Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Φρικιαστικές εικόνες μετά την έκρηξη στο τζαμί

Αφγανιστάν: Φρικιαστικές εικόνες μετά την έκρηξη στο τζαμί
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φρικιαστικές εικόνες από το Κουντούζ, στο Αφγανιστάν, όπου σημειώθηκε έκρηξη σε τζαμί, κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος στη βορειοανατολική επαρχία Κουντούζ του Αφγανιστάν, σύμφωνα με υπηρεσία του ΟΗΕ. 

Ερασιτεχνικά βίντεο δείχνουν πτώματα περιστοιχισμένα από συντρίμμια μέσα στο τέμενος αυτό, στο οποίο προσεύχονται σιίτες μουσουλμάνοι που αποτελούν μειονότητα στο Αφγανιστάν.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ!

https://twitter.com/ferozwala/status/1446437314205569038?s=20

Εν αναμονή της ανάληψης ευθύνης

«Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε έκρηξη αυτοκτονίας μέσα στο τέμενος», ανέφερε σε ένα tweet η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν.

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι βομβιστής αυτοκτονίας ενεργοποίησε εκρηκτικά την ώρα που βρισκόταν εντός του τεμένους. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, που είναι η πρώτη μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η δεύτερη που σημειώνεται σε τζαμί.

Τις τελευταίες εβδομάδες σημεώθηκαν αρκετές επιθέσεις, περιλαμβανομένης μίας σε τέμενος στην Καμπούλ, την ευθύνη για ορισμένες από τις οποίες ανέλαβαν οι σουνίτες μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Σήμερα το απόγευμα σημειώθηκε μια έκρηξη σε τέμενος των σιιτών συμπατριωτών μας… με αποτέλεσμα να γίνουν μάρτυρες και να τραυματιστούν πολλοί συμπατριώτες μας», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Οκτώβρη σημειώθηκε άλλη μία πολύνεκρη επίθεση έξω από τζαμί στην Καμπούλ, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ο βραχίονας του ΙΚ στο Αφγανιστάν, που αυτοαποκαλείται ΙΚΧ («Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν»), έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις