Κόσμος

Ανατροπή στην απέλαση της Ολλανδής δημοσιογράφου; Τι ισχυρίζεται η Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν τώρα ότι η Ολλανδή δημοσιογράφος που απελάθηκε έχει διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Μέτωπο αλ-Νόσρα και ότι την πληροφορία την έδωσε η ίδια η ολλανδική αστυνομία!

Η Τουρκία απέλασε σήμερα μια δημοσιογράφο, η οποία εργάζεται για την μεγαλύτερη καθημερινή οικονομική εφημερίδα της Ολλανδίας, την Het Financieele Dagblad, επικαλούμενη, αρχικά, αδιευκρίνιστους “λόγους ανησυχίας που αφορούν την ασφάλεια”.

Η Ανς Μπέρσμα, 31 ετών, είχε επισκεφθεί χθες ένα γραφείο μετανάστευσης στην Κωνσταντινούπολη για να παρατείνει τη διάρκεια της βίζας της όταν συνελήφθη, έγραψε η εφημερίδα για την οποία εργάζεται.

“Και ξαφνικά βρίσκεσαι μέσα σε ένα αεροπλάνο επιστρέφοντας για την Ολλανδία. Κηρύχθηκα ‘ανεπιθύμητο πρόσωπο’ στην Τουρκία”, ανέφερε σήμερα το πρωί στον λογαριασμό της στο Twitter η δημοσιογράφος.

Ο διευθυντής του εντύπου Γιαν Μπόνγιερ χαρακτήρισε την απέλασή της “κατάφωρη παραβίαση της ελευθεροτυπίας”. “Η Ανς έκανε τη δουλειά της με σύνεση και υπευθυνότητα… είναι εξαιρετικά θλιβερό οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ειρηνικά”, έγραψε ο διευθυντής στην εφημερίδα.

«Πληροφορίες για διασυνδέσεις με τρομοκρατική οργάνωση»

Ερωτηθείς για την υπόθεση ένας τούρκος αξιωματούχος απάντησε: “Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχω να πω είναι ότι η απέλασή της δεν συνδέεται με τις δημοσιογραφικές της δραστηριότητες καλύπτοντας θέματα από την Τουρκία”.

Αργότερα όμως ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας έγραψε στο Twitter ότι οι τουρκικές αρχές έλαβαν πρόσφατα πληροφορίες από την ολλανδική αστυνομία πως η συγκεκριμένη δημοσιογράφος έχει διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Μέτωπο αλ-Νόσρα, η οποία έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα.

Ο Φαχρετίν Αλτούν πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν εξέτασε την αξιοπιστία της πληροφορίας των ολλανδικών αρχών αλλά έλαβε το προληπτικό μέτρο της απέλασης της Μπέρσμα.

«Δεν υπήρξε αίτημα από την ολλανδική εισαγγελία»

Από την πλευρά της, η τοπική εφημερίδα της Ολλανδίας Het Parool επικαλούμενη μια εκπρόσωπο της εισαγγελίας, έγραψε ότι η απέλαση της δημοσιογράφου δεν έγινε έπειτα από αίτημα της ολλανδικής εισαγγελίας.

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών και αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών αναθέτουν τα ερωτήματα στους εισαγγελείς, που δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα για σχόλιο του Reuters.

Πρωταθλήτρια στις φυλακίσεις δημοσιογράφων η Τουρκία

Η Τουρκία, η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε φυλακίσεις δημοσιογράφων, βρίσκεται στην 157η θέση από τις 180 χώρες στην λίστα της παγκόσμιας ελευθεροτυπίας για το 2018 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Η Ολλανδία και η Τουρκία απεκατέστησαν πρόσφατα τις διπλωματικές τους σχέσεις έπειτα από ένα ταραχώδες έτος, το 2017, στη διάρκεια του οποίου η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε στους τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία με στόχο τους τουρκικής καταγωγής Ολλανδούς για το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα του Απριλίου 2017.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανήλικοι που δεν έχουν κάνει εμβόλιο για τον κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές επιπλοκές εκτιμά βρετανική έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καρδιακοί κίνδυνοι από τη μόλυνση από Covid είναι σημαντικά υψηλότεροι, ακόμα και σε νέους, συγκριτικά με εκείνους από το εμβόλιο της Pfizer
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού
Αμερικανός που δικάζεται στη Γαλλία για διπλή δολοφονία ισχυρίζεται ότι όλος ο κόσμος συνωμότησε εναντίον του
«Εμφανίστηκαν ως διά μαγείας», απάντησε για τα δεδομένα που βρέθηκαν στο κινητό του τηλέφωνο και δείχνουν ότι έψαχνε για το πώς σβήνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα
Γάλλοι αστυνομικοί
Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι δεν ενημερώνει το Κογκρέσο για θέματα εθνικής ασφάλειας
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, σε μια σπάνια, δικομματική επίδειξη δυσφορίας απέναντι στην κυβέρνηση, κατηγόρησαν κορυφαίο αξιωματούχο ότι στελέχη υπουργείου δίνουν την εντύπωση ότι υπονομεύουν την πολιτική του Τραμπ
Λευκός Οίκος
Τουρκία: Συνάντηση των μυστικών υπηρεσιών με αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη για την εκεχειρία στη Γάζα
Ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του παλαιστινιακού κινήματος για να συζητήσουν την εφαρμογή των επόμενων φάσεων του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός
Μέλος της Χαμάς στη Γάζα