Παρασκευή, 17 Μαΐ
21oC Αθήνα

Υπεγράφη η συμφωνία στην Ουκρανία! “Αν δεν δεχτείτε, θα έχετε στρατιωτικό νόμο! Θα είστε νεκροί!”

Υπεγράφη η συμφωνία στην Ουκρανία! “Αν δεν δεχτείτε, θα έχετε στρατιωτικό νόμο! Θα είστε νεκροί!”

– “Ναι” και από την αντιπολίτευση στην πρόταση Γιανουκόβιτς για πολιτική λύση στην Ουκρανία
– Το μεσημέρι της Παρασκευής “έπεσαν” οι υπογραφές στη συμφωνία
– Προβλέπει: πρόωρες εκλογές, κυβέρνηση εθνικης ενότητας και αναθεώρηση του Συντάγματος
– Δημοσιογράφος άκουσε τον Πολωνό υπουργό να λέει σε ηγέτη της αντιπολίτευσης: Αν δεν δεχτείτε, θα πεθάνετε! 
– Άγνωστο πότε θα γίνουν οι εκλογές
– Νέα επεισόδια νωρίτερα στην πλατεία Ανεξαρτησίας ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς
ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Μετά από μήνες επεισοδίων που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, όλα δείχνουν πως η χώρα βρίσκεται ένα βήμα από την ειρήνη.
Η αντιπολίτευση αποδέχτηκε την πρόταση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς και το μεσημέρι της Παρασκευής, 24 ώρες μετά την πιο αιματηρή μέρα των ταραχών με περισσότερους από 50 νεκρούς, οι δυο πλευρές υπέγραψαν τη συμφωνία που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ένα tweet του συντάκτη του ITV James Mates που ανέφερε πως άκουσε τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών, που μετείχε στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, στην προσπάθειά του να πείσει ηγέτη των διαδηλωτών να δεχτεί τη συμφωνία, του είπε: “Αν δεν δεχτείτε να υποστηρίξετε αυτή τη συμφωνία, θα υπάρξει στρατιωτικός νόμος, ο στρατός! Θα είστε νεκροί!”.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΒΙΝΤΕΟ


Η πολιτική ήττα του Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι γεγονός. Μόνο που για να υποχωρήσει ο Ουκρανός πρόεδρος έπρεπε το Κίεβο να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, η Ουκρανία να βυθιστεί στον εμφύλιο και 77 πολίτες (μόνο τις τελευταίες 72 ώρες) να χάσουν τη ζωή τους.

Έγιναν θυσία για μια καλύτερη Ουκρανία, που ελπίζουν όσοι τάχθηκαν με την αντιπολίτευση πως θα έρθει μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς από την εξουσία.

Μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, που συνεχίστηκαν το μεσημέρι, και έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Ουκρανίας με τη… διαιτησία των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας αλλά και του ειδικού απεσταλμένου της Ρωσίας, κατέληξαν σε οριστική συμφωνία που προβλέπει πρόωρες εκλογές στη χώρα, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ακύρωση των υπερεξουσιών στον πρόεδρο, δηλαδή “επιστροφή” στο Σύνταγμα του 2004.

Η αντιπολίτευση της Ουκρανίας αποφάσισε να κάνει δεκτή τη συμφωνία και πλέον η υπογραφή της είναι θέμα ωρών, με την ελπίδα πως θα είναι αρκετή για να τερματιστεί οριστικά η αιματοχυσία.

Την αποδοχή της πρότασης Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο twitter, ενώ επιβεβαίωσε και ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι η ουκρανική αντιπολίτευση θα υπογράψει τη συμφωνία. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση. Είπα στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ότι προσωπικά θα απευθυνθώ στους διαδηλωτές πριν την υπογραφή. Πρέπει να εξεταστούν όλα τα επιχειρήματα προτού καταλήξουμε στην υπογραφή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, νωρίτερα, με μήνυμά του στο Twitter έκανε λόγο για εύθραυστη στιγμή στην Ουκρανία. “Κρίσιμη στιγμή για τη συμφωνία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Ολες οι πλευρές πρέπει να θυμούνται ότι ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι 100% ικανοποιητικός για όλους”.

Διαδηλωτές: Δε φεύγουμε αν δεν φύγει ο Γιανουκόβιτς

Με σκεπτικισμό έγιναν δεκτά τα νέα στους διαδηλωτές της πλατείας Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου. “Είναι απλά ένα κομμάτι χαρτί. Δε θα φύγουμε από τα χαρακώματα μέχρι να παραιτηθεί ο Γιανουκόβιτς. Αυτό θέλει ο λαός”, δήλωσε ο 28χρονος Anton Solovyov, σύμφωνα με τον Guardian.

Χιλιάδες κόσμου, αψηφούν τους ελεύθερους σκοπευτές και παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Μαϊντάν και νωρίτερα προσευχήθηκαν και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Νωρίς το πρωί ακούστηκαν ξανά πυροβολισμοί στην περιοχή ανάμεσα στην πλατεία Μαϊντάν και το Κοινοβούλιο, με την αστυνομία να ανακοινώνει πως “απάντησε” σε πυρά διαδηλωτών.

“Συμμετέχοντες στις μαζικές ταραχές άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών προσπαθώντας να ανοίξουν δρόμο προς το κτίριο του Κοινοβουλίου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επιβεβαιώνοντας τον Guardian, ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιατσενιούκ, μιλώντας από το κτίριο του Κοινοβουλίου που βρίσκεται σε απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας δήλωσε ένοπλοι αστυνομικοί μπήκαν στον χώρο του Κοινοβουλίου, ωστόσο ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι στη συνέχεια εξαναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: TWITTER Matthew Keys ‏@MatthewKeysLive

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηττήθηκε ο Γιανουκόβιτς! Κήρυξε πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία – “Ψαλιδίζονται” οι εξουσίες του προέδρου

Ουκρανία: Ξύλο και των… γονέων στη Βουλή (VIDEO)

Πυροβολισμοί κι ένταση στο Κίεβο – Χιλιάδες κόσμου στην πλατεία Ανεξαρτησίας – Διαψεύδουν Γιανουκόβιτς για τη συμφωνία: Δεν τελειώσαμε! ΔΕΙΤΕ LIVE

Έλληνας μεταδίδει από τη ματωμένη Ουκρανία: “Έβλεπα ανθρώπους στο χορό του Ζαλόγγου”

Συνάντηση Σαμαρά – Ράσμουσεν: Καταδίκασε την αιματοχυσία στην Ουκρανία ο ΓΓ

Μία ανάσα από τη στάση πληρωμών η Ουκρανία – Απολογισμός της κρίσης

“Παραστρατιωτικοί καίνε το Κίεβο” – Η ρωσική άποψη

Ώρα ειρήνης στην Ουκρανία; Έδωσαν τα χέρια Γιανουκόβιτς – αντιπολίτευση

Ολονύχτιο μπρα ντε φερ Γιανουκόβιτς – Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας – Χάνει τον έλεγχο της Βουλής ο Ουκρανός πρόεδρος

Η κρίσιμη νύχτα για το μέλλον της Ουκρανίας μετά το λουτρό αίματος! Διαψεύδει η Μόσχα περί πολιτικού ασύλου στον Γιανουκόβιτς

Παρέμβαση Τιμοσένκο για το μακελειό στην Ουκρανία

“Πεθαίνω!’ Το τελευταίο μήνυμα νοσοκόμας που δέχθηκε σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε