Κυριακή, 16 Ιουν.
24oC Αθήνα

Προετοιμασίες πολέμου στη Συρία: Ομπάμα, CIA εξοπλίζουν τους Σύρους αντάρτες

Προετοιμασίες πολέμου στη Συρία: Ομπάμα, CIA εξοπλίζουν τους Σύρους αντάρτες

Μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα να υποχρεώθηκε να δώσει μια λύση στη διπλωματία αλλά αυτό δε σημαίνει πως τα σχέδια για στρατιωτική επέμβαση «παγώνουν». Αν λάβει κανείς υπόψη τις πληροφορίες για εξοπλισμό των ανταρτών στη Συρία από τη CIA, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Την αποκάλυψη κάνει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ άρχισαν να προμηθεύουν όπλα και τεχνικό εξοπλισμό στους Σύρους αντάρτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα φορτία με τα όπλα περιορίζονται σε ελαφρά όπλα και πολεμοφόδια

Επικαλούμενη αμερικανικές και συριακές πηγές, η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι η CIA άρχισε να παραδίδει φορτία στρατιωτικού φονικού εξοπλισμού τις τελευταίες 15 ημέρες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε οχήματα και άλλον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων επικοινωνίας εξελιγμένης τεχνολογίας και ατομικά βαλιτσάκια πρώτων βοηθειών για το πεδίο της μάχης.

Η Washington Post επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που εξηγούν ότι ο σκοπός της αποστολής της υλικοτεχνικής βοήθειας είναι κυρίως να συμβάλλει στην ενίσχυση της συνοχής μεταξύ των οργανώσεων που απαρτίζουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό της αντιπολίτευσης.

Και όλα αυτά ενώ σήμερα στη Γενεύη συναντώνται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν το σχέδιο ελέγχου του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Πούτιν: Οι αντάρτες έκαναν χρήση χημικών

Στον «πόλεμο» συνεντεύξεων για το θέμα της Συρίας μπήκε και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που μίλησε στους New York Times και επανέλαβε ότι τη χρήση χημικών στη Συρία έκαναν οι αντάρτες και όχι ο Άσαντ και αυτό για να ωθήσουν τις ΗΠΑ να επιτεθεί στη Δαμασκό.

“Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύω ότι τα τοξικά αέρια χρησιμοποιήθηκαν όχι από τον συριακό στρατό αλλά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν μια παρέμβαση των ισχυρών ξένων υποστηρικτών τους, οι οποίοι θα τάσσονταν στην ίδια πλευρά με τους φονταμενταλιστές”, δήλωσε ο Πούτιν.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Καλωσορίζω το ενδιαφέρον του Ομπάμα να συνεχίσει τον διάλογο με την Ρωσία για τη Συρία

Τα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα “νέο κύμα τρομοκρατίας, να υπονομεύσουν τις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος και της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική”, δήλωσε επίσης ο Πούτιν.

Και κάλεσε τις ΗΠΑ να “αδράξουν την ευκαιρία της βούλησης” της Συρίας να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο, όπως πρότεινε η Μόσχα.

Γαλλία: Προθεσμία 15 ημερών

Πρόταση που υπέβαλε η Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας δίνει στις συριακές αρχές χρονικό περιθώριο 15 ημερών να αποκαλύψουν όλα τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτουν και να τα καταστρέψουν.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας… αποφασίζει ότι οι συριακές αρχές πρέπει άνευ όρων να καταστρέψουν, να απομακρύνουν ή να καταστήσουν αβλαβή όλα τα χημικά και βιολογικά όπλα που έχουν στην κατοχή τους», αναφέρεται στη γαλλική πρόταση, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο.

Προτού προβούν στην καταστροφή των όπλων, οι συριακές αρχές θα πρέπει να επιτρέψουν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διερευνήσει όλα τα χημικά όπλα που θα έχουν δηλωθεί και να δώσουν άδεια για περαιτέρω έρευνες σχετικά με ισχυρισμούς για παλαιότερες επιθέσεις όπου είχαν χρησιμοποιηθεί δηλητηριώδη αέρια.

Αν η Δαμασκός δεν συμμορφωθεί, το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα πρέπει να εγκρίνει περαιτέρω αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII», αναφέρει η πρόταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία: Τους συνέλαβαν για σαρίν αλλά ηταν αντιψυκτικό!

Συρία: Μάλλον τη Δευτέρα η έκθεση του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα – Τουρκία, Ιράν στηρίζουν Ρωσία

1,5 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό χορηγεί η ΕΕ στους Σύρους πρόσφυγες

Αναβολή επίσκεψης Ντέμπσεϋ στην Αθήνα λόγω Συρίας

To 20λεπτο τε α τετ Ομπάμα – Πούτιν για την “αποφυγή στρατιωτικής εμπλοκής δυο υπερδυνάμεων

Η αναταραχή στη Μεσόγειο και η ανύπαρκτη “τουρκική άνοιξη” – Μια “ακτινογραφία” της Τουρκίας

Διάγγελμα Ομπάμα για τη Συρία: Φρένο στο Κογκρέσο για να «περπατήσει» η διπλωματική λύση

“Ναι” της Συρίας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιό της

Η διαδικασία ελέγχου και καταστροφής του χημικού οπλοστασίου στη Συρία

Ο Κέρι… χάλασε τα σχέδια για επέμβαση στη Συρία – Αναδίπλωση Ομπάμα: Δε θα επιτεθούμε αν δεχτεί έλεγχο ο Άσαντ

Human Rights Watch: Ο Άσαντ πίσω από την επίθεση με χημικά

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε