Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Παρασκευή με δασμούς 50% σε προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενος την έλλειψη προόδου στις τρέχουσες εμπορικές διαπραγματεύσεις.
«Οι ισχυροί εμπορικοί φραγμοί τους, οι φόροι ΦΠΑ, οι γελοίες εταιρικές κυρώσεις, οι μη νομισματικοί εμπορικοί φραγμοί, οι νομισματικές χειραγωγήσεις, οι άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές εναντίον αμερικανικών εταιρειών και πολλά άλλα, έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ άνω των 250.000.000 δολαρίων ετησίως, ένα νούμερο που είναι εντελώς απαράδεκτο», έγραψε σε μια ανάρτηση στο Truth Social το πρωί της Παρασκευής, ο Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά!» έγραψε ο Τραμπ.
«Ως εκ τούτου, συνιστώ έναν άμεσο δασμό 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου 2025».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αλλά και αργότερα την Παρασκευή, κατά την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ κλιμάκωσε το μήνυμά του προς την ΕΕ.
«Δεν ψάχνω για συμφωνία», είπε. «Έχουμε ορίσει τη συμφωνία – είναι στο 50%» τόνισε.
Ο Τραμπ «άνοιξε» ένα «παράθυρο» στο να παρατείνει περαιτέρω την προθεσμία της 1ης Ιουνίου, λέγοντας: «Αν κάποιος έρθει και θέλει να χτίσει εργοστάσιο εδώ, μπορώ να του μιλήσω για μια μικρή καθυστέρηση».
«Είναι καιρός να παίξω αυτό το παιχνίδι όπως εγώ ξέρω» πρόσθεσε ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος, του οποίου η πολιτική του προστατευτισμού έως τώρα συνίστατο σε ηχηρές απειλές τις οποίες διαδέχονταν εν μέρει στροφές 180 μοιρών, επίσης ηχηρές.
Λίγο μετά την ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News ότι «οι προτάσεις της ΕΕ δεν ήταν της ίδιας ποιότητας που έχουμε δει από άλλους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους μας».
«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ στην τηλεόραση, αλλά ελπίζω ότι αυτό θα ανάψει φωτιά στην ΕΕ», δήλωσε ο Μπέσεντ, προσθέτοντας ότι “η ΕΕ έχει πρόβλημα συλλογικής δράσης”.
Μετά την Apple και η Samsung αντιμέτωπη με δασμούς 25%
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε την Παρασκευή (23/5/25) από την Apple και άλλους κατασκευαστές smartphone, όπως η Samsung, να κατασκευάζουν τα τηλέφωνά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες ή να αντιμετωπίσουν δασμό 25%.
«Έχω ενημερώσει εδώ και καιρό τον Τιμ Κουκ της Apple ότι περιμένω ότι τα iPhone τους που θα πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού», ανέφερε ο Τραμπ το πρωί της Παρασκευής στο Truth Social. «Εάν δεν συμβαίνει αυτό, πρέπει να καταβληθεί δασμός τουλάχιστον 25% από την Apple στις ΗΠΑ».
Μιλώντας στον Τύπο στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή μετά την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο δασμός θα ισχύει για κάθε κατασκευαστή τηλεφώνων που πωλεί συσκευές στις ΗΠΑ.
«Θα ήταν περισσότεροι. Θα ήταν επίσης η Samsung και οποιοσδήποτε κατασκευάζει αυτό το προϊόν», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. «Διαφορετικά δεν θα ήταν δίκαιο».
Ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή, δήλωσε δυσαρεστημένος με τον Κουκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, για το σχέδιο της εταιρείας να κατασκευάζει τα iPhones που πρόκειται να πωληθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε νεόδμητα εργοστάσια στην Ινδία.
Γύρω στις 21.30 (ώρα Ελλάδας) η μετοχή της Apple υποχωρούσε κατά 2,76%, στα 195,81 δολάρια, στη Γουόλ Στριτ.
Το σχέδιο μεταφοράς της παραγωγής των κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ «δεν είναι ρεαλιστικό», σχολίασε ο αναλυτής της Wedbush Ντάνιελ Άιβς, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν 5-10 χρόνια για να γίνει αυτό. Και, εφόσον γίνει, η τιμή τους θα εκτοξευτεί.
Ο Τραμπ υπέγραψε τέσσερα διατάγματα για την “αναγέννηση” της πυρηνικής ενέργειας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νωρίτερα, τέσσερα διατάγματα τα οποία έχουν ως στόχο, σύμφωνα με έναν σύμβουλό του, την «αναγέννηση» της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, καθώς φιλοδοξεί να τετραπλασιάσει την παραγωγή μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που υποσχέθηκε «γρήγορες και ασφαλείς» διαδικασίες, θέλει κυρίως να μην ξεπερνά τους 18 μήνες η εξέταση ενός αιτήματος για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα. Σκοπεύει επίσης να μεταρρυθμίσει τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας και να αυξήσει την εξόρυξη και τον εμπλουτισμό ουρανίου.
«Ήρθε ο καιρός των πυρηνικών» είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Οβάλ Γραφείο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκαμ, που ήταν παρών στην υπογραφή των διαταγμάτων, είπε ότι το διακύβευμα είναι «να παραχθεί αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να κερδίσουμε τη μονομαχία της τεχνητής νοημοσύνης με την Κίνα».
«Θέλουμε να είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε και να αναπτύξουμε πυρηνικούς αντιδραστήρες κατά την τρέχουσα θητεία» του προέδρου, δηλαδή μέχρι τον Ιανουάριο του 2029, ανέφερε νωρίτερα ένας σύμβουλος του Λευκού Οίκου, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους.
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια, έχοντας 94 αντιδραστήρες εν λειτουργία. Ωστόσο, η ηλικία τους αυξάνεται, καθώς σήμερα φτάνει κατά μέσο όρο τα 42 χρόνια.
Λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια, κυρίως από την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και την πρόθεση ορισμένων χωρών να απανθρακοποιήσουν την οικονομία τους, η πυρηνική ενέργεια τραβά και πάλι το ενδιαφέρον, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Γαλλία, με 57 αντιδραστήρες, ανακοίνωσε το 2022 ένα νέο πρόγραμμα για την κατασκευή 6-14 καινούριων. Ο πρώτος αναμένεται ότι θα είναι έτοιμος το 2038. Η Κίνα έχει επίσης 57 αντιδραστήρες εν λειτουργία και κατασκευάζει ήδη άλλους 27.
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη «εξαγωγός» πυρηνικών αντιδραστήρων, αφού κατασκευάζει αυτήν τη χρονική περίοδο συνολικά 26, εκ των οποίων μόνο οι 6 βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος.