Κόσμος

Δημοσκόπηση: Ο “Νότος” αγαπάει (περισσότερο) την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Νοτιοευρωπαίοι βλέπουν πια πιο θετικά την ΕΕ καθώς η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζει σημάδια ύφεσης, εκτός από τους Γερμανούς, των οποίων η άποψη έχει γίνει πιο αρνητική, προκύπτει από δημοσκόπηση που έγινε στις έξι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ.

Η έρευνα έγινε στις χώρες όπου συγκεντρώνεται το 70% του πληθυσμού των 28 χωρών-μελών, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Pew Research Center.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 64% των Ιταλών και το 63% των Ισπανών έχουν πολύ θετική ή σχετικά θετική άποψη για την ΕΕ, σε σχέση με το 46% και 50% που ήταν τα ποσοστά αυτά αντίστοιχα πριν από ένα χρόνο.
Στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία οι απόψεις των πολιτών εμφανίζονται σταθερές με το 55%, 51% και 72% αντίστοιχα να βλέπουν θετικά την ΕΕ, αλλά στη μεγαλύτερη οικονομία, τη Γερμανία, οι θετικές απόψεις έχουν μειωθεί στο 58% από 66%.

Τον περασμένο χρόνο, το 53% των πολιτών της ΕΕ είχε θετική εικόνα για το ευρωπαϊκό μπλοκ, το 2013 το 52%, ενώ φέτος το ποσοστό, κατά μέσον όρο, ανέρχεται σε 61%.

“Στον απόηχο της κρίσης στην ευρωζώνη, η υποστήριξη των πολιτών προς την ΕΕ και η άποψη ότι η ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση είναι θετική για μία χώρα μειώθηκε απότομα ανά την Ευρώπη φθάνοντας σε χαμηλό επίπεδο το 2013”, ανακοίνωσε  η Pew. “Αλλά το 2015, οι θετικές απόψεις για την ΕΕ και η πίστη στην αποτελεσματικότητα της δημιουργίας ενιαίας αγοράς επανέρχονται σε γενικές γραμμές στις μεγάλες χώρες της ΕΕ”.

Στις τέσσερις από τις έξι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης η υποστήριξη προς τη διατήρηση του ευρώ αυξήθηκε– στη Γαλλία, την Ισπανία και κυρίως την Ιταλία, ενώ στη Γερμανία παρέμεινε σταθερή στο 72%.

Τον περασμένο χρόνο, οι Ιταλοί ήταν μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα σχετικά με πιθανή επαναφορά του εθνικού νομίσματος την ώρα που η χώρα βίωνε πολιτικές λιτότητας με στόχο την αντιμετώπιση του χρέους της. Σήμερα, οι Ιταλοί είναι υπέρ του ευρώ κατά 56% έναντι 37% που είναι κατά, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Στη Βρετανία, η οποία μέχρι το 2017 θα έχει πραγματοποιήσει δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι στην ΕΕ, το 55% των πολιτών τάσσεται υπέρ της παραμονής και το 36% κατά. Το 2013, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, τα δύο “στρατόπεδα” βρίσκονταν αμφότερα στο 46%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Axios: Το Ισραήλ συμφωνεί στην πώληση αμερικανικών F-35 στη Σαουδική Αραβία με προϋπόθεση να βελτιωθούν οι σχέσεις τους
Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που έχει στο δυναμικό της τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη - Την ερχόμενη εβδομάδα η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ με Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Αποζημίωση–μαμούθ 350.000 ευρώ στον Νιζάρ Τραμπελσί: Η ιστορία του πρώην ποδοσφαιριστή που καταδικάστηκε ως βομβιστής του Μπιν Λάντεν και αθωώθηκε το 2023
Τον Σεπτέμβριο του 2001 ο Τραμπελσί συνελήφθη ως βασικός ύποπτος για το σχέδιο επίθεσης εναντίον της βελγικής στρατιωτικής βάσης Kleine Brogel
Νιζάρ Τραμπελσί
Ντόναλντ Τραμπ: «Έχω σχεδόν αποφασίσει για τη Βενεζουέλα» – Σε ετοιμότητα ο αμερικανικός στρατός για το ενδεχόμενο επίθεσης
Συνεχείς οι συσκέψεις του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες για το θέμα της Βενεζουέλας
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald. R. Ford