Κόσμος

Αφγανιστάν – Ζοζέπ Μπορέλ: «Καταστροφική εξέλιξη» – Παγκόσμια ανασφάλεια από την επικράτηση των Ταλιμπάν

Για «νέα επώδυνη πραγματικότητα στο Αφγανιστάν» και μία «καταστροφή» έκανε λόγο ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι εξελίξεις θα έχουν ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην ασφάλεια», εκτίμησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, μιλώντας στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τους νέους κυρίαρχους του Αφγανιστάν, τους αντάρτες Ταλιμπάν, ο Zoζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι επαφή μαζί τους «δεν συνεπάγεται και αναγνώρισή τους».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ επισήμανε, επίσης, ότι χρειάζεται στήριξη όχι μόνο για εκείνους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, αλλά και για εκείνους που θέλουν να μείνουν.

Αφγανιστάν: Μεταναστευτικές ροές

Ανέφερε πως 106 μέλη του προσωπικού της ΕΕ με τις οικογένειές τους προσγειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (18.08.2021) στη Μαδρίτη, ωστόσο όπως σημείωσε υπάρχουν ακόμη 300 που προσπαθούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που «υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα της ΕΕ».

Click4more: Αφγανιστάν: Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ σε πλήθος – Νεκροί από πυρά και ποδοπάτημα

Σχετικά με την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών και οι υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη για κοινή προσέγγιση της ΕΕ και αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις θα έχουν ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, επειδή αυτό που συνέβη είναι το πιο σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο οικογένεια Τραμπ απλώνει τα «πλοκάμια» της στην Ευρώπη: Θα φτιάξει Trump Tower στο Βουκουρέστι
Αν και στην πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ η Τrump Organization δεν επεδίωκε συμφωνίες με χώρες του εξωτερικού αυτό φαίνεται πως άλλαξε με τη δεύτερη φορά που ο Ρεπουμπλικάνος μπήκε στον Λευκό Οίκο
Trump Tower 1
Συντετριμμένη η σύζυγος του CEO της Lufthansa από το τροχαίο δυστύχημα στη Σαρδηνία: «Λιποθύμησε ενώ έκανε ανάνηψη στο θύμα»
Ο δικηγόρος της 51χρονης υποστήριξε πως η πελάτισσά του σταμάτησε όταν έφτασε στη διάβαση πεζών αλλά δεν αντιλήφθηκε την 24χρονη - «Σεν εγκατέλειψε ποτέ το θύμα, κατέβηκε κιόλας να της δώσει τις πρώτες βοήθειες»
O Carsten Spohr με την Vivian Spohr