Σάββατο, 1 Ιουν.
28oC Αθήνα

Σούλτς: Μην περιμένετε απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής

Σούλτς: Μην περιμένετε απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής

Αυτό που όλοι περιμένουν απλά… επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ότι δηλαδή στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία δεν θα υπάρξει καμία οριστική συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Ο Γερμανός πολιτικός μίλησε σε εφημερίδες του ομίλου Funke (WAZ, Berliner Morgenpost κ.α.) και τόνισε πως «μάλλον δεν θα υπάρξει οριστική, επιτυχής έκβαση της Συνόδου», θεωρεί ωστόσο ότι «θα σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία».

Όπως επισημαίνει ο Μάρτιν Σουλτς, προϋπόθεση για μία ουσιαστική συμφωνία με την Τουρκία αποτελεί η ενεργοποίηση του ήδη συμπεφωνημένου μηχανισμού για την ανακατονομή 160.000 προσφύγων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνει προειδοποίηση για πιθανή αποτυχία της ΕΕ στο ζήτημα αυτό: «Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει τα αίτια της προσφυγικής κρίσης. Εάν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση, η Ευρώπη κινδυνεύει με διάλυση».

Ο Μάρτιν Σουλτς υπενθυμίζει ότι διαλυτικές τάσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια και υποστηρίζει ότι «τα χάσματα που έχουν ήδη εκδηλωθεί μπορεί να οδηγήσουν στην αποτυχία της ΕΕ». Η επικείμενη νέα σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας καλείται να επικυρώσει οριστικά μία συμφωνία-πακέτο με την Άγκυρα, κατά την οποία η γειτονική χώρα θα δέχεται την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών που έχουν εισέλθει σε ελληνικό έδαφος μέσω Τουρκίας. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ καλείται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα απευθείας μετεγκατάστασης από την Τουρκία, δεχόμενη μάλιστα έναν πρόσφυγα για κάθε «επιστροφή» από την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται και σε άλλα ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ελευθερία του τύπου και καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπο αλλά και να αντιληφθεί ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο κουρδικό πρόβλημα».

Προσθέτει όμως ότι σε άλλα θέματα η ΕΕ θα μπορούσε να προσεγγίσει την Τουρκία, για παράδειγμα «στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» ή στο ζήτημα της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φαίνεται να στηρίζει το αίτημα της Άγκυρας για επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των προσφύγων που παραμένουν σε τουρκικό έδαφος. «Πέραν τούτων πρέπει να υποστηρίξουμε την Άγκυρα με άλλα τρία δις ευρώ , ώστε να καταστεί δυνατός ο εφοδιασμός των προσφύγων σε τρόφιμα», είπε.

Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε