Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Τραγωδία Airbus: Δεν αποκλείουν ούτε την τρομοκρατία! Kogalymavia: Αποκλείεται να διαλύθηκε στον αέρα!

Τραγωδία Airbus: Δεν αποκλείουν ούτε την τρομοκρατία! Kogalymavia: Αποκλείεται να διαλύθηκε στον αέρα!

Σε έκρηξη βόμβας οφείλεται τελικά η πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία με τους 224 νεκρούς στο Σινά; Οι τζιχαντιστές της περιοχής, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, έσπευσαν να διεκδικήσουν την ευθύνη. Και τώρα, σχεδόν 48 ώρες μετά, το Κρεμλίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατίας.

“Καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί” δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και είναι η πρώτη φορά από το πρωί του περασμένου Σαββάτου (31.10.2015) όταν το Airbus Α321 της ρωσικής εταιρίας Kogalymavia εξερράγη στον αέρα, που η Ρωσία παραδέχεται ότι ίσως να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Την ίδια στιγμή, η εταιρία αποκλείει τους ισχυρισμούς εμπειρογνωμόνων πως το αεροπλάνο διαλύθηκε στον αέρα και δεν συνετρίβη!

Το μοιραίο αεροπλάνο, με 224 επιβαίνοντες, 217 επιβάτες και 7μελες πλήρωμα εξαφανίστηκε από τα ραντάρ 23 λεπτά μετά την απογείωσή του από το τουριστικό θέρετρο της Αιγύπτου Σαρμ ελ Σέιχ με προορισμό την Αγία Πετρούπολη. Όταν εντοπίστηκε, είχε γίνει κομμάτια στην έρημο του βορείου Σινά και όλοι οι επιβάτες ήταν νεκροί.

Η εταιρία Kogalymavia από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ότι το αεροπλάνο δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα και δύσκολα η τραγωδία οφείλεται σε τεχνική βλάβη. Εκπρόσωπός της δήλωσε σήμερα Δευτέρα (02.11.2015) ότι είναι αδύνατον το Airbus να διαλυθεί στον αέρα εξαιτίας τεχνικής βλάβης ή σφάλματος του πιλότου και ότι η μοναδική δυνατή εξήγηση είναι “φυσικές ή μηχανικές ενέργειες”.

Επανέλαβε δε ότι το πλήρωμα δεν είχε καμία επαφή με το έδαφος για να αναφέρει τυχόν προβλήματα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η αεροπορική εταιρεία δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την ασφάλεια της πτήσης, υποστήριξε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι οι κινητήρες του αεροσκάφους είχαν ελεγχθεί στις 26 Οκτωβρίου χωρίς να διαπιστωθεί πρόβλημα και ότι κατά τις πέντε τελευταίες πτήσεις πριν από τη συντριβή το πλήρωμα δεν είχε αναφέρει κανένα τεχνικό πρόβλημα στο σχετικό βιβλίο, ενώ ένα χτύπημα στην ουρά του αεροσκάφους που χρονολογείτο από το 2001 είχε πλήρως επισκευασθεί.

Στο μεταξύ, οι πρώτες 144 από τις 224 σορούς των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος μεταφέρθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην Αγία Πετρούπολη με αεροσκάφος της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ ένα δεύτερο αεροσκάφος που θα μεταφέρει τις υπόλοιπες πρόκειται να απογειωθεί από το Κάιρο απόψε στις 20.00 (ώρα Ελλάδος).

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι αεροσκάφος τύπου Ilyushin Il-76 του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 06.00 (τοπική ώρα) στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης με τις πρώτες σορούς των θυμάτων.

Κατά την άφιξή του, οι σοροί φορτώθηκαν σε φορεία και στη συνέχεια σε ένα μεγάλο λευκό φορτηγό που περίμενε στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου. Το λευκό φορτηγό, συνοδευόμενο από οχήματα της αστυνομίας, κατευθύνθηκε προς νεκροτομείο της Αγίας Πετρούπολης για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναγνώρισης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε