Κόσμος

SOS από τον ΠΟΥ: “Οι νέοι δεν είναι ανίκητοι από τον κορονοϊό – Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι”

Οι χώρες που βάζουν τα δικά τους συμφέροντα πάνω από αυτά των άλλων στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού επιδεινώνουν την πανδημία, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«(Το να ενεργούμε) στρατηγικά και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στην πραγματικότητα προς το εθνικό συμφέρον κάθε χώρας. Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι», τόνισε ο Τέντρος ζητώντας να σταματήσει ο «εμβολιαστικός εθνικισμός».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι έχει στείλει επιστολή σε όλες τις χώρες μέλη του οργανισμού με την οποία τους ζητεί να συμμετάσχουν στον μηχανισμό COVAX ο οποίος έχει στόχο να διασφαλίσει παγκοσμίως την άμεση, δίκαιη και ίση πρόσβαση σε εμβόλιο κατά της covid-19.

Από την πλευρά του ο ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ συνέστησε σήμερα σε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν φέτος ένα ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της γρίπης προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών από ενδεχόμενη μόλυνση από κορονοϊό.

Εξάλλου η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία βαν Κέρκοβ σχολίασε ότι οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού φαίνεται να έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του κορονοϊού, εξηγώντας ότι οι ειδικοί ακόμη μαθαίνουν πόσο ισχυρή είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων στον SARS-CoV-2 και πόσο καιρό διαρκεί.

click4more: “Καμπανάκι” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: 20χρονοι, 30χρονοι και 40χρονοι είναι τώρα οι κύριοι μεταδότες του κορονοϊού

Επιπλέον η βαν Κέρκοβ σχολίασε ότι, αν ο κορονοϊός κυκλοφορεί στην κοινότητα, είναι πιθανό να εισέλθει και στα σχολεία. Παράλληλα κάλεσε τους ανθρώπους να αποφεύγουν τον συνωστισμό, εφόσον αυτό είναι δυνατό, αν και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να κατηγορούμε αυτούς που «θέλουν να ζήσουν κανονικές ζωές».

Ωστόσο η επιδημιολόγος του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι οι νέοι δεν είναι ανίκητοι από την covid-19: «Βλέπουμε νέους ανθρώπους να καταλήγουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Νέοι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτόν τον ιό».

Σε ό,τι αφορά την ανοσία αγέλης ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων του ΠΟΥ, σχολίασε ότι «δεν είναι η λύση που θα πρέπει να αναζητούμε για να σωθούμε» από την covid-19, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως είμαστε πολύ μακριά» από το να επιτύχουμε ανοσία αγέλης.

Περισσότεροι από 21,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και 772.647 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια της Ευρώπης: Η ΕΕ επιβεβαιώνει hacking για λύτρα
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας (ENISA) επιβεβαίωσε ότι οι μαζικές δυσλειτουργίες στα συστήματα αυτόματης καταχώρισης επιβατών σε αρκετά αεροδρόμια οφείλονται σε κυβερνοεπίθεση που στόχευσε εξωτερικό πάροχο
Επιβάτες στο αεροδρόμιο Χίθροου 1
Η Ουκρανία κατέστρεψε για πρώτη φορά 2 δύο ρωσικά αμφίβια αεροσκάφη Beriev στην Κριμαία – 3 νεκροί και 16 τραυματίες
Πρόκειται για σπάνια και ακριβά αεροσκάφη που για δεκαετίες θεωρούνταν το «καμάρι» της σοβιετικής και ρωσικής αεροπορίας - Η Ρωσία έχασε μοναδικό εξοπλισμό που δεν μπορεί να αντικατασταθεί γρήγορα
Beriev
1
Πώς θα ξέσπαγε ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Εφιαλτικό σενάριο Βρετανού στρατηγού για καταστροφή του ΝΑΤΟ
Το DailyMail δημοσιεύει μια ανατριχιαστική προβολή: κυβερνοεπίθεση στην Ευρώπη, ταραχές, ρωσική εισβολή στις χώρες της Βαλτικής και κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν
Ένα άρμα μάχης κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία.
Τσάρλι Κερκ: Η σπαρακτική ομιλία της χήρας του – «Συγχωρώ τον δράστη, αυτό θα έκανε ο Χριστός και ο σύζυγός μου»
Μη μπορώντας να σταματήσει τα δάκρυά της, η Έρικα Κέρκ δήλωσε για τον δολοφόνο του άνδρα της πως η απάντηση στο μίσος δεν είναι το μίσος αλλά η αγάπη - «Η απάντηση που γνωρίζουμε από το Ευαγγέλιο είναι η αγάπη ακόμα για τους εχθρούς μας που μας διώκουν»
Έρικα Κερκ
5
«Η Αμερική πενθεί, ο Τσάρλι Κερκ δεν μισούσε τους αντιπάλους του, εγώ τους μισώ» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην κηδεία του ακτιβιστή
Παρών ήταν ο Έλον Μασκ που κάθισε μαζί με τον Τραμπ μετά από καιρό - Αιχμές του Αμερικανού προέδρου για το κόψιμο του σόου του Τζίμι Κίμελ
Ο Αμερικανός πρόεδρος με την χήρα του Τσάρλι Κερκ REUTERS 12