Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι Αμερικανοί φεύγουν… το ΝΑΤΟ παραμένει

Το ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι θα εξακολουθήσει η δέσμευσή του στην αποστολή του στο Αφγανιστάν, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης ενός «σημαντικού» τμήματος των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Εκπρόσωπος της συμμαχίας αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα την ανακοίνωση αυτή, αλλά υπενθύμισε τη δέσμευση που επανέλαβε ο οργανισμός κατά την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ προκειμένου να «διασφαλιστεί η ασφάλεια μακροπρόθεσμα και η σταθερότητα του Αφγανιστάν».

«Η δέσμευσή μας είναι σημαντική προκειμένου να διασφαλίσουμε πως το Αφγανιστάν δεν θα γίνει ποτέ ένα λιμάνι για τους διεθνείς τρομοκράτες που μας απειλούν στο σπιτι μας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος αυτή, η Οάνα Λουνγκέσκου.

‘Ένα μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν αποτελεί τμήμα της αποστολής του ΝΑΤΟ «Αποφασιστική υποστήριξη» που εκπαιδεύει και συμβουλεύει τις αφγανικές δυνάμεις στη μάχη τους εναντίον των Ταλιμπάν ενώ άλλοι έχουν δεσμευθεί σε ξεχωριστές επιχειρήσεις μάχης κατά της τρομοκρατίας, Δεν είναι γνωστό προσώρας ποια αποστολή θα περικοπεί.

Αποχωρούν από 7.000 έως 14.000 Αμερικανοί

Η αποχώρηση θα αφορά από 7.000 έως 14.000 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την Wall Street Journal και τη New York Times.

Η εκπρόσωπος απέτισε επίσης φόρο τιμής στον επικεφαλής του Πενταγώνου Τζιμ Μάτις, ο οποίος παραιτήθηκε, εκφράζοντας τη διαφωνία της Συμμαχίας με τη νέα στρατηγική του Λευκού Οίκου που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση των στρατιωτών από τη Συρία και την ετοιμασία για μια αποδέσμευση από το Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί «προκειμένου να διατηρήσει ένα ΝΑΤΟ ισχυρό και έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ασφάλειας με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι (…) Είναι πολύ αξιοσέβαστος τόσο ως στρατιώτης όσο και ως διπλωμάτης», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: «Μπορεί να πάω στη Μέση Ανατολή το Σαββατοκύριακο» – Η εκεχειρία στη Γάζα «είναι πολύ κοντά» λένε αξιοματούχοι
Η εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ είναι «πάει πολύ καλά» λέει ο Τραμπ καθώς βασικοί σύμβουλοί του συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ανώφελη και επιζήμια» η υπουργική σύνοδος στο Παρίσι λέει το Ισραήλ - «Καμία συμφωνία για τη Γάζα δεν θα επιτευχθεί χωρίς τη συγκατάθεσή μας»
Υπουργική σύνοδος με πρωτοβουλία της Γαλλίας για τη μεταπολεμική Γάζα, με ΥΠΕΞ πέντε ευρωπαϊκών, πέντε αραβικών, καθώς και του Καναδά και της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη της Γάζας