Κυριακή, 28 Απρ.
21oC Αθήνα

Πώς άλλαξε η στάση της βασίλισσας για την Νταϊάνα – Τώρα την ευχαριστεί!

Πώς άλλαξε η στάση της βασίλισσας για την Νταϊάνα – Τώρα την ευχαριστεί!

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 90 της χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στην αδικοχαμένη πριγκίπισσα του λαού. Μιλώντας για τα εγγόνια της, όταν αναφέρθηκε στον Γουίλιαμ και τον Χάρι έκανε μια παύση. Χαμογέλασε. “Τελικά έχουμε πολλά για τα οποία πρέπει να ευχαριστούμε την Νταϊάνα”.

Μέσα από αυτά τα λόγια της φαίνεται και η αλλαγή στάσης της για την αδικοχαμένη Νταϊάνα παρά τον ταραχώδη γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο που “γονάτισε” τη μοναρχία. Όταν η Νταϊάνα ήταν ζωντανή, η βασίλισσα ένιωθε πως ήταν απροσάρμοστη. “Ποτέ δεν θα έλεγε τώρα ότι δεν έχει συμβάλει στην οικογένεια”, σχολίασε φίλος της βασίλισσας. “Βλέπει πως ακτινοβολεί μέσα από τον Γουίλιαμ και τον Χάρι και την επίδραση που είχε σε απλούς ανθρώπους. Βλέπουν την αίσθηση χιούμορ και το πόσο άνετη ήταν με τους ανθρώπους”.

Σκέφτεται την Νταϊάνα με αγάπη γιατί χάρη στα παιδιά της το μέλλον της μοναρχίας θα περάσει σε δημοφιλή χέρια. Έτσι, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, φαίνεται πως υπάρχει ευτυχής κατάληξη για ένα από τα πιο δυστυχισμένα επεισόδια της 64χρονης βασιλείας της Ελισάβετ. Βλέπει πλέον την Νταϊάνα διαφορετικά. Όταν η Νταϊάνα είχε πει στη βασίλισσα πως θέλει να βοηθήσει με το AIDS με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα για την τότε δολοφονική ασθένεια, η απάντηση της Ελισάβετ ήταν αποκαρδιωτική. “Δεν μπορείς να κάνεις κάτι καλό;”.

Ήταν μια εποχή που η στάση απέναντι στο AIDS ήταν πολύ διαφορετική. “Η πριγκίπισσα δεν πτοήθηκε από την αντίδραση της βασίλισσας. Μου είπε ότι της είχε πει ότι ήταν σημαντική δουλειά”, θυμάται πρώην σωματοφύλακας της αδικοχαμένης πριγκίπισσας. “Πιστέψτε με, η Νταϊάνα ήξερε πολύ καλά για τι μιλούσε σε ό,τι αφορά το AIDS”. Η βασίλισσα παραδέχτηκε σε στενούς κύκλους πως η Νταϊάνα είχε δίκιο και πως τα τεράστια άλματα που έχουν γίνει στην έρευνα για την ασθένεια οφείλονται και στην αδικοχαμένη πριγκίπισσα.

Χρόνια μετά τα δάκρυα και τους καβγάδες, αναγνωρίζει πως χάρη στη γυναίκα που κάποτε χαρακτήριζε αρκετά τρελή θα συνεχιστεί η μοναρχία. “Τελικά κέρδισε την ευτυχή κατάληξη, δεν νομίζετε;” σημειώνει η πρώτη ξαδέρφη της και στενή της φίλη Margaret Rhodes. “Τη στεναχωρεί απίστευτα που οι άλλοι διέλυσαν τους γάμους τους”. Πήρε σχετικά ψύχραιμα τo “Camillgate” που αποκάλυπτε συνομιλία του πρίγκιπα Καρόλου με την ερωμένη του Parker Bowles, όπως και αυτά που αποκάλυπτε η Νταϊάνα στο “Squidgy” για το ότι η βασιλομήτωρ την κοιτούσε πάντα περίεργα.

Οι κρίσεις πέρασαν αλλά τα σημάδια από τον γάμο της Νταϊάνας με τον Κάρολο δεν θα σβήσουν ποτέ παρά τη δημοτικότητα του Γουίλιαμ, της Κέιτ, των παιδιών τους και του Χάρι. Στο μυαλό της βασίλισσας ο εφιάλτης κάποτε ήταν αδιανόητος. Όταν ο Κάρολος είχε φέρει την Νταϊάνα στη βασιλική οικογένεια, ταίριαζε στις προδιαγραφές. Στα χαρτιά τουλάχιστον. Κανείς δεν μπορούσε να πει ότι η Ελισάβετ δεν έκανε ό,τι μπορούσε. Ακόμα και να απαγορεύσει την είσοδο της ερωμένης του Καρόλου στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και τις επίσημες εκδηλώσεις. Η απαγόρευση δεν θα μπορούσε να είναι πιο καθολική. “Υπήρχε άγραφη εντολή πως “αυτή η γυναίκα” δεν θα περνούσε τα όρια”, σχολιάζει ο επικεφαλής των αμαξών της βασίλισσας Colin Henderson.

Φυσικά ούτε αυτό ήταν αρκετό για να εγκαταλείψει ο Κάρολος την Καμίλα. Η Νταϊάνα δεν είχε ανάγκη να προσπαθήσει για αυτά που ήθελε η βασίλισσα. Αναγνώριζε πως ο κόσμος τη θαύμαζε. Ήξερε ότι ήταν το αστέρι. Η βασίλισσα όμως προσπαθούσε να εκπαιδεύσει την Νταϊάνα και να της μάθει τους βασιλικούς τρόπους. Αρκετές φορές την πήρε για ιππασία στο Sandringham. Όχι μόνο για να της μεταδώσει το βασιλικό πάθος αλλά και για να περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί της. Η Νταϊάνα δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τη φοβία της και έτσι τα ταξίδια ιππασίας σταμάτησαν. Ζήτησε ακόμα από την πριγκίπισσα Margaret να την πάρει υπό την προστασία της. Η Margaret ήταν ενθουσιασμένη. Έβλεπε στην Νταϊάνα τον νεαρό εαυτό της, ενώ και οι δύο αγαπούσαν το θέατρο και το μπαλέτο.

Η βασιλική οικογένεια είχε αρχίσει να αισθάνεται ότι επισκιαζόταν από την λαμπερή Νταϊάνα και αυτό είχε αρχίσει να εξοργίζει τον πρίγκιπα της Ουαλίας. Προς απογοήτευση της βασίλισσας, ο γάμος της Νταϊάνας με τον Κάρολο κατέρρευσε. Είδε μάλιστα το χάμα που σχηματιζόταν ανάμεσα στην Νταϊάνα και τα άλλα μέλη της οικογένειας. Η Margaret πήρε το μέρος του Καρόλου. “Αν έβλεπε την Νταϊάνα σε κάποιο περιοδικό ή εφημερίδα, το γύριζε ανάποδα”.

Παρά τις προσπάθειές τους, η όμορφη κοπέλα είχε αποτύχει να προσαρμοστεί και να ενσωματωθεί στη βασιλική οικογένεια. Η ρήξη του Καρόλου με την Νταϊάνα οδήγησαν στη δραματική ανακοίνωση του χωρισμού τους το 1992. Λίγο αργότερα η Νταϊάνα ζήτησε να δει τη βασίλισσα. Είχε ήδη δάκρυα στα μάτια της και όταν την είδε ξέσπασε σε λυγμούς. Έκλαιγε για ώρα όσο μιλούσαν. Της έλεγε πως όλοι ήταν εναντίον της. Η βασίλισσα δεν ήξερε τι να κάνει. Αυτό που της υποσχέθηκε είναι πως δεν θα προσπαθούσαν να της πάρουν τον Γουίλιαμ και τον Χάρι.

Ανησυχώντας για την κατάσταση της Νταϊάνα, πολλές φορές της έστελνε μηνύματα μέσω του Sir Robert Fellowes που είναι παντρεμένος με την αδερφή της Νταϊάνα Lady Jane. Όταν κάποτε είχε ακούσε ότι είχε προβλήματα, είχε τηλεφωνήσει για να μάθει αν είναι καλά. Τέσσερις μήνες μετά τον χωρισμό τους, η βασίλισσα είχε οργανώσει ένα γεύμα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Mario Soares. Κάλεσε και την Νταϊάνα χωρίς να ενημερώσει τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Όταν μπήκε η Νταϊάνα, ο Κάρολος δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του. Είχε γίνει έξω φρενών. Ήλπιζε ότι παρά τις διαφορές τους θα μπορούσαν να τα ξαναβρούν. Αυτός ήταν ο λόγος που την είχε καλέσει και τα Χριστούγεννα του 1993. Η Νταϊάνα είχε μείνει τη νύχτα με τους γιους της και πήγαν στην εκκλησία μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας. Έφυγε όμως πριν από το χριστουγεννιάτικο γεύμα. Το μόνο που ήθελε η Νταϊάνα για να είναι ξανά με τον Κάρολο ήταν να εγκαταλείψει την Καμίλα. Αυτό ήταν κάτι που δεν θα έκανε ποτέ.

Η βασίλισσα φοβόταν να μην κάνει τίποτα “χαζό” για να προσελκύσει την προσοχή. Ήταν ακόμα ζωντανές και οδυνηρές οι αναμνήσεις από τους αυτοτραυματισμούς της κατά τη διάρκεια του γάμου. Είχε κόψει τα χέρια της και είχε πέσει ακόμα και από τη σκάλα. Η βασίλισσα μισούσε τη συγκρουσιακή ατμόσφαιρα και θα προτιμούσε να μην είχαν λύσει δημόσια τις διαφωνίες τους. Όπως σημειώνει ο πρώην γραμματέας της βασίλισσας Dickie Arbiter, τόσο ο Κάρολος όσο και η Νταϊάνα έβγαζαν τα άπλυτά τους στη φόρα. Η βασίλισσα είχε κουραστεί”.

Έτσι και πήρε την απόφαση να στείλει επιστολή και στους δύο, προτρέποντάς τους να αποδεχτούν πως θα ήταν καλύτερο για όλους αν χώριζαν. Στην πραγματικότητα ήξεραν ότι ήταν εντολή. Το γράμμα στην Νταϊάνα άνοιγε “Αγαπητή Νταϊάνα” και έκλεινε “Με αγάπη από τη μαμά”. Ήταν ευαίσθητο και ευγενικό. Η Νταϊάνα της απάντησε ζητώντας της χρόνο να το σκεφτεί. Όχι όμως και ο Κάρολος. Αμέσως μετά το γράμμα της μητέρας του έγραψε στην Νταϊάνα και της ζήτησε διαζύγιο. Ακόμα και μετά το διαζύγιό τους, η Νταϊάνα συνέχισε να κάνει πρωτοσέλιδα. Είχε γίνει μια δημοφιλής παγκόσμια φιγούρα.

Έκανε όμως λάθος όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα πέθανε σε τροχαίο στο Παρίσι. Ήταν για τις ετήσιες διακοπές της στο Balmoral και δεν έσπευσε στην πρωτεύουσα, κάτι που δεν ξεχάστηκε ποτέ. Η δημόσια οργή ήταν απίστευτη όχι μόνο για την απουσία της αλλά και για το ότι δεν χαμήλωσαν τη σημαία πάνω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Έμεινε στη Σκωτία για να είναι με τα εγγόνια της Γουίλιαμ και Χάρι και να αποφύγουν το συναισθηματικό ξέσπασμα στην πρωτεύουσα. Όσο για την απόφαση με τη σημαία, ο Dickie Arbiter, χωρίς να έχει ρωτήσει ανοιχτά, πιστεύει ότι θα παραδεχόταν πως ήταν λάθος. “Είμαι σίγουρος πως θα το έκανε”.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε