Κόσμος

Αλαμπάμα: Πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη μετά από ένα χρόνο

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την εκτέλεση ενός θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα, ο οποίος καταδικάστηκε για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου μιας ηλικιωμένης πριν από 22 χρόνια.

Θα είναι η πρώτη εκτέλεση στην Αλαμπάμα αφότου η κυβερνήτρια Κέι Άιβι άναψε τον Φεβρουάριο το πράσινο φως για την επανέναρξη της επιβολής της εσχάτης των ποινών, μετά την ολοκλήρωση της επανεξέτασης των διαδικασιών.

Η Άιβι ανέστειλε τον Νοέμβριο τις εκτελέσεις και διέταξε να επανεξεταστεί η διαδικασία που ακολουθείται στη χορήγηση θανατηφόρων ενέσεων, έπειτα από μια σειρά «αποτυχημένων» προσπαθειών πέρυσι. Σε μια από αυτές, η εκτέλεση ματαιώθηκε επειδή οι αξιωματούχοι δεν έβρισκαν φλέβα στον θανατοποινίτη πριν από την εκπνοή της διορίας.

Ο 64χρονος Τζέιμς Μπάρμπερ αναμένεται να εκτελεστεί με θανατηφόρα ένεση (τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Ελλάδος) στις φυλακές του Άτμορ, στην Αλαμπάμα. Καταδικάστηκε για τη δολοφονία της 75χρονης Ντόροθι Επς στη διάρκεια ληστείας στο σπίτι της, τη νύχτα της 20ής Μαΐου του 2001.

Η προσφυγή του θανατοποινίτη στο Εφετείο, στην οποία υποστήριξε ότι διατρέχει κίνδυνο να υποστεί βασανισμό κατά τη διαδικασία που προβλέπει το πρωτόκολλο για τη χορήγηση του θανατηφόρου διαλύματος, απορρίφθηκε χθες Τετάρτη.

Η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα ήταν εκείνη του Τζο Νέιθαν Τζέιμς Τζούνιορ στις 28 Ιουλίου 2022.

Η εφαρμογή της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά από το 1999, όταν καταγράφηκε ρεκόρ 98 εκτελέσεων. Την τελευταία πενταετία έχουν εκτελεστεί 78 θανατοποινίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Death Penalty Information Center.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS