Κόσμος

Ανακαλύφθηκε πολύτιμη παρτιτούρα στην ιστορία της Μουσικής!

Ένα μουσικό κομμάτι που είχαν γράψει από κοινού ο Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και ο Ιταλός μουσικός Αντόνιο Σαλιέρι —στον οποίο ο θρύλος αποδίδει τον θάνατο του πρώτου— ανακαλύφθηκε στην Πράγα.

Η παρτιτούρα, που θεωρείτο εδώ και πολλά χρόνια χαμένη, περιλαμβάνει τη μουσική που έγραψαν μαζί ο Μότσαρτ και ο Σαλιέρι πάνω σε ένα λιμπρέτο του ποιητή Λορέντζο Ντα Πόντε.
“Ανακαλύφθηκε στα αρχεία του Μουσείου Μουσικής, είναι ένα πραγματικά πολύτιμο εύρημα”, είπε η εκπρόσωπος του Εθνικού Μουσείου Μουσικής της Πράγας, Σάρκα Ντοκάλοβα.
Η παρτιτούρα θα παρουσιαστεί επισήμως σε μια συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται για την Τρίτη, συνέχισε η Ντοκάλοβα, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο Μότσαρτ (1756-1791), μια από τις μεγαλύτερες διάνοιες όλων των εποχών στον κόσμο της μουσικής, είχε επισκεφθεί πολλές φορές από την Πράγα η οποία τότε ανήκε στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων της Αυστρίας. Στις 29 Οκτωβρίου 1787 στην πόλη αυτή δόθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της περίφημης όπερας “Ντον Τζοβάνι”, το λιμπρέτο της οποίας είχε γράψει ο Ιταλός Λορέντζο Ντα Πόντε.
Η φήμη, την οποία απορρίπτουν οι ειδικοί, ότι ο Σαλιέρι (1750-1825) οδήγησε στον θάνατο τον Μότσαρτ επειδή ζήλευε την ιδιοφυία του, οφείλεται εν μέρει στο ποιητικό δράμα “Μότσαρτ και Σαλιέρι” που έγραψε ο Αλεξάντερ Πούσκιν το 1830.
Φέτος κλείνουν 260 χρόνια από τη γέννηση του Μότσαρτ και 225 από τον θάνατο του “αγαπημένου του Θεού”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χακάν Φιντάν: Ιστορική παραίσθηση η μη αποδοχή της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο
Ισχυρίστηκε ότι «στο βόρειο τμήμα ζουν Τούρκοι, στο νότιο τμήμα ζουν Έλληνες και, χάρη στην παρουσία του τουρκικού στρατού, από το 1974 και μετά, συνεχίζεται η ζωή χωρίς να έχει ανοίξει ρουθούνι»
Χακάν Φιντάν
Axios: Το Ισραήλ συμφωνεί στην πώληση αμερικανικών F-35 στη Σαουδική Αραβία με προϋπόθεση να βελτιωθούν οι σχέσεις τους
Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που έχει στο δυναμικό της τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη - Την ερχόμενη εβδομάδα η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ με Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Μπέντζαμιν Νετανιάχου