Πέμπτη, 13 Ιουν.
32oC Αθήνα

Αυστρία: Και με προεδρική “βούλα” η καθαίρεση του Κουρτς

Αυστρία: Και με προεδρική “βούλα” η καθαίρεση του Κουρτς

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επισφράγισε σήμερα τη χθεσινή ανατροπή της κυβέρνησης μειοψηφίας του καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, από την πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής, η οποία είχε κάνει δεκτή την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει νωρίτερα, κατά του συνόλου της κυβέρνησης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα, ο Αυστριακός πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης -τα οποία στη συνέχεια όρκισε τυπικά εκ νέου- να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως ότου σχηματιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών, που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος έθεσε επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης ως μεταβατικό καγκελάριο τον έως τώρα υπουργό Οικονομικών Χάρτβιγκ Λέγκερ, στη θέση του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος δεν παρέστη καν στη σημερινή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο στα παλιά χειμερινά ανάκτορα Χόφμπουργκ στη Βιέννη. Ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν ευελπιστεί πως έως το τέλος αυτής της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης, θα είναι έτοιμη η υπηρεσιακή κυβέρνηση, για τη σύνθεση της οποίας έχει από σήμερα επαφές με τους αρχηγούς των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως και με προσωπικότητες από τις οποίες θα επιλεγούν τα μέλη της.

Άγνωστος ακόμα ο… διάδοχος

Άγνωστο συνεχίζει να παραμένει ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα διεξαγάγει τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τον πρώην πρόεδρο του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ να αναφέρεται ως πιθανότερος υπηρεσιακός καγκελάριος.

Στη σύντομη ομιλία του κατά την τυπική ορκωμοσία ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, χωρίς να τον κατονομάζει, άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στον πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς -ο οποίος καταγγέλλεται από τα άλλα κόμματα για μη συναινετική στάση και αγνόησή τους- επισημαίνοντας ότι “απαιτείται εφικτός συμβιβασμός για το καλό της χώρας και αναζήτηση μέσα από τον διάλογο εκείνων που ενώνουν”.

Στην κριτική του, που διατύπωσε για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης που συνταράσσει εδώ και δέκα ημέρες την Αυστρία, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν επισήμανε πως “η κατάσταση δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις και ότι σε μία δημοκρατία δεν αρκεί κάποιος να συζητά με τους άλλους, μόνον όταν τους χρειάζεται”, καθώς κάτι τέτοιο στη συνέχεια παίρνει εκδίκηση.

Ανατροπή που δεν έχει προηγούμενο

Η χθεσινή ανατροπή της αυστριακής κυβέρνησης μειοψηφίας του ομοσπονδιακού καγκελάριου και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, με την αποδοχή από την πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής, της πρότασης δυσπιστίας εναντίον ολόκληρης της κυβέρνησής του, δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Αυστρία.

Όπως δεν έχει προηγούμενο και ένα τόσο βραχύ διάστημα παραμονής ενός πολιτικού στην ηγεσία μίας αυστριακής κυβέρνησης, καθώς ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο καγκελάριος με τη συντομότερη θητεία μετά το 1945, μόλις 525 ημέρες, από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 -όταν ορκίστηκε καγκελάριος της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων- μέχρι σήμερα.

Η πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει χθες το μεσημέρι η αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος αντιπολίτευσης, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, στηρίχθηκε από άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το Κόμμα των Ελευθέρων (που μέχρι την περασμένη εβδομάδα συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα) και το κόμμα “Τώρα” (πρώην “Λίστα Πιλτς”), ενώ δεν υπήρξε στήριξη από το τρίτο κόμμα της αντιπολίτευσης, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ, το οποίο ωστόσο άσκησε έντονη κριτική στον καγκελάριο Κουρτς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις