Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Καθαρός αέρας μόνο σε 7 χώρες – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Καθαρός αέρας μόνο σε 7 χώρες – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Reuters

Μόνο επτά χώρες στον κόσμο πληρούν το διεθνές πρότυπο ποιότητας του αέρα με την ατμοσφαιρική ρύπανση να επιδεινώνεται διαρκώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον Guardian, από τις 134 χώρες και περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα για τον καθαρό αέρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση, μόνο επτά (Αυστραλία, Εσθονία, Φινλανδία, Γρενάδα, Ισλανδία, Μαυρίκιος και Νέα Ζηλανδία) πληρούν το κατευθυντήριο όριο του ΠΟΥ για το όριο των μικροσκοπικά αιωρούμενων σωματιδίων από αυτοκίνητα, φορτηγά και βιομηχανίες.

Η πλειονότητα των χωρών δεν πληρούν αυτό το πρότυπο για τα PM2.5, ένα είδος μικροσκοπικής κουκκίδας αιθάλης μικρότερης από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας που όταν εισπνέεται μπορεί να προκαλέσει μυριάδες προβλήματα υγείας και θανάτους, με κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων για τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έκθεση της IQAir, ενός ελβετικού οργανισμού ποιότητας του αέρα που αντλεί δεδομένα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο.

Ενώ ο αέρας παγκοσμίως είναι γενικά πολύ πιο καθαρός από ό,τι ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν μέρη όπου τα επίπεδα ρύπανσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση, από τις 134 χώρες και περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 51η θέση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την τελευταία πενταετία (2018-2023) η Ελλάδα βρίσκεται στην 57η θέση, ενώ για το 2023 τα στοιχεία δείχνουν πως η πιο μολυσμένη πόλη είναι το Ίλιον Αττικής, ενώ ο πιο καθαρός αέρας βρίσκεται στον Άγιο Μάρκο Κέρκυρας.

Η πιο μολυσμένη χώρα

Η πιο μολυσμένη χώρα, το Πακιστάν, έχει επίπεδα PM2,5 πάνω από 14 φορές υψηλότερα από τα πρότυπα του ΠΟΥ, σύμφωνα με την έκθεση IQAir, με την Ινδία, το Τατζικιστάν και την Μπουρκίνα Φάσο τις επόμενες πιο μολυσμένες χώρες.

Ακόμα όμως και στις πλούσιες και ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, η πρόοδος στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απειλείται.

Ο Καναδάς, που θεωρείτο ότι έχει τον πιο καθαρό αέρα στον δυτικό κόσμο, έγινε ο χειρότερος για τα PM2,5 πέρυσι λόγω των πυρκαγιών ρεκόρ που κατέστρεψαν τη χώρα, εκτοξεύοντας τοξικές ακτίνες σε όλη τη χώρα και στις ΗΠΑ.

Στην Κίνα οι βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα περιπλέκονται πέρυσι από την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στον απόηχο της πανδημίας Covid-19, με την έκθεση να διαπιστώνει αύξηση 6,5% στα επίπεδα PM2,5.

«Δυστυχώς τα πράγματα έχουν πάει προς τα πίσω», δήλωσε η Γκλόπρι Ντόλφιν Χάμες, διευθύνουσα σύμβουλος της IQAir στη Βόρεια Αμερική.

«Η επιστήμη είναι αρκετά ξεκάθαρη σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και όμως είμαστε τόσο συνηθισμένοι να έχουμε ένα επίπεδο ρύπανσης που είναι πολύ υψηλό για να είμαστε υγιείς. Δεν κάνουμε προσαρμογές αρκετά γρήγορα», σχολίασε.

Πεθαίνουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως

Εκτιμάται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως παγκοσμίως -περισσότερους από το AIDS και την ελονοσία μαζί- και αυτό το βάρος γίνεται περισσότερο αισθητό στις αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονται σε ιδιαίτερα βρώμικα καύσιμα για θέρμανση, φως και μαγείρεμα σε εσωτερικούς χώρους.

Η πιο μολυσμένη αστική περιοχή στον κόσμο πέρυσι ήταν το Μπεγκουρασάι (Begusarai) στην Ινδία, σύμφωνα με την έκτη ετήσια έκθεση της IQAir, με την Ινδία να φιλοξενεί τις τέσσερις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, ιδιαίτερα των χωρών της Αφρικής, δεν διαθέτει αξιόπιστες μετρήσεις ποιότητας του αέρα.

Ο ΠΟΥ μείωσε τις κατευθυντήριες γραμμές του για «ασφαλή» επίπεδα PM2,5 το 2021 σε πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και με αυτό το μέτρο πολλές χώρες, όπως αυτές στην Ευρώπη που έχουν καθαρίσει σημαντικά τον αέρα τους τα τελευταία 20 χρόνια, υπολείπονται.

Αλλά ακόμη και αυτή η πιο αυστηρή οδηγία μπορεί να μην καλύψει πλήρως τον κίνδυνο της ύπουλης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από Αμερικανούς επιστήμονες τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο PM2,5, με ακόμη και τις μικρότερες εκθέσεις να συνδέονται με την αύξηση των νοσηλειών για παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις και άσθμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις