Κυριακή, 16 Ιουν.
28oC Αθήνα

Το γράμμα του Πούτιν στον αμερικανικό λαό για τη Συρία – Έχετε συμφέρον να κάνετε πολέμους; Δε νομίζω

Το γράμμα του Πούτιν στον αμερικανικό λαό για τη Συρία – Έχετε συμφέρον να κάνετε πολέμους; Δε νομίζω

Σχεδόν ένα 24ωρο μετά την υποχώρηση Ομπάμα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν κουνά το δάχτυλο στις ΗΠΑ και με άρθρο του στους New York Times εξηγεί στην αμερικανική κοινή γνώμη γιατί δεν πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Η ανοιχτή επιστολή Πούτιν έρχεται λίγο πριν από την αμερικανο-ρωσική συνάντηση κορυφής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στη Γενεύη σχετικά με την πρόταση της Μόσχας να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο.

Ο Πούτιν κατηγορεί τους Σύρους αντάρτες πως ήταν εκείνοι που βομβάρδισαν τη Δαμασκό με χημικά μόνο και μόνο, όπως λέει, να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να στραφούν κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ. Χρήση χημικών έγινε, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, σημειώνει.

Επαναλαμβάνει πως ενδεχόμενη προσφυγή στη στρατιωτική βία εκτός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι “μη αποδεκτή” και “θα συνιστά επιθετική ενέργεια”.

«Είναι ανησυχητικό ότι στρατιωτική επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις ξένων κρατών έχει γίνει συνήθεια για τις ΗΠΑ. Είναι αυτό προς το συμφέρον των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα; Αμφιβάλω» λέει και συνεχίζει: «εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο βλέπουν όλο και περισσότερο τις ΗΠΑ όχι σαν ένα μοντέλο δημοκρατίας αλλά σαν μια χώρα που στηρίζεται μόνο στην ωμή βια και στο σχηματισμό συμμαχιών υπό το δόγμα: είστε μαζί μας ή εναντίον μας».

«Η χρήση βίας έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική και άστοχη. Το Αφγανιστάν παραπαίει και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει όπως αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις, στο Ιράκ ο εμφύλιος συνεχίσεται, η Λιβύη έχει χωριστεί σε φυλές και στις ΗΠΑ πολλοί συγκρίνουν τη Συρία με το Ιράκ και αναρωτιούνται γιατί η κυβέρνησή τους θέλει να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος», γράφει ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, συνοδευόμενοι από δεκάδες εμπειρογνώμονες στον τομέα του αφοπλισμού, συναντώνται σήμερα στη Γενεύη για συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση μίας διπλωματικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία

Και προειδοποιεί πως στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα μπορούσε “να εξαπολύσει νέο κύμα τρομοκρατίας, να βλάψει τις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος και της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης και να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική”, πλήττοντας παράλληλα το κύρος του ΟΗΕ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που παρέχει η βούληση της συριακής κυβέρνησης να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο για να καταστραφεί”, γράφει στο άρθρο του ο Πούτιν. Και καλεί τις ΗΠΑ να μην παραγκωνίσουν τον ΟΗΕ ώστε να μην έχει την τύχη της Κοινωνίας των Εθνών.

Κανείς δε θέλει να δει τον ΟΗΕ να καταρρέει όπως η Κοινωνία των Εθνών – Βλαντιμίρ Πούτιν

«Δεν προστατεύουμε το συριακό καθεστώς αλλά τη διεθνή νομιμότητα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Συμβούλιο του ΟΗΕ και να πιστέψουμε πως η διατήρηση της νομιμότητας είναι ένας από τους λίγους τρόπους να διατηρήσουμε τις διεθνείς σχέσεις από το να παρασυρθούν στο χάος», τονίζει ο Ρώσος πρόεδρος. Και αφήνει σαφέστατη αιχμή προς την Ουάσινγκτον: ο νόμος είναι νόμος είτε μας αρέσει είτε όχι!

«Άραβες μισθοφόροι μάχονται στη Ρωσία, όπως και στρατιωτικοί από δυτικές χώρες, ακόμη και από τη Ρωσία και είναι θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Δε μπορούν να στραφούν στις χώρες μας με την εμπειρία που απέκτησαν στη Συρία;» διερωτάται ο Πούτιν. «Άλλωστε, εξτρεμιστές που πολέμησαν στη Λιβύη, μετά πέρασαν στο Μάλι» συνεχίζει.

Ίσως και με διάθεση ειρωνείας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράζει την ικανοποίησή του για το «ένδιαφέρον» του Μπαράκ Ομπάμα να συνεχιστεί ο διπλωματικός διάλογος με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

«Πρέπει να συνεργαστούμε για να κρατήσουμε την ελπίδα αυτή ζωντανή. (…) Αν μπορέσουμε να αποφύγουμε την επίθεση στη Συρία, αυτό θα βελτιώσει τις διεθνείς σχέσεις και να ενδυναμώσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Θα είναι η κοινή μας επιτυχία και θα ανοίξει πόρτες για συνεργασία σε άλλα κρίσιμα θέματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΑ: οι αμερικανικές επιφυλάξεις η ρωσική ρελάνς και η απειλή πολέμου που παραμένει

Προετοιμασίες πολέμου στη Συρία: Ομπάμα, CIA εξοπλίζουν τους Σύρους αντάρτες

20 φωτογραφίες σοκ που “μιλάνε” για τη Συρία

Η Ρωσία παρέδωσε το σχέδιο της για τα χημικά της Συρίας στις ΗΠΑ

Η Βιέννη πρόθυμη να συμμετάσχει στην καταστροφή χημικών όπλων στη Συρία

Συρία: Τουλάχιστον 12 αλαουίτες πολίτες δολοφονήθηκαν από ισλαμιστές αντάρτες

S 300 στο Ιράν πουλάει η Ρωσία – “Συμφωνία αγκάθι” στην προσπάθεια εκτόνωσης στη Συρία

Τουρκία: Τους συνέλαβαν για σαρίν αλλά ηταν αντιψυκτικό!

1,5 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό χορηγεί η ΕΕ στους Σύρους πρόσφυγες

To 20λεπτο τε α τετ Ομπάμα – Πούτιν για την “αποφυγή στρατιωτικής εμπλοκής δυο υπερδυνάμεων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε