Κόσμος

Δεν αποκλείει ο Γιούνκερ κυρώσεις κατά της Γαλλίας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι συνεχίζει να υφίσταται η πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Γαλλίας, από την οποία ζητείται να καταβάλει εντατικές προσπάθειες να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El País.

«Η Γαλλία δεν έχει εφαρμόσει επαρκώς μεταρρυθμίσεις, πάντως έχει πράγματι αρχίσει τη διαδικασία αυτή», είπε στην ισπανική εφημερίδα ο Γιούνκερ, κληθείς να εξηγήσει γιατί δόθηκε νέα παράταση στο Παρίσι ως το 2017 για να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας αυτής κάτω από το όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Έχει μεταρρυθμίσει τις δομές των περιφερειών της και έχει εγκρίνει το νόμο Μακρόν», ο οποίος εισάγει τη σταδιακή απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την θέσπιση μεγαλύτερης ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, «έστω κι αν δεν είναι επαρκώς φιλόδοξη» μέχρι τώρα, ανέφερε ο Γιούνκερ. «Το Παρίσι έχει αποστείλει ένα έγγραφο 47 σελίδων με το οποίο εξηγεί πώς σκοπεύει να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζει ότι πρέπει να βελτιωθεί και θα το κάνει».

«Είμαι βέβαιος πως η γαλλική κυβέρνηση έχει καταλάβει πως η επιβολή κυρώσεων παραμένει μια πιθανότητα», πρόσθεσε ο Γιούνκερ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το Παρίσι να κληθεί να καταβάλει πρόστιμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είπε χθες ότι θα «βρεθούν» τα απαιτούμενα «νέα μέτρα εξοικονόμησης πόρων», ύψους €4 δισεκ. και πλέον, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Βρυξελλών.

«Εάν οι Βρυξέλλες απαιτούν επιπλέον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας σε ό,τι αφορά τα δημόσια ελλείμματα, αυτά θα βρεθούν με νέα μέτρα εξοικονόμησης» πόρων, είπε ο Ολάντ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Parisien/Aujourd’hui en France.

Η Κομισιόν έδωσε την περασμένη εβδομάδα μια νέα προθεσμία προκειμένου το Παρίσι να επιτύχει τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το 3%, το 2017, αλλά σε αντάλλαγμα, απαίτησε να ακολουθηθεί μια ιδιαίτερα απαιτητική πορεία: το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί στο 4% το 2015 (η γαλλική κυβέρνηση προέβλεπε να μειωθεί στο 4,1%), κατόπιν στο 3,4% το 2016 (το Παρίσι προέβλεπε να μειωθεί στο 3,6%) και τέλος στο 2,8% το 2017.

Για φέτος, η Κομισιόν ζητεί από τη Γαλλία μια μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,5% του ΑΕΠ, το ελάχιστο που αξιώνει η ΕΕ. Αλλά μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που της έχει υποβάλει η γαλλική κυβέρνηση δεν επιτρέπει παρά τη μείωση του ελλείμματος κατά μόλις 0,3%. Κατά συνέπεια, απαιτούνται επιπρόσθετες προσπάθειες για να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κατά ακόμη 0,2%, ήτοι 4 δισεκ. ευρώ.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί την 10η Μαρτίου κατά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, όταν η Γαλλία θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να πείσει τους εταίρους της, ορισμένοι εκ των οποίων εκφράζουν ανοικτά τον εκνευρισμό τους για τις περιόδους χάριτος που έχει εξασφαλίσει το Παρίσι επανειλημμένα σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση της δέσμευσής του να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα εντός του ορίου που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νεκροί 13 Ιρανοί προσκυνητές κατά τη διάρκεια του Χατζ στη Μέκκα - Ακραίες θερμοκρασίες έως 47 βαθμούς τις τελευταίες μέρες
Το 2024, περισσότεροι από 1.300 προσκυνητές, εκ των οποίων 22 Ιρανοί, πέθαναν κατά τη διάρκεια του Χατζ, όταν οι θερμοκρασίες είχαν πλησιάσει τους 52 βαθμούς Κελσίου
Μουσουλμάνοι προσκυνητές εκτελούν το Tawaf στο μεγάλο τζαμί, κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος hajj στην ιερή πόλη της Μέκκας 1
Νέα θεωρία για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν: Μεθυσμένο ζευγάρι φέρεται να τη σκότωσε σε τροχαίο και να έκρυψε το πτώμα
Γειτόνισσα του ζευγαριού είχε πει στην αστυνομία ότι τους άκουσε να κωπηλατούν μία μέρα μετά την εξαφάνισης της Μαντλίν και ότι άκουσε τον άνδρα να φωνάζει «Γιατί την έφερες;» ξανά και ξανά
Η Μαντλίν ΜακΚάν
Ο Χαλίφα Χαφτάρ και το σκληρό πόκερ με το τουρκολιβυκό μνημόνιο – «Ούτε το εγκρίνει ούτε το απορρίπτει αυτή τη στιγμή»
Μόλις πριν από λίγο καιρό, θα ήταν αδιανόητο για την ανατολική Λιβύη που ελέγχεται από τον Χαφτάρ να εξετάσει το ενδεχόμενο υπογραφής ναυτιλιακής συμφωνίας με την Τουρκία
Χαλίφα Χαφτάρ 11
Ο Ισραηλινός στρατός πολιορκεί περιοχή στη Γάζα όπου κρατείται ο όμηρος Ζανγκάουκερ – «Δεν θα τον πάρετε ζωντανό» λέει η Χαμάς
«Διαφυλάξαμε τη ζωή του επί 20 μήνες· αν αυτός ο αιχμάλωτος σκοτωθεί κατά την προσπάθεια απελευθέρωσής του, υπεύθυνος για τον θάνατό του θα είναι ο στρατός κατοχής» τονίζει η Χαμάς
H Einav Zangauker μητέρα του ομήρου Matan Zangauker κρατάει πλακάτ με φωτογραφία του γιου της
2