Κόσμος

Τέλος εποχής στο Λουξεμβούργο; Απαιτούν την παραίτηση του Γιούνκερ

Ένα σκάνδαλο με τις υπηρεσίες πληροφοριών, συγκλονίζει την κυβέρνηση συνασπισμού του Λουξεμβούργου και απειλεί την κυριαρχία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά από 18 χρόνια στην πολιτική ηγεσία του δουκάτου.

«Αυτή είναι μία από τις τελευταίες εμφανίσεις μου στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο», είπε ο 58χρονος Γιούνκερ σε σχολική εκδήλωση όπου παραβρέθηκε.

Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο μακροβιότερος δημοκρατικά εκλεγμένος επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο, έχασε την υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων του συνασπισμού του την περασμένη Παρασκευή.

Όλα έγιναν από μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, που έχει συσταθεί πριν από έξι μήνες, και η οποία αποφάνθηκε ότι ο Γιούνκερ έπρεπε να αναλάβει την «πολιτική ευθύνη» για χρόνια αμέλειας καθώς εγκαλείται πολιτικά ότι δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή σε σοβαρά ζητήματα της υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο Γιούνκερ βετεράνος των μεγάλων πολιτικές μάχες στην ευρωπαϊκή σκηνή, δεν αναμένεται πάντως να πέσει χωρίς μάχη.
Έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να μιλήσει συζήτηση στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Ωστόσο, αναμένεται ότι ο συνασπισμός θα πέσει, αναγκάζοντας τον αρχηγός του κράτους, Δούκα Ανρί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να καλέσει σε εκλογές οι οποίες πιθανολογείται ότι θα γίνουν στις 20 Οκτωβρίου.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών ήδη έχει ζητήσει ένα “νέο ξεκίνημα” στην πολιτική του Μεγάλου Δουκάτου, ενώ και άλλοι πολιτικοί ζήτησαν την παραίτηση Γιούνκερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα λίστα με Έλληνες καταθέτες έρχεται από το Λουξεμβούργο – Το Σεπτέμβριο στην Ελλάδα η «λίστα Γιούνκερ»

Γιούνκερ στο ΕΒΕΑ: Σε δυο χρόνια η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση απο χώρες του Βορρά

Λουξεμβούργο: Τραπεζικό απόρρητο τέλος από το 2015

Τα φορολογικά καταφύγια της Ευρώπης και οι προστάτες τους

Γιούνκερ κατά Ντάισελμπλουμ: Το Λουξεμβούργο δε θα γίνει Κύπρος!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νεκρός ο δεύτερος διοικητής της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή επιδρομή drones στον νότιο Λίβανο
Ο Μοχάμεντ Αχμάντ Κράις υπήρξε διοικητής της αντιαρματικής μονάδας της Χεζμπολάχ - «Ο τρομοκράτης προωθούσε τρομοκρατική δραστηριότητα στο νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός
Καπνοί
Ο Νετανιάχου υπόσχεται αντίποινα μετά την ομοβροντία πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν: «Θα πληρώσουν το τίμημα οι τύραννοι»
«Οι τρομοκράτες τύραννοι του Ιράν εκτόξευσαν πυραύλους στο νοσοκομείο Soroka στη Μπιρσίβα και σε έναν άμαχο πληθυσμό στο κέντρο της χώρας», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
24
Το Ιράν σφυροκοπά το Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους: Βομβαρδίστηκε νοσοκομείο – 6 σοβαρά τραυματίες
Ισραηλινά μέσα αναφέρουν πως εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 20 πύραυλοι - Το Ισραήλ έπληξε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Νατάνζ και την Αράκ στη διάρκεια της νύχτας
Νοσοκομείο
38