Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ανταρσία κατά Τραμπ στο Λευκό Οίκο! “Βλέπουν” Πενς πίσω από την επιχείρηση ανατροπής

Ανταρσία κατά Τραμπ στο Λευκό Οίκο! “Βλέπουν” Πενς πίσω από την επιχείρηση ανατροπής
Φωτογραφία Reuters

– Ανυπόγραφο κείμενο – μυστήριο στους New York Times προκαλεί σοκ στην Ουάσινγκτον
– Ο συντάκτης του περιγράφει πως αξιωματούχοι θέλουν να ανατρέψουν τον Αμερικανό πρόεδρο
– Γιατί κάποιοι θεωρούν ότι ο συγγραφέας είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς!
– Οργή από τον Τραμπ που μιλά ανοιχτά για προδοσία!

Ούτε στην εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον μετά το σκάνδαλο του Watergate δεν είχαν αντιμετωπίσει τέτοια κρίση οι ΗΠΑ. Όλοι φαντάζονταν, εκείνο το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου του 2016, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλούσε κλυδωνισμούς από τη στιγμή που θα έμπαινε στο Οβάλ Γραφείο. Κάποιοι πίστεψαν ότι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα συμμορφωνόταν με τον θεσμικό του ρόλο. Όπως αποδεικνύεται, διαψεύστηκαν.

Φαίνεται πως ο τίτλος του βιβλίου του Μπομπ Γούντγουορντ (σ.σ. είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο Watergate μαζί με τον Καρλ Μπερνσταϊν) “Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο” αποκαλύπτει ακριβώς αυτό που συμβαίνει στην Ουάσινγκτον: στο Λευκό Οίκο επικρατεί φόβος. Φόβος για τις επόμενες κινήσεις του Τραμπ. Μόνο που κάποιοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να τον αποτρέψουν, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τον ρίξουν από την προεδρία.

Μια λέξη που αναφέρεται στο κείμενο και την οποία χρησιμοποιεί συχνά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάνει ορισμένους να πιστεύουν πως εκείνος έγραψε το κείμενο κόλαφο

Αυτό περιγράφει ουσιαστικά ένα ανυπόγραφο κείμενο που δημοσιεύτηκε στους New York Times με τίτλο «Είμαι μέλος της αντίστασης μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ». Το έγραψε, ανώνυμα φυσικά, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Και περιγράφει πως ο ίδιος κι άλλοι προσπαθούν να αποτρέψουν τον Τραμπ και να προστατεύσουν τις ΗΠΑ από τις «χειρότερες παρορμήσεις του». Ο μυστηριώδης αξιωματούχος του Λευκού Οίκου περιγράφει τους συναδέλφους του να εργάζονται προκειμένου να περιορίσουν έναν απερίσκεπτο κι ανήθικο πρόεδρο, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, εξετάζουν συνταγματικά μέτρα, ώστε να τον απομακρύνουν από το Οβάλ Γραφείο.

Συντάκτης του κειμένου, που δημοσιεύτηκε στις σελίδες όπου φιλοξενεί απόψεις η εφημερίδα, φέρεται να είναι ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ. Ένας άνθρωπος τον οποίο αναζητά όλη η Ουάσινγκτον. Ένας άνθρωπος που αυτοαποκαλείται μέλος της «σιωπηρής αντίστασης».

Οι New York Times εξήγησαν τους λόγους που οδήγησαν την εφημερίδα στη σπάνια απόφαση να δημοσιεύσει ένα ανυπόγραφο άρθρο γνώμης κατόπιν του αιτήματος του συγγραφέα του, διευκρινίζοντας πως γνωρίζει ποιος είναι: «Πιστεύουμε ότι η δημοσίευση αυτού του άρθρου είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορούσε να επιτρέψει στους αναγνώστες μας να ενημερωθούν για μια σημαντική όψη όσων γίνονται εντός της κυβέρνησης»

Ο συγγραφέας του κειμένου υποστηρίζει ότι δεν ανέλαβε δράση για να υποστηρίξει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τους Δημοκρατικούς, αλλά για να προστατεύσει τη χώρα από τη συμπεριφορά του 45ου προέδρου. «Πιστεύουμε ότι έχουμε πρώτα απ’ όλα καθήκον προς τη χώρα μας και ότι ο πρόεδρος συνεχίζει να δρα με τρόπο που είναι επιζήμιος για την καλή υγεία της δημοκρατίας μας», γράφει. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς μας, και παράλληλα να εμποδίζουμε τις πιο λαθεμένες παρορμήσεις του κ. Τραμπ έως ότου να αποχωρήσει από το αξίωμά του», γράφει.

«Στην καρδιά του προβλήματος είναι η ανηθικότητα του προέδρου», συνεχίζει το κείμενο.

Φωτογραφία Reuters

Αν και αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει επιτύχει αρκετές προόδους αφότου ανέλαβε την εξουσία (απορρύθμιση, φορολογική μεταρρύθμιση, ενίσχυση του στρατού) κρίνει ότι όλα αυτά έγιναν «ενάντια» και «όχι χάρη» στον Τραμπ, ενώ χαρακτηρίζει τον τρόπο που ασκεί την εξουσία «μικροπρεπή», «παρορμητικό» και «αναποτελεσματικό».

