακές προμήθειες ως όπλο».

Πηγή: Politico

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι