Δευτέρα, 20 Μαΐ
25oC Αθήνα

«Αλκατράζ» μόνο για… ξένους ετοιμάζει η Δανία

«Αλκατράζ» μόνο για… ξένους ετοιμάζει η Δανία

Υπερψηφίστηκε από το δανέζικο κοινοβούλιο η πρόταση να κρατούνται οι ξένοι εγκληματίες σε ένα μικρό νησί!

Το δανέζικο κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τη χρηματοδότηση για ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι εγκληματίες θα κρατούνται σε ένα μικρό νησί, παρά την κριτική από τα Ηνωμένα Έθνη και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Με τη Δανία να υιοθετεί ολοένα και πιο αυστηρή στάση απέναντι στη μετανάστευση, η κυβέρνηση θέλει να στείλει στο νησί Λίντχολμ έως 100 άτομα, που έχουν εκτίσει την ποινή φυλάκισης ή κάθειρξής τους αλλά δεν μπορούν να απελαθούν καθώς κινδυνεύουν με βασανιστήρια ή εκτέλεση εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η χρηματοδότηση για το σχέδιο αυτό περιλαμβανόταν στον προϋπολογισμό της Δανίας για το 2019, που υπερψηφίστηκε σήμερα στο κοινοβούλιο. Το κέντρο για αυτά τα άτομα, που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα από δολοφονίες έως βιασμούς αλλά και για λιγότερο σοβαρά αδικήματα, αναμένεται να συσταθεί το 2021 και θα κοστίσει 759 εκατ. κορώνες (115 εκατ. δολάρια).

Το νησί Λίντχολμ χρησιμοποιείται ως εργαστήριο και κρεματόριο από επιστήμονες που ερευνούν τη γρίπη των χοίρων, τη λύσσα και άλλες μεταδοτικές ασθένειες. Ένα από τα καράβια που φθάνουν στο νησί ονομάζεται “Virus” (Ιός).

Το σχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον δήμο της Βόρντινγκμποργκ, όπου ανήκει το Λίντχολμ. «Ο κόσμος θεωρεί ότι δεν είναι αυτό η λύση στα πραγματικά προβλήματα», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Μίχαελ Σμεντ, δήμαρχος της Βόρντινγκμποργκ.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ εξέφρασε χθες σοβαρές ανησυχίες για το θέμα αυτό.

Η πλειονότητα των ξένων εγκληματιών των οποίων δεν μπορούν να εκτελεστούν οι ποινές απέλασης κρατούνται σε ένα κέντρο στη Γιουτλάντ, στη δυτική Δανία. Οι κάτοικοι εκεί λένε ότι δεν νιώθουν ασφαλείς, αν και η αστυνομία δηλώνει ότι δεν έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Σήμερα οι κάτοικοι του Κελβεχέιβ, από όπου αναχωρούν τα καράβια για το Λίντχολμ, φοβούνται για το μέλλον της πόλης τους, η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό. «Αυτό δεν θα ωφελήσει την περιοχή και δεν θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. Το αντίθετο μάλλον», δήλωσε ο 47χρονος Κλάους, που πουλά χοτ ντογκ στην πόλη των 632 κατοίκων.

Βάσει του σχεδίου, οι εγκληματίες μπορούν να φεύγουν από το νησί κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά θα πρέπει να δηλώνουν στις αρχές πού θα βρίσκονται καθώς και να επιστρέφουν το βράδυ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις