Κόσμος

Διαδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στην Τουρκία

Διαδηλώσεις σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να τιμήσουν τη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάσθηκαν κατά την περίοδο 1915-1917, των πρώτων τέτοιων δημοσίων εκδηλώσεων στη χώρα που απορρίπτει τη θέση της γενοκτονίας.

Η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κωνσταντινούπολης οργανώνει το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Χαϊντάρπασά, στην ασιατική πλευρά της πόλης, από όπου αναχώρησε οι πρώτες φάλαγγες εκτοπιζομένων Αρμενίων, για να πουν “ποτέ πια”, με την ευκαιρία της 95ης επετείου της αρμενικής γενοκτονίας στην οθωμανική αυτοκρατορία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαδήλωση θα οργανωθεί επίσης στην πλατεία του Τακσίμ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Οι διοργανωτές καλούν όλους όσοι συναισθάνονται αυτήν τη “μεγάλη οδύνη” να συμμετάσχουν, σιωπηλοί και ντυμένοι στα μαύρα.

Διανοούμενοι, συγγραφείς και καλλιτέχνες θα συγκεντρωθούν στο νευραλγικό αυτό κέντρο της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης. Σε δελτίο που διένειμαν οι διοργανωτές γράφουν; “Αυτή η οδύνη είναι δική μας οδύνη και τη ζούμε όλοι. Αυτός ο πόνος είναι ο δικός μας. Αυτό το πένθος ανήκει σε όλους μας”.

“Στις 24 Απριλίου 1915, οι Αρμένιοι άρχισαν να εκδιώκονται. Τους χάσαμε…όσο για τη μεγάλη καταστροφή (medz yeghern, στα αρμενικά) που βαραίνει στη συνείδησή μας , είναι εκεί με όλο το βάρος της”, δηλώνουν οι υπογράφοντες το κείμενο, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τον όρο “γενοκτονία”.

“Η πρωτοβουλία μας δεν αποτελεί επανάσταση, αλλά είναι η συνεισφορά μας ώστε οι Τούρκοι να έλθουν επιτέλους αντιμέτωποι με την ιστορία τους”, δήλωσε ο Τσενγκίς Αλγάν, ένας από τους διοργανωτές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διπλωματικό θρίλερ στη Μέση Ανατολή: Άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ προτείνει το Ιράν, συνομιλίες για πυρηνικά αργότερα
Στη Ρωσία έφτασε ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί για επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν - Οι ΗΠΑ θέλουν το Ιράν να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου για τουλάχιστον μία δεκαετία
Τάνκερ κοντά στα Στενά του Ορμούζ
Στα γαλανόλευκα η 5η λεωφόρος του Μανχάταν για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου
Η Ομογένεια της Αμερικής τίμησε την 205η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας - Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και οι βουλευτές Αθανάσιος Παπαθανάσης (ΝΔ) και Γιώργος Γαβρήλος (ΣΥΡΙΖΑ)
Παρέλαση στη Νέα Υόρκη
«Μείνετε κάτω»: Πως το λαμπερό δείπνο του Λευκού Οίκου παρουσία Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε σε πανδαιμόνιο
Οι Αρχές καλούνται να απαντήσουν πως κατάφερε να φέρει όπλα στον χώρο της εκδήλωσης χωρίς να γίνει αντιληπτός και να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Ο 31χρονος δράστης των πυροβολισμών στο Χίλτον της Ουάσινγκτον