Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Αφγανιστάν: Προελαύνουν οι αντάρτες Ταλιμπάν – Κατέλαβαν και την πόλη Χεράτ

Αφγανιστάν: Προελαύνουν οι αντάρτες Ταλιμπάν – Κατέλαβαν και την πόλη Χεράτ
Reuters

Την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, τη Χεράτ, ελέγχουν πλέον οι Ταλιμπάν. Πληροφορίες ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις υποχωρούν σε όλα τα μέτωπα.

Οι Ταλιμπάν «πήραν τα πάντα», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν, διευκρινίζοντας ότι οι κρατικές  δυνάμεις υποχώρησαν «για να αποτρέψουν περισσότερες ζημιές μέσα στην πόλη της Χεράτ» και αποσύρθηκαν σε στρατιωτική βάση που βρίσκεται στη Γκουζάρα, μια γειτονική περιοχή.

Η Χεράτ, που βρίσκεται 150 χλμ. από τα ιρανικά σύνορα και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, πολιορκείτο ήδη, με σφοδρές μάχες να μαίνονται στα περίχωρά της.

Οι αντάρτες πήραν τον έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν όλης της υπόλοιπης επαρχίας, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ Καλά, του συνοριακού περάσματος με το Ιράν, του σημαντικότερου του Αφγανιστάν.

Click4more: Αφγανιστάν: Αμερικανοί και Γερμανοί εγκαταλείπουν άρον – άρον την εμπόλεμη χώρα

Νωρίτερα την Πέμπτη (12.08.2021), η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η πόλη Γάζνι έπεσε, αλλά δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται. «Ο εχθρός πήρε τον έλεγχο της Γάζνι. Υπάρχουν μάχες και αντίσταση (σ.σ. από τις δυνάμεις ασφαλείας)», δήλωσε ο Μιρουάις Στανικζάι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, σε μήνυμα WhatsApp στα μέσα ενημέρωσης.

Αφγανιστάν: Ανθρωπιστική κρίση 

Οι μάχες σε όλη τη χώρα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον άμαχο πληθυσμό. Τουλάχιστον 183 πολίτες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδιά, μέσα σε έναν μήνα στη Λασκάρ Γκαχ, την Κανταχάρ, τη Χεράτ (δυτικά) και την Κουντούζ.

Πολλοί άμαχοι συνέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες στην Καμπούλ, που απειλείται με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Προσπαθούν πλέον να επιβιώσουν μέσα στα πάρκα ή σε μεγάλα οικόπεδα της πρωτεύουσας, σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης.

Οι διεθνείς δυνάμεις αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου, 20 χρόνια μετά την επέμβασή τους για να εκδιώξουν τους Ταλιμπάν από την εξουσία, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις