Κόσμος

Δεν κάνει πίσω για τους S-400 η Τουρκία

Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου Βολκάν Μποζκίρ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά στην αγορά των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία.

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι συνεχίζει την κόντρα με το ΝΑΤΟ και κυρίως με τις ΗΠΑ για τους ρωσικούς πυραύλους κάνοντας και σκληρό παζάρι για τους πυραύλους “Patriot”. Ο Μποζκίρ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα παραμείνει πιστή στη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία για την αγορά των s-400, καθώς οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας στον τομέα της ασφάλειας, λέγοντας παράλληλα για τους Patriot πως “αν η ευκαιρία είναι στο επίπεδο που επιθυμούμε, έχουμε δηλώσει ότι ίσως αγοράσουμε και αυτούς”.
Όπως τόνισε μάλιστα ο πικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής δεν πρέπει να… πληρώσει την κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας η Τουρκία η οποία θέλει να έχει καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με τον Βολκάν Μποζκίρ, η Άγκυρα έχει καταβάλει τα περισσότερα χρήματα για την αγορά των S-400 και τα αντιαεροπορικά συστήματα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα τον Νοέμβριο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αν η Τουρκία προχωρήσει με την αγορά των S-400, η Ουάσινγκτον θα αποσύρει την πρότασή της να πουλήσει στην Άγκυρα πυραύλους Patriot αξίας 3,5 δισεκ. δολαρίων. Έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η αγορά των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα και ίσως αναγκάσει τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
29 παιδιά σκοτώθηκαν στον «πόλεμο» μεταξύ αντιπάλων καρτέλ στο Μεξικό - Τουλάχιστον 97 οι αγνοούμενοι
Ο πόλεμος μεταξύ των κληρονόμων του «Ελ Τσάπο» και της φράξιας του «Ελ Μάγιο» στην πολιτεία Σιναλόα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους, ενώ άλλοι 1.400 αγνοούνται
Εθνικοί φρουροί αποκλείουν μια περιοχή όπου ένα πτώμα βρίσκεται σε δρόμο στην πόλη Culiacan της πολιτείας Sinaloa