Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Προσφυγικό: Το “μήνυμα” του Τουσκ σε ένα σκληρό βίντεο… από τα παλιά

Φωτό από youtube
Φωτό από youtube

“Με τίποτα. Δεν θα κάνετε την Ευρώπη σπίτι σας”. Αυτό θα μπορούσε να είναι ελαφρώς… παραφρασμένο το μήνυμα του Ντόναλντ Τουσκ στους πρόσφυγες, με… επιρροές από ένα σκληρό βίντεο της κυβέρνησης της Αυστραλίας…

Ήταν ένα μήνυμα που έμοιαζε και με… έκκληση. Ο κ. Τούσκ απευθύνθηκε στους “παράτυπους οικονομικούς μετανάστες“, αλλά είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφερόταν ουσιαστικά στο σύνολο των προσφύγων και των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Χαρακτήρισε μάλιστα “κατανοητές ως ένα βαθμό” τις αντιδράσεις χωρών απέναντι στο προσφυγικό τσουνάμι. Με την κατάσταση στην Ειδομένη να έχει φτάσει σε οριακό σημείο, ο Ντόναντ Τουσκ επιχειρεί να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες από τα να συνεχίζουν να έρχονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, κάτι που θυμίζει αρκετά σε μία προσπάθεια που είχε κάνει στο παρελθόν και η Αυστραλία.

Βεβαίως η Αυστραλία το είχε κάνει αρκετά πιο… ωμά. Με το “μήνυμα” τότε να είναι ξεκάθαρο: “Με τίποτα. Δεν θα κάνετε την Αυστραλία σπίτι σας”.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2014, το μήνυμα στέλνει ο στρατηγός Κάμπελ, ο διοικητής των επιχειρήσεων για τα σύνορα της Αυστραλίας και ξεκινά λέγοντας: “Η πολιτική της κυβέρνησης της Αυστραλίας τίθεται σε ισχύ και αφορά στο να εμποδίσει οποιοδήποτε πλοίο που προσπαθεί να μπει παράνομα στην Αυστραλία και να το απομακρύνει με ασφάλεια από τα χωρικά της ύδατα“.

Για να συνεχίσει: “Εάν ταξιδέψετε με πλοίο χωρίς Visa, δεν θα κάνετε την Αυστραλία σπίτι σας. Οι κανόνες αφορούν σε όλους. Οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτα παιδιά. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Μην πιστεύετε τα ψέματα των διακινητών. Αυτοί οι εγκληματίες θα κλέψουν τα χρήματά σας και θα βάλουν τις ζωές τις δικές σας αλλά και της οικογένειάς σας σε κίνδυνο. Για τίποτα. Το μήνυμα είναι απλό: Εάν έρθετε στην Αυστραλία παράνομα με πλοίο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνετε ποτέ την Αυστραλία σπίτι σας“.

Δείτε το βίντεο

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε