Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αυτοκτόνησε ο αρχιβασανιστής του Πινοσέτ

Αυτοκτόνησε ο αρχιβασανιστής του Πινοσέτ

Ο άνθρωπος που ευθυνόταν για τουλάχιστον 75 δολοφονίες, ο αρχιβασανιστής του καθεστώτος Πινοσέτ στη Χιλή, αποφάσισε να αυτοκτονήσει όταν έμαθε πως θα τον μεταφέρουν από τη φυλακή όπου απολάμβανε προνόμια.

Ο στρατηγός Οντλάνιερ Μένα, άλλοτε πανίσχυρος αρχηγός μυστικών υπηρεσιών ‘CNI’ επί καθεστώτος (1973-1990) του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, αυτοκτόνησε σε ηλικία 87 ετών.

Ο Μένα αποφάσισε να αυτοκτονήσει λίγο αφού ενημερώθηκε ότι μετάγεται άμεσα σε φυλακή καταδικασμένων για τέλεση εγκλημάτων του κοινού ποινικού δικαίου, που βρίσκεται στην Πούντα Πέουκο βορείως του Σαντιάγο.

Ο Μένα είχε κατηγορηθεί για τις δολοφονίες 75 πολιτικών κρατούμενων κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων “τα Καραβάνια του Θανάτου”

Μέχρι σήμερα, ο ισοβίτης Μένα κρατείτο σε νεόδμητες φυλακές όπου οι κρατούμενοι απολάμβαναν προνόμια. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η έξοδος από τη φυλακή, κάθε Σαββατοκύριακο, καθώς και η χρήση γηπέδων τένις από τους κρατούμενους, οι περίπατοι μέσα στον κήπο της φυλακής, αλλά και το επισκεπτήριο σε ειδικά διαμορφωμένες σάλες.

Η αυτοκτονία σύμφωνα με τη δήλωση του συνηγόρου του έγινε την Κυριακή, την ώρα που ο Μένα, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας αδείας, βρισκόταν στο σπίτι του.

Εβδομήντα πέντε δολοφονίες πολιτικών κρατούμενων είχε χρεωθεί από την χιλιανή δικαιοσύνη ο Μένα, δολοφονίες που έγιναν στη διάρκεια των διαβόητων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων από το καθεστώς με την ονομασία ‘τα Καραβάνια του Θανάτου’.

Με απόφαση του προέδρου Πινιέρα, που επικαλέστηκε την ισότητα όλων ενώπιον του Νόμου, οι φυλακές στην Κορντιγιέρα καταργούνται και οι εκεί κρατούμενοι μετάγονται στις υπόλοιπες φυλακές της Χιλής.
Εκπρόσωποι κομμάτων του πολιτικού χώρου της Δεξιάς διαμαρτυρήθηκαν στον πρόεδρο Πινιέρα γι’ αυτή την απόφασή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκλονιστική διαμαρτυρία για τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα Πινοσέτ

Φρικιαστική αποκάλυψη: ο Πινοσέτ είχε κρυμμένες αμπούλες με δηλητήριο

Ο δικτάτορας που έστελνε στην εξορία τους συγγραφείς είχε 50.000 βιβλία

Πεδίο μάχης το Σαντιάγο για… χάρη του Πινοσέτ (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε