Τρίτη, 21 Μαΐ
22oC Αθήνα

Πυροβολισμοί κι ένταση στο Κίεβο – Χιλιάδες κόσμου στην πλατεία Ανεξαρτησίας – Διαψεύδουν Γιανουκόβιτς για τη συμφωνία: Δεν τελειώσαμε! ΔΕΙΤΕ LIVE

Πυροβολισμοί κι ένταση στο Κίεβο – Χιλιάδες κόσμου στην πλατεία Ανεξαρτησίας – Διαψεύδουν Γιανουκόβιτς για τη συμφωνία: Δεν τελειώσαμε! ΔΕΙΤΕ LIVE

– Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία στο Κίεβο
– “Απαντήσαμε στα πυρά” ανακοίνωσε η αστυνομία
– Guardian: Πληροφορίες πως οπλισμένοι αστυνομικοί μπήκαν στη Βουλή
– Η κυβέρνηση ανακοίνωσε συμφωνία για εκλογές, οι Ευρωπαίοι διαψεύδουν
– Νέα συνάντηση το μεσημέρι για το μέλλον της Ουκρανίας
– Ετοιμάζει το στρατό ο Γιανουκόβιτς: Ένα τάγμα πεζοναυτών από την Κριμαία και δύο ταξιαρχίες αλεξιπτωτιστών μετακινήθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Κίεβο
ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Χιλιάδες κόσμου, αψηφούν τους ελεύθερους σκοπευτές και παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, περιμένοντας με κομμένη την ανάσα το αποτέλεσμα του διπλωματικού μαραθωνίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νωρίς το πρωί ακούστηκαν ξανά πυροβολισμοί στην περιοχή ανάμεσα στην πλατεία Μαϊντάν και το Κοινοβούλιο, με την αστυνομία να ανακοινώνει πως “απάντησε” σε πυρά διαδηλωτών.
Ο Guardian μεταδίδει πως οπλισμένοι αστυνομικοί μπήκαν στη Βουλή, αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας, οι συγκεντρωμένοι ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και προσεύχονται.

Διπλωματικό θρίλερ

Τεράστιο διπλωματικό παρασκήνιο πίσω από τη διαφαινόμενη πολιτική συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς επιμένει πως η συμφωνία έχει κλείσει, αλλά όλοι οι υπόλοιπο τον διαψεύδουν!

Η ουκρανική προεδρία είχε σπεύσει να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Όμως αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από καμία άλλη πλευρά. Πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς (σ.σ. που έχει εγκαταλείψει το Κίεβο και βρίσκεται για… δουλειές στο Πεκίνο) δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις της ουκρανικής κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Πολωνίας αλλά και του Ρώσου απεσταλμένου Βλαντίμιρ Λουκίν, που διήρκεσαν όλη νύχτα, θα συνεχιστούν το μεσημέρι.

Στο ίδιο μήκος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, που δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση είναι έτοιμο, αλλά δεν έχει επιτευχθεί η τελική συμφωνία.

“Το σχέδιο συμφωνίας αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαβουλεύσεων και δεν μπορούμε να πούμε τίποτε μέχρι το μεσημέρι. Ιδιαίτερα η αντιπολίτευση θέλει να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί με ορισμένους από τους εντολείς της, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό”, είπε ο Γάλλος υπουργός, σημειώνοντας πως “συμφωνήσαμε να μην ανακοινώσουμε τίποτε πριν από το μεσημέρι”. Όσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, “πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί”, είπε.

“Διαπραγματευθήκαμε όλη τη μέρα και τη νύκτα, περισσότερες από πέντε ώρες με τον Γιανουκόβιτς, πολλές ώρες με την αντιπολίτευση, στη συνέχεια οι δύο πλευρές μεταξύ τους”, εξήγησε ο Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος διαδραμάτισε μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ και Ράντοσλαβ Σικόρσκι ρόλο μεσολαβητή.

“Συζητήθηκαν όλα τα θέματα: τρόποι για τον τερματισμό της βίας, αυτό που ονομάζεται Σύνταγμα του 2004, εκλογές, και όλα αυτά σε μία εξαιρετικά δύσκολη ατμόσφαιρα, διότι χθες υπήρξαν δεκάδες και δεκάδες νεκροί και η χώρα είναι ή ήταν – δεν ξέρω τι πρέπει να πω- στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου”, τόνισε ο Φαμπιούς.

Έντονη κινητικότητα στο στρατό

Ο Γιανουκόβιτς δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να κατεβάσει στους δρόμους του Κιέβου το στρατό και αυτό προκαλεί αντιδράσεις. Νωρίς το πρωί, υπέβαλε την παραίτησή του ο υπαρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Γιούρι Ντουμάνσκι, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την εμπλοκή του στρατού στην «εμφύλια σύγκρουση».

Την Τετάρτη είχε αντικατασταθεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της χώρας Βλαντίμιρ Ζαμάνα από τον ναύαρχο Βίκτορ Ιλίν, χωρίς ωστόσο να γίνουν ευρέως γνωστοί οι λόγοι της αλλαγής. Ο Ζαμάνα ανέλαβε πάντως το αξίωμα του αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας της Ουκρανίας υπό τον πρόεδρο της χώρας.

Ρώσοι και Ουκρανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι οι αλλαγές αυτές σχετίζονται τόσο με τις πιέσεις, που δέχεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας από αξιωματούχους των νότιων και ανατολικών περιφερειών της χώρας «να επιβάλει την τάξη και να πατάξει τους εξτρεμιστές», όσο και με τον εκνευρισμό, που έχει προκληθεί στο αμερικανικό Πεντάγωνο, γιατί επί μία εβδομάδα τουλάχιστον ο αρχηγός του Τζον Κίρμπι δεν είχε κατορθώσει να συνομιλήσει με τους Ουκρανούς ομολόγους του γιατί κανείς δε βρίσκεται στο υπουργείο Άμυνας!

Σύμφωνα με την ουκρανική ενημερωτική ιστοσελίδα LB.ua, την οποία επικαλούνται πολλά ρωσικά ΜΜΕ, έχουν μετακινηθεί στο Κίεβο το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον ένα τάγμα πεζοναυτών από την Κριμαία και δύο ταξιαρχίες αλεξιπτωτιστών από τις πόλεις Ντνιεπροπετρόφσκ και Νικολάεφ της Ανατολικής Ουκρανίας.

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας της χώρας Πάβελ Λέμπεντεφ επιβεβαίωσε τουλάχιστον τη μεταφορά των αλεξιπτωτιστών στο Κίεβο, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητη για την ενίσχυση της ασφάλειας των στρατιωτικών βάσεων, όπου φυλάσσονται πυροβόλα όπλα, καθώς και πολεμοφόδια, ενώ στο ερώτημα εάν εγγυάται ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον πολιτών, ο Λέμπεντεφ κάλεσε τους δημοσιογράφους «να διαβάσουν το Σύνταγμα και τους νόμους της Ουκρανίας».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έλληνας μεταδίδει από τη ματωμένη Ουκρανία: “Έβλεπα ανθρώπους στο χορό του Ζαλόγγου”

Συνάντηση Σαμαρά – Ράσμουσεν: Καταδίκασε την αιματοχυσία στην Ουκρανία ο ΓΓ

Μία ανάσα από τη στάση πληρωμών η Ουκρανία – Απολογισμός της κρίσης

“Παραστρατιωτικοί καίνε το Κίεβο” – Η ρωσική άποψη

Ώρα ειρήνης στην Ουκρανία; Έδωσαν τα χέρια Γιανουκόβιτς – αντιπολίτευση

Ολονύχτιο μπρα ντε φερ Γιανουκόβιτς – Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας – Χάνει τον έλεγχο της Βουλής ο Ουκρανός πρόεδρος

Η κρίσιμη νύχτα για το μέλλον της Ουκρανίας μετά το λουτρό αίματος! Διαψεύδει η Μόσχα περί πολιτικού ασύλου στον Γιανουκόβιτς

Παρέμβαση Τιμοσένκο για το μακελειό στην Ουκρανία

“Πεθαίνω!’ Το τελευταίο μήνυμα νοσοκόμας που δέχθηκε σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε