Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Brexit: Οι επόμενες κινήσεις μετά την απόφαση για επαναδιαπραγμάτευση με ΕΕ

Brexit: Οι επόμενες κινήσεις μετά την απόφαση για επαναδιαπραγμάτευση με ΕΕ
photo Reuters

Το βρετανικό κοινοβούλιο αποφάσισε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit με την ΕΕ και τώρα η Τερέζα Μέι θα πρέπει να βρει λύση.

Η κ. Μέι θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία για το Brexit την ίδια ώρα που τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκαθαρίσει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Έτσι όλα τα ενδεχόμενη παραμένουν ανοικτά. Από ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία, από μια καθυστέρηση για μερικούς μήνες ακόμη μέχρι και το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καθόλου έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα βήματα που αναμένεται να ακολουθήσει η Τερέζα Μέι για το Brexit θα είναι τα εξής:

Συνάντηση με τον Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε αρνηθεί μέχρι τώρα να μιλήσει με την Μέι για το Brexit, όμως χθες δήλωσε πως είναι έτοιμος να συναντηθεί μαζί της. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα με τον Κόρμπιν να φέρεται να δηλώνει πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα πρέπει να αποκλειστεί και πως θα πρέπει η Τερέζα Μέι να επιδιώξει το το «εναλλακτικό σχέδιο» του κόμματός του για το Brexit. Οι Συντηρητικοί της Μέι δεν έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και καθώς πολλοί από τους δικούς της βουλευτές και το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα, που στηρίζει την κυβέρνησή της, αντιτίθενται στη συμφωνία με τη σημερινή της μορφή, η στήριξη των Εργατικών θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η πρωθυπουργός μπορεί να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο. Στη συνάντηση δεν αναμένεται πάντως να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Επαφές της Τερέζα Μέι με βουλευτές

Αρκετοί βουλευτές τάχθηκαν χθες κατά ενός Brexir χωρίς συμφωνία με την Τερέζα Μέι να συναντάται με τους βουλευτές αυτούς, ώστε να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο με συμφωνία στο κοινοβούλιο.

Συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι θα μιλήσει στην ΕΕ επιδιώκοντας τις αλλαγές που ζητά το κοινοβούλιο, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα επιβεβαιωμένα σχέδια για τη μετάβασή της στις Βρυξέλλες. Οι πρεσβευτές των 27 της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν το Brexit και η Μέι θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις 19:45 ώρα Ελλάδας. Ο Τουσκ δήλωσε χθες ότι η συμφωνία διαζυγίου δεν τίθεται προς επαναδιαπραγμάτευση.

Επόμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει το συντομότερο δυνατόν στο κοινοβούλιο μια αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit προς ψήφιση. Πριν από την προηγούμενη ψηφοφορία, η συζήτηση στο κοινοβούλιο κράτησε για πέντε ημέρες αλλά δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει και πάλι τέτοιας διάρκειας συζήτηση πριν την όποια ψηφοφορία.

Ποια θα είναι η ημερομηνία εξόδου

Η Βρετανία πρόκειται βάσει των όσων έχουν ψηφιστεί να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Εάν δεν εγκριθεί έως τότε η συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα άτακτο Brexit ή με ενεργοποίηση του άρθρου 50, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις