Κόσμος

Αποφυλακίζεται ο τελευταίος κρατούμενος της “Cumhuriyet” που είχε καταδικαστεί για “τρομοκρατία”

Τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή χθες, Παρασκευή, να αποφυλακιστεί ο τελευταίος -από τα 14 στελέχη- εργαζόμενος της Cumhuriyet, που καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2018 για υποστήριξη στην "τρομοκρατία".

Στην υπόθεση, η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και επικρίσεις για την περιστολή της ελευθεροτυπίας επί των ημερών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα 14 στελέχη της Cumhuriyet, ενός από τα ελάχιστα τουρκικά ΜΜΕ που συνεχίζουν να τηρούν επικριτική στάση έναντι της κυβέρνησης, κατηγορήθηκαν για υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C).

Κατηγορήθηκαν επίσης για υποστήριξη του δικτύου του -αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ- ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο η Άγκυρα προσάπτει πως ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται την κατηγορία.

Τα στελέχη της Cumhuriyet μπαινόβγαιναν στη φυλακή κατά τη διάρκεια της δίκης. Τον Σεπτέμβριο, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Τουρκίας έδωσε εντολή να αποφυλακιστούν έξι κρατούμενοι. Μόνο ο Εμρέ Ιπέρ, ο λογιστής της Cumhuriyet, παρέμενε έκτοτε φυλακισμένος.

Κατά την εφημερίδα, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Ιπέρ πρέπει επίσης να αποφυλακιστεί, έπειτα από έφεση των συνηγόρων του, λίγο καιρό μετά την έγκριση μεταρρυθμίσεων από την τουρκική εθνοσυνέλευση αυτόν τον μήνα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, στο πλαίσιο της — αποτελματωμένης ολοένα περισσότερο — διαδικασίας που θεωρητικά θα οδηγήσει στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τα τρία χρόνια του κύματος εκκαθαρίσεων που εξαπέλυσε ο Ερντογάν μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, έχουν φυλακιστεί πάνω από 77.000 πρόσωπα, που καταδικάστηκαν ή αναμένουν να δικαστούν, ενώ άλλοι περίπου 150.000 δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικοί, δικαστικοί, αστυνομικοί και άλλοι έχουν καθαιρεθεί, αποπεμφθεί η τεθεί σε διαθεσιμότητα. Περίπου 150 ΜΜΕ έχουν κλείσει και 160 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυβερνήσεις δυτικών κρατών – συμμάχων της Τουρκίας έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για την κλίμακα της καταστολής, τονίζοντας πως η κυβέρνηση ο του Ερντογάν χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα για να πατάξει κάθε διαφωνία.

Ο Αρλέμ Ντεζίρ, εκπρόσωπος για ζητήματα ελευθερίας του Τύπου στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), χαιρέτισε την απελευθέρωση του Ιπέρ.

Ακόμη, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου κατά τα οποία αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι τρεις δημοσιογράφοι χθες.

«Καλωσορίζω την απελευθέρωση (…) των τεσσάρων δημοσιογράφων στην Τουρκία, τη στιγμή που τίθεται σε ισχύ η νέα δικαστική μεταρρύθμιση», ανέφερε ο Ντεζίρ σε ανακοίνωσή του.

«Καλώ τις τουρκικές αρχές να αξιοποιήσουν αυτή τη θετική ορμή και να αφήσουν ελεύθερους όλους τους δημοσιογράφους που παραμένουν πίσω από τα σίδερα στη χώρα», πρόσθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η βασιλική οικογένεια των Εμιράτων δεν έχασε την ψυχραιμία της - Έπινε καφέ μετά τις ιρανικές επιθέσεις
«Έτσι καθησυχάζεις ένα έθνος χωρίς να πεις λέξη.  Δυνατή κίνηση» σχολιάστηκε για τα πλάνα των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Δείτε βίντεο
FILE PHOTO: People shop ahead of the holy month of Ramadan at the Mall of the Emirates in Dubai, United Arab Emirates, March 22, 2023. REUTERS/ Abdel Hadi Ramahi/File Photo
Politico: Γιατί ο θάνατος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χτυπάει τον Πούτιν «εκεί που πονάει»
Ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει καλά ότι οι δικτάτορες που συγκεντρώνουν τόση δύναμη, τείνουν να εγκαταλείπουν την εξουσία με έναν από δύο τρόπους: «Είτε με χειροπέδες είτε μέσα σε ένα φέρετρο»
In this picture released by an official website of the office of the Iranian supreme leader, Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei, right, speaks with Russia's President Vladimir Putin, in Tehran, Iran, Friday, Sept. 7, 2018. A portrait of the late Iranian revolutionary founder Ayatollah Khomeini hangs on the wall. (Office of the Iranian Supreme Leader via AP) 5