Η οργή του προέδρου

Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε ο άρθρο, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα απ’ όλα (εκτός του να κερδίζει λεφτά): εξέφρασε την οργή του. Το έκανε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο (κατά τη διάρκεια συνάντησης με τοπικούς αστυνομικούς απ’ όλες τις πολιτείες), όταν απείλησε τους New York Times, το CNN κι άλλα ΜΜΕ πως «κάποια μέρα όταν δεν θα είμαι πρόεδρος, το οποίο ελπίζω να συμβεί σε περίπου 6,5 χρόνια (σ.σ. εννοεί ότι θα κερδίσει και τις εκλογές του 2020) δεν θα υπάρχουν. «Δεν τους αρέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ούτε εμένα μου αρέσουν γιατί είναι ανέντιμοι».

Αναφερόμενος ειδικά στους New York Times είπε ότι όταν κέρδισε τις εκλογές «είχαν γράψει ένα γράμμα συγγνώμης στους αναγνώστες τους γιατί κάλυψαν λανθασμένα τις εκλογές. Αν οι αποτυχημένοι New York Times έχουν ένα ανυπόγραφο editorial, ανυπόγραφο το πιστεύετε; Που σημαίνει ότι δεν έχουν κότσια, σημαίνει ότι κάνουμε κάτι σωστά. Και κανείς δεν θα φτάσει καν κοντά να με νικήσει το 2020».

Δείτε το video

Δεν ήταν η μοναδική του αντίδραση αυτή. Ακολούθησε τριπλό χτύπημα στο twitter. Το πρώτο post με μόνο μια λέξη: Προδοσία; (σ.σ. την έγραψε στα κεφαλαία).

«Αυτός ο αποκαλούμενος “κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος” υπάρχει πραγματικά ή είναι μόνο οι αποτυχημένοι New York Times με ακόμη μια ψεύτικη πηγή; Αν ο δειλός (σ.σ. κι αυτό κεφαλαία, του αρέσουν άλλωστε) ανώνυμος άνθρωπος πραγματικά υπάρχει, οι Times πρέπει, για λόγος εθνικής ασφαλείας, να τον ή την παραδώσουν στην κυβέρνηση αμέσως!» ήταν το δεύτερο χτύπημα.

Και ακολούθησε ακόμη ένα: «Αποξηραίνω το βάλτο και ο βάλτος προσπαθεί να αντεπιτεθεί. Μην ανησυχείτε, θα νικήσουμε».

Είναι ο Πενς πίσω από την ανταρσία;

Οι διαδοχικές επιθέσεις που δέχεται ο Τραμπ κατά το τελευταίο δεκαήμερο, αποκάλυψαν έναν πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τους στενότερους συνεργάτες του. Περισσότερο από κάθε προηγούμενο επεισόδιο άσκησης κριτικής στον πρόεδρο Τραμπ, το άρθρο στους Times σηματοδοτεί μία αλλαγή από την συνήθη κατάσταση εσωτερικού χάους στον Λευκό Οίκο, προς μία συντονισμένη προσπάθεια εξέγερσης κατά του αρχιστράτηγου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, από τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στην κηδεία του γερουσιαστή ΜακΚέιν με τη σύζυγο του εκλιπόντος – Φωτογραφία Reuters

Θα μπορούσε ένας από αυτούς και μάλιστα ο επικεφαλής να είναι ο άνθρωπος που επέλεξε ο Τραμπ για αντιπρόεδρο των ΗΠΑ; Από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσης του άρθρου ξεκίνησε ένα… κυνήγι για να βρεθεί ποιος είναι αυτός που το έγραψε. Η χρήση της λέξης lodestar οδήγησε σε ένα συμπέρασμα: στον Μάικ Πενς, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Γιατί κι εκείνος αρέσκεται να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη λέξη.

Στο κείμενο κατά του Τραμπ, ο συγγραφέας μυστήριο χρησιμοποιεί τη λέξη αυτή για να περιγράψει τον Γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, που πέθανε πριν μερικές μέρες και ήταν ένας από τους πολέμιους του Τραμπ. Στα social media δεν άργησε να εμφανιστεί η θεωρία πως την ίδια λέξη και μάλιστα αρκετά συχνά χρησιμοποιεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Και το γεγονός πως χρησιμοποιείται σε φράση όπου γίνεται αναφορά στον ΜακΚέιν, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο… ενδιαφέρον.

Ένας πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως «μία περίοδο ανοιχτής άσκησης κριτικής στον πρόεδρο». Άλλοι περιγράφουν πως οι πάντες στο Λευκό Οίκο βρίσκονται σε κατάσταση “πλήρους απόγνωσης“.

Αρκετά από τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Τραμπ, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επόμενη κίνηση που θα κάνει ο Τραμπ, επηρεασμένος από την διαρκή απομόνωσή του, αλλά και τον παρορμητικό χαρακτήρα του.

Η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς σε ανακοίνωσή της, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο άνθρωπος πίσω από αυτό το κείμενο επέλεξε να παραπλανήσει κι όχι να υποστηρίξει τον με συνέπεια εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ. Αυτός, δεν βάζει πρώτα την χώρα, αλλά τον εαυτό του, τοποθετώντας τον εγωισμό του πάνω από την θέληση του αμερικανικού λαού. Ο δειλός αυτός άνθρωπος, πρέπει να πράξει το σωστό και να παραιτηθεί».

*Διαβάστε όλο το κείμενο στους New York Times εδώ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Huffington Post

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις